Как Словакия отмени данъка върху търговията на дребно

https://www.24chasa.bg/novini/article/7437782 www.24chasa.bg
Снимка Pixabay

От известно време насам няколко източноевропейски страни започнаха флирт с различните форми на „данък върху търговията на дребно“ – подобен, макар и не идентичен, на ДДС и данъка върху оборота. Прокламираната цел е борба с международните търговски вериги, които са обвинявани за проблемите на местните земеделски производители и местната хранително-вкусова промишленост. В реалността, обаче, той вреди основно на потребителите, пише в свой анализ Мартин Влахински, икономист - анализатор на INESS в областта на икономическата политика, енергетиката и природните ресурси, цитиран от investor.bg.

Данъкът беше въведен в Полша, Унгария и, от 1-ви януари 2019 г. – в Словакия. Дългата борба срещу въвеждането му е описвана подробно и макар че войната изглеждаше загубена, надеждата умира последна. Това се оказва особено вярно за Словакия, където от 1-ви април 2019 г. данъкът беше премахнат, след само 3 месеца съществуване.

Есенната кампания срещу въвеждането на данъка успява да обори официалните аргументи на държавата. Обществеността осъзна, че данъкът ще засегне основно потребителите, а пресата го нарече „хранителният данък“.

През февруари публикуваната статистиката за ценовите равнища за предходния месец показа, че януари 2019 г. е първият месец, в който данъкът се налага и цените на хранителните стоки отбелязват най-високия си ръст за последните 12 месеца. Дори и официалните анализи на министерството на финансите и на статистическата служба признаха, че около една трета от покачването на цените се дължи на новия данък.

Също така данъкът сериозно изкривява пазара. Чрез включването на редица сложни изключения, на практика само отделни международни търговски вериги са засегнати от него. INESS представи няколко анализа за конкурентната среда и показа реални примери. Два еднакви магазина в двата края на улицата имат различно данъчно облагане заради новия данъчен закон. Тези анализи бяха представени на Европейската комисия (ЕК), която започна задълбочено разследване на проблема и само след няколко дни разпореди Словакия да отмени данъка.

Правителството можеше да започне дълга юридическа битка с ЕК, но общественото мнение беше силно против данъка. Основният му поддръжник – Словашката национална партия – губи популярност в социологическите проучвания. Решението на ЕК за тях беше удобна възможност да оттеглят предложението, без да губят престиж.

Историята на данъка върху търговията на дребно е силен стимул за INESS и за всички пазарно ориентирани организации в Словакия. Постоянните и упорити усилия могат да бъдат успешни. Този стимул е още по-важен с приближаването на парламентарните избори през 2020 г., когато ще започнат да избуяват всякакви ужасни идеи за политики.

* INESS (Institute of economic and social studies) е словашка неправителствена организация, занимаваща се с анализ на икономически, политически и социални явления. Мисията ѝ е да развива стратегии за подобряване на познанията за ефектите от държавните интервенции в областта на публичните финанси, здравните системи, паричната политика, въпроси за членството в ЕС и бизнес средата, търговията и правата на собственост. Анализът е публикуван първоначално в сайта на ИПИ.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата