Ветко Арабаджиев остава в ареста

https://www.24chasa.bg/novini/article/7436015 www.24chasa.bg
Ветко Арабаджиев в съда СНИМКА: Десислава Кулелиева

Бизнесменът Ветко Арабаджиев остава в ареста, реши преди минути Специализираният съд. След решението неговите близки, сред които синът му Вълчо и дъщеря му Александра останаха безмълвни. Съдът обясни, че с оглед избягване на по-нататъшни неясноти е необходимо да се изиска от испанския съд разяснение заради това, че Ветко Арабаджиев не е екстрадиран по едно от обвиненията, а именно за данъчни престъпления и по този текст от закона той не може да бъде съден.

Според спецсъда ако испанските магистрати категорично бяха отказали да го екстрадират за данъчни престъпления, те щяха да го упоменат в решението си. Според съда от събраните до момента доказателства може да се направи разумното предположение, че през 2013 година Ветко Арабаджиев е участвал в престъпна група с цел данъчни престъпления и пране на пари. В този период участниците в групата са регистрирали дружества на социално слаби и наркозависими хора, с които се целяло укриване на данъци. 

Ветко и Маринела Арабаджиеви контролирали целия процес и най-вече облагодетелствалите се захарен комбинат и "Виктория груп корпорейшън", стана ясно от решението на съда. Работниците в захарния комбинат в Пловдив казали, че Арабаджиев е реалният собственик и подбуждал управителя на предприятието Петьо Стойков да върши престъпления. Освен това съществувала опасност Арабаджиев да извърши друго престъпление и да се укрие, още повече, че имал значителни финансови възможности. Съдът допусна, че ако е на свобода, той би манипулирал доказателствата и би влиял на свидетели. Още повече, че в един от 26-те телефона, намерени у него и съпругата му при задържането му, е имало разпределение на свидетелите като разпитани и неразпитани. 

Ако Ветко Арабаджиев обжалва, делото ще се гледа пред Апелативния спецсъд на 14 май.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.