Американският колеж в София дава първата жертва в студената война с делфини

https://www.24chasa.bg/novini/article/7433747 www.24chasa.bg
КОЛ ПЪРСКИ

Синът на директора му загива при нощна тренировка преди изпращането им в Черно море

Русия взе надмощие над САЩ в битката на делфините в Черно море, след като възпитаник на Американския колеж в София загина при обучение на бойни делфини. Смъртта му отложи изпращането на елитна част от морската пехота с животни убийци край бреговете на Украйна през 2014 г. То бе планирано в отговор на руската анексия на Крим през 2014 г.

29-годишният Кол Пърски е бил изваден бездиханен от водата при тренировка с тюлени и делфини в залива на Сан Диего. Оказали му първа помощ, откаран бил в болницата в Хилкрест, но там само констатирали смъртта му. Кол е син на уважавания Луис Пърски, изкарал два мандата като първи президент на Американския колеж в София след неговото възстановяване през 90-те г. В колежа бащата учредява и е домакин на сбирките на престижната “Есей груп”, която се попълва само с най-бляскавите ученици от колежа. След като Кол се дипломира в София, той се запалва по морската биология и завършва висше образование в Монтерей. Освен в България младежът е живял в още 6 страни и е обиколил над 30. Той имал приятели по цял свят, сред които и много българи. Всички те се включват в бурята от дискусии във фейсбук след смъртта на младежа.

През 2008 г. Кол става инструктор на гмуркачи в Сан Диего. Влиза в Международната организация за приложна наука като дресьор на делфини и тюлени. Преди това става плувец, гмуркач, водолаз, оператор на радари и сонари.

Имал и сертификат

за морски капитан

От 2009 г. работел в програма на Военноморските сили на САЩ за бойна подготовка на морски бозайници. Отначало обучавал леководолази, после се заел с животните. Смъртта го заварила като ръководител на групата МК6, наричана още Експедиционен екип за нощни маневри.

Инцидентът с Кол Пърски става на 28 април 2014 г. по време на нощна тренировка в тихоокеанската база на ВМС на САЩ. Според в. “Сан Диего юниън трибюн” командващият кап. Кърт Ротенхаус официално заявил, че при смъртта на Кол близо до него не е имало тюлени, нито делфини. От екипа казали, че именно тюлени са дали сигнал на хората в лодките за нещастието с младежа, намерили са тялото и са го избутали на повърхността.

В тренировката са участвали две лодки с инструктори, обяви тогава говорителят на ВМС на САЩ Джим Фолин. Упражнявали са “отблъскване на плувци”. При него делфините и тюлените засичат приближаващ водолаз, пресрещат го и го маркират с лепкава течност от впръскващ уред, закрепен към муцуните им. Кол Пърски е бил водолазът, но по време на инцидента тюлените са били в лодка, а делфините - около нея пред погледа на хората. Така че никое животно не е било в досег с него, казва Фолин. Заключението на съдебния лекар след аутопсията е било, че Кол се е удавил при гмуркане.

В програмата на ВМС на САЩ са обучавани 80 делфина и 40 тюлена. Разходите са 28 млн. долара годишно. Животните се използват заради великолепното им зрение, сложната сонарна система, с която се ориентират във водата, и способността им да се гмуркат на 200 м дълбочина, без да получават спазми от промяната в налягането. Пърски е първият загинал от заетите по програмата след 1992 г. Но при тренировъчни инциденти са умрели десетки тюлени и делфини. Смъртта на младежа спира всички дейности по програмата. Според Рик Троут, също треньор на тюлени, приятелят му Пърски е бил не първата, а втората жертва на програмата. Той настоява Конгресът на САЩ незабавно да я прекрати. Още през 1992 г. адм. Ойген Керъл заявява в Конгреса, че тя е “дефектно оръжие, което излага на риск нашата национална сигурност”.

Троут описва в “Сан Диего юниън трибюн” как е участвал в едноседмични нощни учения с делфини и е бил в ролята на “вражески плувец”. Това станало през 1990 г. при първата военна намеса на САЩ в Персийския залив, наредена от президента Джордж Буш-старши. “Нито една нощ не успяхме да направим планираното. Делфините се

приближаваха

като призраци,

но се подплашваха и се прибираха в клетките си в залива”, пише Троут.

Той опровергава говорителя Фолин и твърди, че делфините често се губят от погледа на хората и изобщо не могат да бъдат контролирани. “Само един делфин се приближи достатъчно, за да ме докосне с незареденото оръжие на муцуната си, но го изхвърли пред мен и отплува”, пише Троут. “А това оръжие при допир изстрелва куршум 45-и калибър и всъщност е усъвършенствана версия на спринцовките с въглероден двуокис от Виетнамската война, използвани за “зануляване” на плувци.”

