Европейската сметна палата пред „24 часа“: Проверяваме не България, а ЕК за парите за пътища

https://www.24chasa.bg/novini/article/7440977 www.24chasa.bg
Георге Пуфан. Снимка Европейска сметна палата

С Георге Пуфан, докладчик на ЕСП за усвояването на парите за пътища, свързващи европейските региони, разговаря Кристина Кръстева

Вчера стана ясно, че Европейската сметна палата проверява усвояването на парите за пътища в България. Затова потърсихме повече информация от отговорното лице в ЕСП.

- Г-н Пуфан, Европейската сметна палата обяви вчера, че планира да извърши одит на пътната инфраструктура в България. Можете ли да ни кажете малко повече за причините за този одит?

- Първо, бих искал да изясня, че този одит на изпълнението не обхваща само България. Предвиждаме да посетим четири държави-членки, за да оценим предприетите от Европейската комисия действия по пътищата, свързващи европейските региони.

Транспортът е един от най-важните сектори на икономиката на ЕС и допринася за икономическия растеж, доколкото има жизненоважна роля за осигуряването както на движението на хора, така и на стоки. Комисията започна редица действия в подкрепа на развитието на основна мрежа до 2030 г. и широкообхватна мрежа до 2050 г. За периода 2007-2020 г. за пътищата бяха предназначени около 82 млрд. евро. Основните бенефициенти на финансиране са държавите-членки от Централна и Източна Европа.

Планиран като специален доклад, това е редовен одит на изпълнението, който е включен в съответствие със стандартните процедури на Европейската сметна палата в нейната годишна работна програма за 2019 г. Предвид важността на темата и нейното значение за живота на гражданите, това е задача с висок приоритет. Бих искал да подчертая, че фокусът на този одит ще бъде върху ролята на Комисията, докато посещенията в четири държави-членки (България, Чехия, Испания и Полша) ще бъдат използвани за илюстративни цели за констатациите на Комисията.

- Какви са целите на одита и основните въпроси, които ще бъдат зададени?

- Както е обяснено в нашия предварителен преглед, одитът има за цел да оцени дали действията на Комисията водят до ефективно и навременно изпълнение на основната мрежа на пътното движение TEN-T.

По-специално бихме се заинтересували дали:

- Комисията е осигурила национални пътни планове и програми, които предвиждат своевременно завършване и поддържане на основната мрежа TEN-T

- Комисията гарантира, че финансирането от ЕС на пътищата е насочено към приоритета на ЕС за завършване на основната мрежа

- основната мрежа на TEN-T е на път за да приключи своевременно, като по този начин подобри свързаността между държавите-членки.

Финансирането от ЕС помогна за подобряване на транспортните връзки между държавите-членки и регионите през последните десетилетия и бихме искали да преценим дали е вероятно основната мрежа на ЕС да бъде завършена навреме.

- Кога се очаква този одиторски доклад и какви мерки очаквате да бъдат предприети въз основа на неговите заключения?

- Очакваме този одит на изпълнението да бъде публикуван през първата половина на 2020 г. Одитите ни за изпълнение включват констатации, заключения и препоръки, и се надявам, че ще бъдем в състояние да отправяме ясни препоръки към Комисията във връзка с прилагането на TEN.-T основна мрежа.

Във всеки случай, всички заключения на този етап относно нашата оценка или конкретни проекти биха били преждевременни и биха могли да се считат за спекулативни до публикуването на окончателния доклад на уебсайта на Палатата. Прегледът на одита, публикуван вчера, е само съобщение за нашата предстояща одиторска работа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Опита да направи образованието ни игра и забавление, става най-младият професор Иво АНГЕЛОВ На 87-годишна възраст в неделя издъхна бележитият ни математик, политик и дипломат Благовест Сендов. За мнозина той беше познат като председател на Народното събрание в смутните времена от 1995 до 1997 г., но най-големите му успехи идват в научната сфера

Рибите ми помогнаха да се издигна в съдийството, казва кумът на Камата - Атанас Узунов Футболната легенда Христо Стоичков е станал специалист в улова на шарани в Америка. Това разкри неговият кум - бившият футболен съдия Атанас Узунов, който тези дни отпразнува своя имен ден. 64-годишният топрефер е общински съветник в Пловдив

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции