Депутатите приеха, че неизбежната отбрана е позволена

https://www.24chasa.bg/novini/article/7440671 www.24chasa.bg

На 1-о четене: Може да стреляш при всяко влизане на непоканен, а също, за да защитиш живота, здравето, свободата и половата си неприкосновеност

Неизбежната отбрана да е позволена при всяко противозаконно влизане в жилище.

Това реши току-що Народното събрание, като прие на първо четене изменение в Наказателния кодекс, предложено от парламентарната група “Обединени патриоти”.

В момента неизбежната отбрана не е престъпление, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище. Промяната във формулировката разширява приложното поле на разпоредбата. Според сегашния чл. 12 на НК, за да е оправдана самозащитата, проникването трябва да е съчетано с прилагането на физическа сила върху едно или повече лица в жилището. Втората хипотеза, при която неизбежната отбрана е разрешена в момента, е, когато проникването е осъществено чрез разрушаване, повреда или подкопаване на преграда - предпоставките, за да е налице квалификацията “с взлом”. Така извън приложното поле на разпоредбата сега са всички останали случаи на противозаконно влизане в жилище - чрез използването на заплаха, особена ловкост, техническо средство, и т.н., аргументират се вносителите.

С приетото днес изменение на чл. 12 в НК бяха добавени и други кумулативни обстоятелства, разрешаващи неизбежната отбрана. Депутатите я допуснаха, когато са застрашени животът, здравето, свободата или половата неприкосновеност на отбраняващия се или на друго лице. Утежняващи обстоятелства са също, ако атаката идва от двама или повече души, от въоръжен човек или нощем.

Скептични по промените обаче били от прокуратурата и правосъдното министерство, споделиха от ГЕРБ.

Приетите на първо четене промени предвиждат още стесняване на обхвата на т.нар. маловажни кражби. Наказателно производство ще се образува вече и за такива на стойност под една минимална заплата, а не под две, както е сега.

Според утвърдения текст неизбежната отбрана ще е позволена при влизане в жилището, както и при нападение, застрашаващо живота, здравето и половата неприкосновеност.

Против даването на правото обаче били от прокуратурата и правосъдното министерство.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Не са много хората, които могат да познаят Васил Иванов-Лучано. Небезизвестният бивш министър на спорта видимо се е посъстарил и прегърбил, видя "България Днес". Макар и елегантно облечен и с кърпичка в джоба на сакото, някогашният министър не прилича на себе си. На 8 юни Лучано чукна 55 години.

Нова двойка футболист-манекенка се вля в редиците на българския хайлайф. Младежкият национал и футболист на "Болоня" Калоян Кръстев отскоро гушка едно от новите водещи лица на модна агенция "Визаж". Бившият играч на "Славия" е гадже с красивата Мария Димитрова. Тя е сред новите лица в агенцията на Жени Калканджиева.

Заместник-председателят на Народното събрание Нигяр Джафер влиза във форма за лятото, видяха папараците на "България Днес". Депутатката тича усилено в столичен парк, за да поддържа форма. Макар да спря поглед на чипса и царевицата на пара, Джафер не се изкуши и продължи с тренировката