По 1200 евро на човек платили на каналджии заловените край Горна Оряховица мигранти

https://www.24chasa.bg/novini/article/7434511 www.24chasa.bg
СНИМКА: Дима Максимова

26-имата афганистанци, които бяха задържани вчера в покрайнините на горнооряховското село Янтра, са платили на каналджиите по 1200 евро на човек, за да бъдат преведени през България.

Групата от млади мъже и непълнолетни обяснили при разпитите, че е трябвало да стигнат до София, а крайната им цел е била Франция. Влезли са в страната през турската граница, като на този етап не може точно да се установи областта на преминаване, заявиха  от Районната прокуратура в Горна Оряховица, предава БНР.

Цялата група е говорила на пущунскси диалект, с което се потвърждава твърдението на мигрантите без документи за самоличност, че са от Афганистан.

Чужденците обяснили, че били взети от района на Гурково и докарани до село Янтра, където в нивите изчаквали да бъдат претоварени на друго превозно средство.

От задържаните трима каналджии, обвинение за трафик на хора, включително и деца, е повдигнато само на един от тях - 50-годишен мъж от Стражица, за който прокуратурата има данни, че за подобно престъпление е лежал в затвора преди години в Унгария.

Предстои Районният съд в Горна Оряховица да реши дали да го остави за постоянно в ареста. Законът предвижда за трафик на хора лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от 5000 до 20 000 лева.

Мигрантите са болни от краста установили лекарските прегледи. Тази сутрин те бяха транспортирани от Горна Оряховица към бежанския център в Любимец.