Европейската сметна палата пред „24 часа“: Проверяваме не България, а ЕК за парите за пътища

https://www.24chasa.bg/novini/article/7440977 www.24chasa.bg
Георге Пуфан. Снимка Европейска сметна палата

С Георге Пуфан, докладчик на ЕСП за усвояването на парите за пътища, свързващи европейските региони, разговаря Кристина Кръстева

Вчера стана ясно, че Европейската сметна палата проверява усвояването на парите за пътища в България. Затова потърсихме повече информация от отговорното лице в ЕСП.

- Г-н Пуфан, Европейската сметна палата обяви вчера, че планира да извърши одит на пътната инфраструктура в България. Можете ли да ни кажете малко повече за причините за този одит?

- Първо, бих искал да изясня, че този одит на изпълнението не обхваща само България. Предвиждаме да посетим четири държави-членки, за да оценим предприетите от Европейската комисия действия по пътищата, свързващи европейските региони.

Транспортът е един от най-важните сектори на икономиката на ЕС и допринася за икономическия растеж, доколкото има жизненоважна роля за осигуряването както на движението на хора, така и на стоки. Комисията започна редица действия в подкрепа на развитието на основна мрежа до 2030 г. и широкообхватна мрежа до 2050 г. За периода 2007-2020 г. за пътищата бяха предназначени около 82 млрд. евро. Основните бенефициенти на финансиране са държавите-членки от Централна и Източна Европа.

Планиран като специален доклад, това е редовен одит на изпълнението, който е включен в съответствие със стандартните процедури на Европейската сметна палата в нейната годишна работна програма за 2019 г. Предвид важността на темата и нейното значение за живота на гражданите, това е задача с висок приоритет. Бих искал да подчертая, че фокусът на този одит ще бъде върху ролята на Комисията, докато посещенията в четири държави-членки (България, Чехия, Испания и Полша) ще бъдат използвани за илюстративни цели за констатациите на Комисията.

- Какви са целите на одита и основните въпроси, които ще бъдат зададени?

- Както е обяснено в нашия предварителен преглед, одитът има за цел да оцени дали действията на Комисията водят до ефективно и навременно изпълнение на основната мрежа на пътното движение TEN-T.

По-специално бихме се заинтересували дали:

- Комисията е осигурила национални пътни планове и програми, които предвиждат своевременно завършване и поддържане на основната мрежа TEN-T

- Комисията гарантира, че финансирането от ЕС на пътищата е насочено към приоритета на ЕС за завършване на основната мрежа

- основната мрежа на TEN-T е на път за да приключи своевременно, като по този начин подобри свързаността между държавите-членки.

Финансирането от ЕС помогна за подобряване на транспортните връзки между държавите-членки и регионите през последните десетилетия и бихме искали да преценим дали е вероятно основната мрежа на ЕС да бъде завършена навреме.

- Кога се очаква този одиторски доклад и какви мерки очаквате да бъдат предприети въз основа на неговите заключения?

- Очакваме този одит на изпълнението да бъде публикуван през първата половина на 2020 г. Одитите ни за изпълнение включват констатации, заключения и препоръки, и се надявам, че ще бъдем в състояние да отправяме ясни препоръки към Комисията във връзка с прилагането на TEN.-T основна мрежа.

Във всеки случай, всички заключения на този етап относно нашата оценка или конкретни проекти биха били преждевременни и биха могли да се считат за спекулативни до публикуването на окончателния доклад на уебсайта на Палатата. Прегледът на одита, публикуван вчера, е само съобщение за нашата предстояща одиторска работа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Носителят на "Златната топка" Лука Модрич няма да влезе в надпреварата за трофея тази година. Това стана ясно, след като "Франс Футбол" обяви номинираните за 2019 година. Те са 30 на брой. Сегашният носител на трофея не попада сред тях за първи път в историята, откакто съществува системата със номинации

По всички модни правила е облечена моделката Глория Петкова, видя "България Днес". Красавицата заложи на бели ботуши с дебел ток въпреки горещото време последните дни и ултракъс минижуп за представянето на книга. Въпреки че белите ботуши отдавна са отживелица, в последно време родният хайлайф прибягва към тях, като се придържа към максимата,

Това Део ли е? Не... абе, май е той. Така се обръщаха с камерите на телефоните си столичани зад актьора Иван Бърнев, уловиха го топпапараците на "България Днес". Звездата се разходи като брат близнак на водещия Део из столичните улици и събра очите на феновете, които едва го разпознаха. Досущ копие на певеца водещ Деян Славчев с кислородно руси