Първо в "24 часа": Фалконът отлетя с екип на "Пирогов" да върне Павел Васев

https://www.24chasa.bg/novini/article/7437938 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Двама лекари специалисти по реанимация и медицинска сестра от "Пирогов" отлетяха за Москва с правителствения фалкон за транспортирането на Павел Васев в България, каза проф. Асен Балтов, директор на университетската спешна болница.

Известният режисьор и директор на едни от най-големите театри, ръководител на Българския културен център в Москва е в руска болница след прекаран инсулт преди 4 месеца. Неколкократно са правени опити да бъде върнат в България, но руските лекари не са "разрешили" местенето му поради състоянието му и са преценили, че ако това е възможно, задължително трябва да е със самолет и придружаващ медицински екип.

По инициатива на Вежди Рашидов, председател на Комисията по култура в НС, и със съпричастието на депутатите от ГЕРБ и лично на премиера Бойко Борисов това стана технически възможно преди 10-ина дни. Очакваше се медицинска преценка и от български специалисти дали е безопасно Павел Васев да лети 2,5 часа от Москва до София.

Разходите за полета на самолета се поемат от ГЕРБ, събрани средства от Сатиричния театър и с помощта на дарители, обясни Вежди Рашидов.

Стана известно, че бившият министър на културата също участва, както и при други благотворителни инициативи за болни и бедстващи, но не желае това да се тръби.

За да се спазят всички нормативи, събраните средства за разходите по вдигането на фалкона ще бъдат преведени на Министерството на здравеопазването. То от своя страна ще плати на авиоотряда, обясниха инициаторите за връщането на Васев. Разходите за лечението му в Москва след острото състояние трябва да се поемат от семейството, а то не е в състояние да ги осигури. С усилията на няколко институции и добри хора до момента всички такси са покрити, но се търсеха начини продължаващото лечение и рехабилитационни процедури да продължат в България.

Водещият неврохирург проф. Николай Габровски посети режисьора в лечебното заведение в Москва и говори на място с лекуващите го до момента руски специалисти.

"Транспортирането е рисковано, но възможно. Възможно е в условията на умерено висок риск", каза за "24 часа" проф. Габровски от руската столица. 

Фалконът не е санитарен самолет, затова се е наложило преди полета да бъдат създадени подходящите условия за пациент след инсулт. 

Освен от екипа на "Пирогов" Павел Васев ще бъде придружаван от съпругата си по време на полета.

След връщането в България ще постъпи в реанимацията на неврохирургията на "Пирогов", където ще премине обстойни прегледи и ще се набележи алгоритъм за продължаване на лечението, обясни проф. Балтов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.

Осъдителната присъда на бившия моден шеф Росен Чолов-Чолата се сгромоляса! Апелативният спецсъд откри пропуски в решението и върна процеса за ново разглеждане от първа инстанция, научи "България Днес". През януари т.г. спецсъдът даде на Чолата и студентката Полина Иванова по 3 години условно за сводничество.

Сексапилната дъщеря на аржентинската легенда Клаудио Каниджа - Шарлот, стана жертва на пишман коафьор. Тя остана без перука на сцената пред очите на милиони зрители. Мадамата, която е известна с голи снимки и скандално поведение, участва в танцувалното шоу "Байландо" в родината си. Заедно с партньора й, който е професионалист,