България чака становище от Брюксел за такса смет

https://www.24chasa.bg/novini/article/7439672 www.24chasa.bg
Принципът “замърсителят плаща” трябва да влезе в сила у нас през 2022 г.

България чака становище от Брюксел за такса смет. Това става ясно от отговор на Европейската комисия до Българската стопанска камара за подадена жалба. В нея камарата сигнализира ЕК, че в България не се прилага принципът “замърсителят плаща”.

“Европейската комисия е възложила проучване за прилагането на принципа “замърсителят плаща” във всички държави - членки на Европейския съюз”, посочват от ЕК и допълват, че проучването е завършено и резултатите са в процес на обработка и преценка.

“Според информацията, с която комисията разполага, последните изменения в Закона за местните данъци и такси осигуряват подходяща методология за изчисляване на таксата за битови отпадъци”, посочват от ЕК и допълват: “За съжаление, националните власти решиха още повече да отложат влизането в сила на съответните разпоредби - до 2022 г.”

Комисията е решила да прекрати разследването по жалбата на Българската стопанска камара.

В отговора се посочва, че ако е необходимо комисията ще предприеме действия срещу България по своя инициатива.

В отговора на ЕК става ясно, че комисията е категорична, че няма да се колебае да предприеме действия срещу държавите членки, в които националното законодателство или практика не е в съответствие с принципа. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Не съм доволен нито от резултата, нито от играта, казва треньорът на "сините" Петър Хубчев "Левски" ще зимува на втората позиция във временното класиране, след като завърши 0:0 с прекия си преследвач "Локомотив" насред Пловдив. "Сините" играха половин час с човек повече, но така и не успяха да стигнат до трите точки.

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на