Рик Троут е обнадежден, тъй като, освен че е спрял програмата, кап. Ротенхаус препоръчал на военния министър на САЩ Ник Хейгъл тя да бъде прекратена. Само след седмица Хейгъл е свален от поста от тогавашния президент Барак Обама. Официалното съобщение гласи, че Обама имал разногласия с шефа на Пентагона относно действията в Афганистан и срещу “Ислямска държава”. Неофициално към причините за оставката се добави и общественото недоволство срещу методите на ВМС, надигнало се след смъртта на Кол Пърски. 

Междувремено в памет на загиналия младеж бе създаден фонд на негово име, който набира волни пожертвования за опазване и развъждане на делфини и перконоги.

Анексирани

заедно

с Крим

На 27 март 2014 г. украинските делфини си смениха гражданството. Севастополският аквариум мина под руско командване, обяви кметът на града Сергей Меняйло пред РИА-Новости след анексията на Крим от Русия.

От 1973 г. в аквариума се обучават 50 бойни делфина. Те са част от зачислените към съветския флот общо 150 делфини и белуги и 50 тюлена. След краха на СССР аквариумът минава под юрисдикцията на Украйна и обучението спира. През 2000 г. 27 делфина и оборудването за тях са продадени на Иран. 4 животни отиват в център за лечение на деца с церебрална парализа. Бойната програма е възобновена през 2011 г., но през 2013 г. по време на тренировка 3 делфина отплуват навътре в морето след женска и са обявени за изчезнали. Така Русия анексира аквариум само с 13 делфина.

По съветско време те са патрулирали по брега и са спасявали бедстващи моряци. Спускани са от хеликоптери да откриват подводни мини и вражески водолази и да атакуват подводници в стил камикадзе.

Украйна поиска Русия да ѝ върне делфините, но Москва официално отказа. На 15 септември 2014 г. тя обяви, че те се оборудват с по-модерна екипировка и че са част от руската армия. Това означава, че са минали под върховното командване на президента Владимир Путин.

Сражавали са се във Виетнам,

освобождавали са Ирак

Тренирани делфини и тюлени са участвали във войните в Персийския залив след нахлуването на Ирак в Кувейт. Пазили са бойните кораби на САЩ от мини и са патрулирали за вражески водолази във водите на Бахрейн. При нахлуването на САЩ в Ирак през 2003 г. прочистват от мини пристанището Ум Касар на входа на залива. Използвани са и при по-сложни морски операции, включително и с пускане на клетките им във водата от хеликоптер.

Русия също разполага с бойни части, в които са включени делфини. Руският вестник “Известия” съобщи след окупацията на Крим за очаквана поява край бреговете му на американски бойни делфини, където те ще вземат участие в морски маневри. Вестникът добави, че техните “колеги” от руския флот вече ги очакват във водите на Черно море.

Според д-р Бенет именно бойните подвизи на делфините през 70-те години са им донесли славата на “тотемни животни” за пацифистите, откачалките и екотерористите. Той припомня и “постиженията” на д-р Джон Лили - изследователя на делфини с най-съмнителната репутация. Лили твърдял, че тези животни разговарят на “делфински” език и когато е нает от ВМС на САЩ да експериментира с тях, ги инжектирал с ЛСД.

Нелепата смърт на младия Кол Пърски даде тласък на дискусиите в американския печат дали хората имат право да изпозват животни за военни цели. В. “Ню Йорк таймс” писа, че това право е библейски закрепено и произтича от отредената на човека доминираща роля в света.

Тук обаче има морална дилема. От морала на господаря му зависи дали делфинът ще е симпатичен като Волния Уили, или чрез действията си ще предизвиква омерзение. А и какво знаем ние за делфините и за тяхната способност за съждение?

Знаем, че са социални същества като хората и че чрез специални звуци се назовават едни други. Тези звуци са техните “имена”. Знаем, че делфинът използва сонара си, за да разбере физическото, а вероятно и емоционалното състояние на другите делфини. Някои видове делфини, както и по-големите китове, имат вретеновидни неврони. Това са специализирани мозъчни клетки, какви имат още само човекоподобните маймуни, слоновете и хората. Именно на тези клетки се дължат самосъзнанието и съчувствието, а вероятно и способността да обичаш и да тъгуваш.

По своя подчертано безгрижен живот китовете и делфините напомнят на хората. Последното, което знаем със сигурност, но все още не можем да си обясним, е подчертано благосклонното отношение на китовете и делфините към човека. То е засвидетелствано в много легенди още от Древна Гърция, през хиндуизма и маорската култура, та чак до историите от наши дни за хора, които делфини са спасили от акулите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.