Павел Васев е вече в "Пирогов", минава прегледи

https://www.24chasa.bg/novini/article/7439202 www.24chasa.bg
Павел Васев. Снимка Архив

Правителственият фалкон и екипът на "Пирогов" успешно върнаха Павел Васев в България. Двама специалисти по реанимация и медицинска сестра от спешната болница отлетяха за Москва с правителствения самолет сутринта, за да гарантират сигурността му по време на полета. 

Известният режисьор и директор на едни от най-големите театри, ръководител на Българския културен център в Москва беше в руска болница след прекаран инсулт преди 4 месеца. Следобед фалконът кацна на летище София, където го чакаше специализиран транспорт за безопасното му придвижване в "Пирогов".

Пътуването е преминало според очакванията ни и при стабилно състояние на пациента. Павел Васев вече е в болницата и започнаха обстойни прегледи, уточняваме състоянието му, ще постъпи в реанимацията на Клиниката по неврохирургия, каза проф. Асен Балтов, директор на университетската спешна болница.

Водещият неврохирург проф. Николай Габровски, началник на Клиниката по неврохирургия на "Пирогов" и зам.-директор на болницата посети режисьора в лечебното заведение в Москва и говори на място с лекуващите го до момента руски специалисти. "Транспортирането е рисковано, но възможно. Възможно е в условията на умерено висок риск", беше решаващото мнение на проф. Габровски. 

Фалконът не е санитарен самолет, затова се е наложило преди полета да бъдат създадени подходящите условия за пациент след инсулт.

Дългото боледуване на режисьора и сериозното му състояние налагаха сложна организация по връщането му у нас. За щастие, усилията на десетки хора и институции се увенчаха с успех, казаха от медицинския екип. 

По инициатива на Вежди Рашидов и със съпричастието на депутатите от ГЕРБ и лично на премиера Бойко Борисов това стана технически възможно преди 10-ина дни. Очакваше се медицинска преценка и от български специалисти дали е безопасно Павел Васев да лети 2,5 часа от Москва до София.

Разходите за полета на самолета се поемат от ГЕРБ, събрани средства от Сатиричния театър и с помощта на дарители, обясни Вежди Рашидов.

За да се спазят всички нормативи, събраните средства за разходите по вдигането на фалкона ще бъдат преведени на Министерството на здравеопазването. То от своя страна ще плати на авиоотряда, обясниха инициаторите за връщането на Васев. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едната от секси психоложките на националите Лилия Стефанова се уреди в телевизията на Слави Трифонов. Добилата скандална слава покрай нападките на Николета Лозанова терапевтка получи своя рубрика в шоуто на гологлавия водещ. Блондинката ще коментира злободневни теми. Тя получи предложението за работа, след като плени Слави с чара си

Пада от мотор, получава редица травми и фрактури Симеон ДЕМИРЕВ Тежък инцидент претърпява Луиза Григорова по време на снимките на филм "Диви и щастливи". Голяма част от сцените са екстремни и опасни. А актьорите се отървават на косъм от ужасни травми. Не и Луиза Григорова. В една от тях актрисата яхва мощен мотор,

Безводието изведе на протест жителите на Перник и околните села. От началото на седмицата районът е на воден режим заради пресушаването на близкия язовир "Студена". По план вода трябва да има 10 часа в денонощието, но граждани са бесни, че в центъра на Перник има за повече време, а в крайни квартали водата е с жълтеникав цвят