Депутатите приеха, че неизбежната отбрана е позволена

https://www.24chasa.bg/novini/article/7440671 www.24chasa.bg

На 1-о четене: Може да стреляш при всяко влизане на непоканен, а също, за да защитиш живота, здравето, свободата и половата си неприкосновеност

Неизбежната отбрана да е позволена при всяко противозаконно влизане в жилище.

Това реши току-що Народното събрание, като прие на първо четене изменение в Наказателния кодекс, предложено от парламентарната група “Обединени патриоти”.

В момента неизбежната отбрана не е престъпление, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище. Промяната във формулировката разширява приложното поле на разпоредбата. Според сегашния чл. 12 на НК, за да е оправдана самозащитата, проникването трябва да е съчетано с прилагането на физическа сила върху едно или повече лица в жилището. Втората хипотеза, при която неизбежната отбрана е разрешена в момента, е, когато проникването е осъществено чрез разрушаване, повреда или подкопаване на преграда - предпоставките, за да е налице квалификацията “с взлом”. Така извън приложното поле на разпоредбата сега са всички останали случаи на противозаконно влизане в жилище - чрез използването на заплаха, особена ловкост, техническо средство, и т.н., аргументират се вносителите.

С приетото днес изменение на чл. 12 в НК бяха добавени и други кумулативни обстоятелства, разрешаващи неизбежната отбрана. Депутатите я допуснаха, когато са застрашени животът, здравето, свободата или половата неприкосновеност на отбраняващия се или на друго лице. Утежняващи обстоятелства са също, ако атаката идва от двама или повече души, от въоръжен човек или нощем.

Скептични по промените обаче били от прокуратурата и правосъдното министерство, споделиха от ГЕРБ.

Приетите на първо четене промени предвиждат още стесняване на обхвата на т.нар. маловажни кражби. Наказателно производство ще се образува вече и за такива на стойност под една минимална заплата, а не под две, както е сега.

Според утвърдения текст неизбежната отбрана ще е позволена при влизане в жилището, както и при нападение, застрашаващо живота, здравето и половата неприкосновеност.

Против даването на правото обаче били от прокуратурата и правосъдното министерство.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

*** Събрал шефът на фирмата състава и им съобщил, че секретарката е бременна. Тъй като тя била палава, всички навели виновно глави. Тогава извикали бай Иван портиера. - Бай Иване, ти имал ли си нещо общо със секретарката? - попитал деликатно шефа. -Ама моля ви се, на мойте години... - Хайде сега й съобщи, че е уволнена. *** Зима е.

Голям интерес към автомобилен салон София 2019 отчитат вносителите на автомобили в България от всички марки. По време на изложението тази година могат да се видят голям брой премиерни за българския пазар модели, което продължава до неделя. Снимки: Пламен

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда