Български учени разработили система за заглушаване на подводни комуникации

https://www.24chasa.bg/novini/article/7441101 www.24chasa.bg
АКАД. СТЕФАН ВОДЕНИЧАРОВ

Български учени от Института по металознание, съоръжения и технологии към БАН разработиха система за заглушаване на подводни комуникации, която е абсолютно новаторска в световен мащаб, съобщи днес във Варна акад. Стефан Воденичаров при откриване на "Технологично изложение 2019", съвместен проект на Висшето военноморско училище и института, цитиран от БТА.

Новата система позволява да се стопират комуникациите на модерните безпилотни подводни средства, обясни Воденичаров. По думите му разработката вече е патентована у нас, тече процедура да бъде защитена и в световен мащаб.

На изложението институтът представя и други свои вече патентовани постижения. Воденичаров обясни, че дело на българските учени са морски мини със стелт технологии, невидими за сонарите, снабдени с модерни сензорни системи, откриващи веднага обектите. Освен дънни морски мини, са разработени и противодесантни мини, както и прилепващи, предназначени за ползване от специалните части. На изложението е представен и буй за хидроакустична комуникация, които има няколко предназначения и ще даде възможност за повишаване сигурността на българското крайбрежие.

Учените от ВВМУ се представят на изложението със свои нови разработки, свързани с контрола на морските пространства на страната, допълни началникът на учебното заведение флотилен адмирал проф. Боян Медникаров. Показани са безпилотни над- и подводни апарати, както и системи за мониторинг на средата.

Около 40 на сто от бюджета на БАН се формира чрез реализацията на проекти по програми и договори, които институтите имат с различни институции, допълни председателят на Академията акад.Юлиан Ревалски, който бе гост на откриването на изложението. По думите му в момента текат разговори как да се увеличат задачите на родните учени, поставяни от държавни ведомства.

Ревалски допълни, че проблемът с ниското заплащане, който пречи да бъдат задържани младите учени, не е решен напълно, но вече се предприемат мерки. По думите му в това направление се реализира специална програма, провежда се и политика за диференцирано увеличение на докторантските стипендии. Ревалски допълни, че много добри резултати дава въвеждането на статута на постдокторантите, които тази година са около 40, но през 2020 г. може би ще се увеличат.