НОИ смята дали 3-те “златни години”, или доходът след 2000 г. дава по-висока пенсия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7437558 www.24chasa.bg
Експерти ще помагат при попълването на новото заявление.

От вторник всеки сам ще избира най-силните си години, но ще трябва и да ги докаже с документи

Експерти обикалят страната по график, за да консултират хората при попълване на новото заявление

Всеки бъдещ песионер ще има правото да избере коя формула ще му даде по-висока пенсия от днес до 1 януари 2023 г. НОИ пък ще смята автоматично парите по двата варианта, ако хората изберат стария ред, при който се взема предвид стажът отпреди 1997 г.

От днес хората ще попълват по-облекчено заявление. В него е включена нова точка 5, където кандидатите за пенсионери могат да отбележат, че желаят размерът на пенсията им да бъде изчислен с осигурителния доход с трите “златни години” преди 1997-а. В отделно поле пък се посочват и годините. Във втората част на заявлението гражданите ще трябва да опишат документите за осигурителния си доход и стаж - трудова книжка, удостоверения за пенсиониране. Те ще трябва да носят оригиналите при подаването на заявлението. След като им бъде отпусната пенсията, НОИ ще им върне оригиналните документи след 31 декември 1999 г.

Ако хората забравят да отбележат, че искат пенсията им да се преизчислява по старата формула, но представят и опишат документи за “златните години”, експертите ще смятат каква би била пенсията им и по двете формули и ще се отпуска по-благоприятната.

При липса на документ от фалирало предприятие НОИ ще проверява осигурителния стаж в архивите си. Ако и експертите не могат да открият оригинални документи обаче, пенсията ще се смята с дохода след 2000 г.

Хората, които вече са подали заявление след 31 декември 2018 г., ще имат 6 месеца, за да поискат преизчисляване на пенсията. От началото на годината заявления са подали над 21 хил. души, а пенсии вече са отпуснати на 4 хил.

За желаещите да се пенсионират

по новата методика

няма да е нужно да

правят отметки и да

носят документи,

защото годините стаж след 2000-ата ги има в регистрите на НОИ. Гражданинът директно ще получи пенсия след четири месеца, определена по новата методика.

Мобилните групи с експерти ще помагат от днес на бъдещите пенсионери да изберат кой коефициент ще носи по-голяма пенсия. Във всяко териториално поделение на НОИ ще има специалисти, които да консултират пенсионерите. В градовете, където няма териториално поделение, пък ще се направят мобилни приемни и по график ще се дава необходимата информация. Хората обаче ще

трябва да носят

лична карта и

оригиналните

документи,

за да докажат “златните години”. Те трябва да знаят, че консултациите с експертите дават прогнозен размер на пенсията, казаха от НОИ. Освен това в консултациите осигурителният стаж до 1 януари 1997 г. ще се третира като стаж от трета категория труд. Причината е, че той се доказва при пенсионното производство.

Освен това от днес хората ще могат да си изчисляват и сами прогнозния размер чрез новия комбиниран калкулатор на НОИ. Гражданите трябва да знаят, че е възможно в регистъра на осигурените да има неточни или липсващи данни от началния му тестов период. И тук целият стаж, който хората ще посочат преди 1997 г., ще се смята като трета категория.

НОИ ще пази всички изчисления с електронния калкулатор, независимо колко са. Ако не се въведат данните за трите най-добри години преди 1997 г., калкулаторът ще работи по новата методика.

Друга особеност на електронната услуга е, че ще смята по новата формула само ако гражданинът има минимум 36 месеца осигуряване след 1999 г.

Анализите на НОИ показаха, че полицаи, военни, учители и инвалиди ще взимат по-високи пенсии, ако им се сметне доходът с годините след 2000-ата. Причината е, че техните заплати се вдигат през последните години.

За категорийните работници като миньорите, както и за хората, които са вземали заплати над средната преди 2000 г., ще е по-изгодно да се пенсионират по старата формула и да ползват за изчисление на пенсията си трите “златни години” преди 1997 г. Това са годините, в които доходите на кандидата за пенсия са били най-високи спрямо средните възнаграждения за страната. Няма да има разлика при изчисляването на пенсията по новата и старата методика при тези, които са се осигурявали на максималния или пък на минималния осигурителен доход.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Националът Галин Иванов може да се завърне в "Левски". Юношата на "сините" попада в плановете на новия треньор Петър Хубчев за лятна селекция, научи "България Днес". Атакуващият полузащитник в момента е свободен агент. Договорът му с унгарския "Халадаш" бе прекратен след изпадането на тима във втория ешелон на местния футбол.

С плаж и майтапи преминаваше лагерът ни, но не и с тренировки! Скандалните разкрития направи пред съда футболист, участвал в уговорени мачове в родната "Б" група! Смелчагата, дръзнал да проговори за далаверите в първенството, е Християн Гачев. Той бе привикан в спецсъда, за да разкаже за шашмите със спортни срещи,

Легенди се носят за съдбата на митичния снайперист Красимир Станчев-Легионера. Версиите са десетки. От предположение, че е станал наемник на грузинската мафия, до слух, че е убит и трупът му е положен в безименен гроб в полите на Витоша. Вече 15 години родната полиция издирва Легионера по подозрение,