Български геймъри, спечелили $500 000, заминават за Далас

https://www.24chasa.bg/novini/article/7439430 www.24chasa.bg
Българският отбор на финала вдига купата от турнира в Китай.

Заради отбора "Уиндиго"българското знаме се развя пред 8000 души на олимпийския стадион в Чунцин

Измества ли електронният спорт физическия? В последните години все повече младежи участват на турнири по компютърни игри. Интересът към индустрията расте, а с него нарастват и наградните фондове, които достигат милиони долари. Още през 2014 г. финалите по компютърната игра Leаgue of Legends са гледани от 27 милиона зрители от цял свят, докато финалният мач от американската баскетболна лига - от 18 милиона души.

Все повече българи стават професионални състезатели по електронен спорт. През март тази година отборът “Уиндиго” стана популярен като българския геймърски отбор, който покори Китай и спечели половин милион долара от състезанието по играта Counter-Strike GO. Пред публика от 8 хил. души в олимпийския стадион в град Чунцин се развя българското знаме и звуча националният химн, а

4 милиона души

гледаха турнира

на живо онлайн

“Беше уникално да стоиш нареден на първо място с отборите до теб и да ти бъдат връчени чекът и медалите, които получихме. Наистина уникално”, казва Виктор Дянков, който вдига победоносно купата от турнира пред многохилядната публика на стадиона.

“Уиндиго” е отбор от пет български момчета - Виктор Дянков, Камен Костадинов, Валентин Василев, Янко Панов и Георги Григоров. Всички са на около 20-годишна възраст, като най-големият сред тях - капитанът Камен Костадинов, е на 27 г., а най-малкият Георги Григоров е на 18 г. Менажира ги украинска организация и техният треньор Александър Нетреба е от Украйна. Състезават се в играта Counter-Strike GO, в която два отбора - терористи и контратерористи, се опитват да превземат базите си.

През цялото време на турнира в Китай никой не влага надежди за добро класиране на българските геймъри. “Повечето ни подценяваха, но още първото нещо, което ми мина през главата, беше, че щом сме стигнали дотук, трябва да дадем наистина всичко от себе си”, казва Дянков. Организацията в Китай е безупречна. Още щом българите кацат на летището, ги посреща екип, който ги отвежда в хотела, а там една от залите на първия етаж е превърната в гейминг арена. В нея се играят квалификационните мачове и полуфиналите. “Имаше си определено място за играчите, за зрители дори. Беше много удобно за нас да се фокусираме само в играта”, разказва Виктор Дянков.

Победата струва на българските момчета дълги часове пред компютъра всеки ден, а след завоюваното първо място не следва голямо парти, а скромна почерпка, в която всички обсъждат грешките си в последния мач и планират бъдещите си участия в предстоящите състезания. Седмица преди да заминат за турнира в Китай, отработват всяка своя тактика в къщата си за тренировки, която се намира в Днепър, Украйна. “Там са ни създали нужните удобства.

Имаме си готвачка.

Готви ни всичко,

което пожелаем

Имаме си фитнес, който иска, може да ходи и да си прочиства малко ума от компютърните игри”, казва Дянков. Преди състезанието изкарват по 8-9 часа в игра, като един типичен работен ден.

Турнирът в Китай, който печелят, е най-голямото състезание, в което българските играчи се включват до момента. Наградата от половин милион долара се разделя между организацията, която ги менажира, и всеки един член на “Уиндиго”. “Няма как да кажа каква сума взема всеки от нас. Конфиденциално е”, разяснява Дянков и добавя, че веднага след Китай отборът е заминал за Германия. В Оснабрюк българските състезатели се включват в друг турнир, който печелят. Там наградният фонд е 100 хил. долара, а те си тръгват от него с чек за 25 хил. Следващото голямо състезание за “Уиндиго” е в Далас, щата Тексас. От 28 май до 2 юни са в САЩ и се включват в Dream Hack Masters Dallas. Там

наградният фонд е

250 хил. долара,

момчетата очакват също да се класират на първите места.

Организацията, която ги менажира, поддържа и академия, в която се обучават нови играчи или такива, които се опитват да подобрят нивото си на игра.

Има и академия за малки деца по Counter-Strike GO, в която треньорът Александър Нетреба въвлича децата в света на геймърството. “Нужна е желязна психика. Не е толкова лесно, както на всички им се струва”, казва Виктор Дянков. За да станеш част от отбора, е нужно преди това да си се доказал като добър геймър. Виктор влиза в “Уиндиго” през ноември 2017 г., но първо минава през изпитателен срок от около месец. Той се познава с капитана на “Уиндиго” Камен Костадинов от предишния отбор, в който отново играят заедно.

Едни от най-добрите състезателни отбори по играта Counter-Strike GO са датчани, които са на първо място. След тях се нареждат американци, а на трето е украински отбор. Българският отбор “Уиндиго” се нарежда на 16-о място в ранглистата и е на 9-о място в Европа. “Уиндиго” е най-добрият в България по Counter-Strike GO. “Има и други български отбори, но те не са достигнали толкова високо ниво като нас”, казва Виктор Дянков. Самият той възприема гейминга като

спортно занимание,

което може да е

доходоносна професия

“В Китай и Япония има училища, в които децата учат и това как да играят компютърни игри. Има голям интерес от страна на учениците. С всеки ден интересът към гейминга расте и е само въпрос на време такива училища да се направят по целия свят”, разказва Виктор. За него геймърството вече се е превърнало в професия и всекидневно задължение. Всеки ден изкарва по 8 часа пред компютъра в отработване на тактики и движения. Издържа се изцяло от играенето на компютърни игри и планира дори, ако един ден да не се състезава вече, то да бъде треньор на бъдещите геймъри. Живее в Габрово, откъдето е родом. Всички от “Уиндиго” живеят в България и преди турнир се събират и летят до Украйна, за да се подготвят в тренировъчната си къща.

Виктор Дянков играе компютърни игри от 2000 г., но само като детско хоби. “В ученическа възраст се запалих по игрите и се е случвало даже да пропускам училище, за да ходя да играя”, смее се той. През 2010 г. у нас нашумява електронният спорт и започва да играе по-усилено с надеждата един ден да стане състезател. Професионалните успехи в сферата на гейминга идват 4 години по-късно. Викат го в отбор и се състезава на първия си чуждестранен турнир – в Киев. Без каквито и да било очаквания печелят първото място. Оттам световните геймърски организации ги забелязват и започват да следят развитието на всеки играч.

Семейството ми

много ме подкрепя

Радват се с мен, празнуват с мен успехите ми”, казва Виктор Дянков.

Преди да се отдаде изцяло на геймърството, учи две години и половина икономика на търговията в Техническия университет в Габрово. Решава обаче, че трябва да се фокусира само в едното, и избира своята страст.