Радев: Призивът "Мир на Земята" ще отекне по целия свят от София

https://www.24chasa.bg/novini/article/7435246 www.24chasa.bg
Папа Франциск и Румен Радев излизат от президенството след срещата на четири очи КАДРИ: NOVA

След кратката среща, двамата направиха изявления пред официалните лица, граждани и журналисти. Президентът Румен Радев припомни че вече 44 години Рим приема българска делегация на 24 май в знак на почит към Светите апостоли . Че българската писменост е вградена в основите на европейската и световната цивилизация. Държавният глава изброи и битката при Варна през 18 44 г, за застъпничеството на , за жестокото потушаване на априлското въстание, както и за медицинската помощ от римо-католическата църква при последвалата руско-турска освободителна война.

„Ваше светейшество, вашето посещение е едно от най-значимите събития в нашата най-нова история. То е още по-ценно, защото споделяме общи грижи- за хора, подхвърлени на бедност, робство, сегрегация и терор“, обърна се към папата президентът. Той подчерта своята увереност, че общата ни загриженост е основата „ хуманно мислещите хора могат да постигнат стремежи, които ще са добри за всички. Добре дошли в България ваше светейшество“, завърши словото си президентът.

„България е място за среща на множество различни цивилизации, отворена врата към Близкия Изток. България е държава, в която на различията се гледа като на източник на богатство, а не като източник на конфликт“, каза папата в своята реч. Той поздрави всички религиозни и етнически общности и заяви, че „ истинските лишения на религиите ни позволяват да останем вкоренени в мира“. Папата каза също, че България е изправена „пред последствията от емиграцията на повече от 2 милиона нейни съграждани. Както и от „новата зима- демогравската криза, паднала като ледена завеса“. Той сподели, че са му известни усилията на правителството България да остане спокойно и лишено от напрежение място. „ Бог да благослови България и да я направи мирна, просперираща и щастлива“, завърши папа Франциск.

Папа Франциск и Румен Радев излизат от президенството след срещата на четири очи КАДРИ: NOVA
Папа Франциск и Румен Радев излизат от президенството след срещата на четири очи КАДРИ: NOVA

Вижте цялото слово на Румен Радев: 

Радев: Призивът

Мотото на апостолическото пътуване на папа Франциск в България е "Мир на Земята". Този призив ще отекне в целия свят и то от българската столица, която носи името на Божията Премъдрост. Това каза президентът Румен Радев в приветствието си към Светия отец, произнесено на площад "Атанас Буров" пред представителите на българските власти, гражданското общество и дипломатическия корпус у нас.

Радев: Призивът

Държавният глава приветства папа Франциск за неговото официално посещение в България. Ваше Светейшество, днес с най-топли чувства Ви посреща един открит и добросърдечен народ. Народът на една от най-старите християнски държави, приел Христовата вяра преди 12 века, каза президентът. Народ, преодолял всички предизвикателства, превратности и изпитания благодарение на своите морални и духовни добродетели, на Църквата и Кирилицата, на Вярата и Знанието - с тези думи се обърна президентът Радев към Светия отец.

Папа Франциск се ръкува с кмета на София Йорданка Фандъкова СНИМКИ: Правителствена информационна служба.
Папа Франциск се ръкува с кмета на София Йорданка Фандъкова СНИМКИ: Правителствена информационна служба.

Нашата история е наситена с войни и страдания. Затова знаем цената на мира и знаем, че мирът е траен, само когато тържествуват хуманизмът и толерантността между различни религии, етноси и народи, защото българското общество не търпи расизъм и ксенофобия. Само на метри от тук съжителстват мирно от векове православен храм, джамия, католическа църква и синагога, каза държавният глава.

Радев: Призивът

Президентът Радев припомни, че в своето Великденско послание папа Франциск е призовал "Да изграждаме мостове, а не стени". Това е мисията на нашето време. Стени се вдигат лесно, но мостове се градят трудно. И ако в многовековните отношенията между България и Ватикана доминират добрата воля и взаимното уважение, заслугата е на майсторите на мостове, заяви държавният глава.

Радев: Призивът

Той каза, че в базиликата "Санта Мария Маджоре" през девети век папа Адриан Втори освещава българските писмена. В базиликата "Сан Клементе" почива Св. Константин Кирил Философ. Това са свети места за всеки българин. Вече 44 г. епископът на Рим приема българска делегация на 24 май в знак на почит към Светите равноапостоли Кирил и Методий - първоучители на славянския свят. Българската писменост е вградена в основите на европейската и световна цивилизация и е стожер на нашата идентичност, отбеляза президентът Румен Радев. Той каза, че дълбоко в нашата родова памет са съхранени спомените за Унията на цар Калоян с Римската църква, за битката при Варна през 1444 г., за застъпничеството на Римската курия за българите след жестокото потушаване на Априлското въстание през 1876 г., за медицинската помощ при последвалата Руско-турската освободителна война. Светъл е споменът от времето, когато Анджело Ронкали - папа Йоан 23-и, наричан от някои "Българския папа", пребивава десетилетие като Апостолически визитатор и делегат в София.

Радев: Призивът

Днес, когато в Европа се завръщат омразата и ксенофобията, ние си спомняме великата мисия на Светите братя Кирил и Методий - да отстоят правото на всеки народ да слави Бога на своя език. Дълбокият смисъл на техния урок е, че езиковите и културни различия не са пречка народите да живеят в мир и да изповядват общи ценности, посочи президентът Радев.

Ваше Светейшество, посещението Ви в Република България е едно от най-значимите събития в нашата нова история. То е още по-силно, защото ние споделяме общи грижи и общи тревоги - грижата за опазването на мира и тревогите за съдбата на милиони човешки същества, хвърлени на произвола и обречени на преследване, унижение, бедност, робство, сегрегация и терор, заяви държавният глава. Той добави, че искреността и дълбокият емоционален заряд в нашите отношения му дават увереност, че нашата обща загриженост е основата, върху която хуманно мислещите хора могат заедно да постигнат своите общи, благородни стремежи за доброто на всички. Вашето посещение е свидетелство за обичта Ви към българския народ и вярата Ви в България за изграждането на един по-мирен, по-справедлив и по-човечен свят. Добре дошъл в България, Ваше Светейшество - с тези думи завърши посланието на президента към Светия отец.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Григор Димитров и Мария Шарапова може и да са разделени от пет години, но рускинята не крие симпатиите си към българина. Двамата запазиха приятелските си отношения и вече на няколко пъти го демонстрираха. Маша е готова отново да покаже, че не таи лоши чувства към бившето си гадже. Няма как иначе да тълкуваме факта, че е готова да се вдигне от САЩ

Синята легенда и бивш национал Даниел Боримиров може да не рита отдавна, но финтира умело с маската си. Топпапараците на "България Днес" уловиха футболиста да носи по четири различни начина предпазното си средство в рамките на няколко минути. Боримиров ту е покрил цялото си лице, ту сложил маската под носа си, ту го дърпа напред-назад

Най-накрая чисто голите гърди на Джени Суши се появиха и на родна земя. "България Днес" първи ви показва нецензурирана версия на кадрите, които боксовата репортерка направи за шведското издание на "Плейбой" по-рано през годината. Станалата популярна покрай боксьора Кубрат Пулев журналистка се съблече за мъжката библия на 41-годишна възраст