Порожанов на разпит за Миню Стайков, бизнесменът остава за постоянно в ареста (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7439634 www.24chasa.bg
Миню Стайков остава зад решетките.

Младежи декларирали пред нотариус, че са подставени лица на алкохолния бос 

Младежите, които са регистрирали фирми, за да кандидатстват пред Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) за еврофинансиране, са декларирали пред нотариус в Карнобат, че действителният собственик на капитала им е бизнесменът Миню Стайков.

Това обяви съдия Вилислава Ангелова във вторник в спецсъда и прие, че Стайков трябва да остане зад решетките по обвинение за злоупотреби с еврофондове. Това е второто дело срещу него. От 8 месеца той е в ареста по първото дело, по което е сочен за лидер на група за производство на нелегални цигари и данъчни престъпления.

Съдът посочи още, че другите 7 младежи, обвинени заедно със Стайков, са регистрирали фирмите си по едно и също време на столичен адрес на самия бизнесмен. Повечето били студенти - деца на служители на Стайков в Карнобат. Те кандидатствали за субсидии по две програми пред ДФЗ - за инвестиции в земеделието и за конверсия на лозя. “Кандидатствали са за колосални суми, без да имат каквато и да е обезпеченост”, учуди се съдия Ангелова. По едната програма фондът одобрил младежите да изградят оранжерии в община Долни чифлик за около 11 млн. лв. До превода на парите не се стигнало заради намесата на прокуратурата. По втората програма, свързана с лозя, получили 5 млн. лв. Те целели да заобиколят утвърдените лимити за еврофинансиране и така средствата да отидат у Стайков, обясни престъпленията прокурор Кънев.

Той заяви, че разследването ще стигне и до длъжностни лица в ДФЗ, които са одобрявали финансиране въпреки неверни данни. Призовка като свидетел вече е получил министърът на земеделието Румен Порожанов, който ще дава показания като бивш директор на фонда. По неофициална информация разпитът му трябва да е в четвъртък.

“Преди 8 месеца Стайков бе едно от лицата на успешния български бизнес”, защити го адвокатът му Лъчезар Таков, намеквайки, че прокуратурата не се бори със Стайков със способите на правото. Пред спецсъда бизнесменът каза, че иска да излезе от килията, за да се лекува. Съдия Ангелова обаче посочи, че през последните 2 месеца той е бил преглеждан от 14 доктори, което е “непостижимо за всеки друг български гражданин, който чака месец за преглед от 1 специалист”. На свобода бизнесменът може да окаже влияние на свидетели, посочи още съдът.

Прокурор: Колеги са подвели Стайков, че съм близък с негов конкурент

Прокурори са подвели бизнесмена Миню Стайков, че колегата им Ангел Кънев, който наблюдава делото срещу бизнесмена, е бил близък с негов конкурент в алкохолния бранш. Това съобщи самият Кънев, който поиска Стайков да назове имената на прокурорите, дали му тази информация. Преди дни със същия аргумент Стайков поиска Кънев да се отведе от делата му. Той отговори и по други обвинения - че купувал земи от същия конкурент. “Не познавам споменатия човек. Земите, които съм купувал, са земеделски. Средствата са ясни - заеми, обезщетения и заплати”, обясни още Кънев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лошите резултати на "Марибор" от началото на сезона са вследствие на промените, настъпили в клуба през лятото, пише в официална позиция на ръководството. Шампионът на Словения е съперник на "Лудогорец" в решаващите два мача за влизане в групите на Лига Европа. "Съставът е много променен и негативните резултати са нормални след само с няколко

Произведения на Станислав Трифонов-Насимо красят фасади по целия свят Знаете ли какво е общото между дядо Добри, Вазов, Левски, Ботев, Вапцаров? Освен че са бележити и незабравими българи, всички те оживяват в наши дни от страхотния талант на един художник, майстор на графитите - Станислав Трифонов-Насимо.

Обикалям земното кълбо, но инцидент ме върна у нас, няма да се откажа КОЯ Е ТЯ Виолета Иванова е на 43 години, омъжена, майка на две деца. Дипломиран психолог е по професия, но... бензин в кръвта. На 24 април т.г. смелата мотористка реши да обиколи Земята на две гуми. Предстоящата й обиколка привлича вниманието и на най- голямото списание във