Папа Франциск: Християнството навлезе в Европа чрез македонците (Стенограма)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7441743 www.24chasa.bg
Папа Франциск Снимки: Ройтерс

Папа Франциск казва, че се е развълнувал, когато открил “нежността на Църквата” като антидот срещу културата на обидата. “Всички говорят зад гърба на ближния, клеветят. Докато в България и Македония църквата приема с нежност бедните и отхвърлените”. Така разказва папа Франциск пред журналистите, пътували с него в обратния полет към Италия, на връщане от 29-тото му пътуване в чужбина, след като посети България и Македония.

Той си спомня с радост и за първото причастие, дадено в България. “Развълнувах се, защото спомените ме върнаха към 8 октомври 1944 г., на моето първо причастие. Пеехме “О, свети олтар, пазен от ангелите”. Видях тези деца, които се отварят към живота чрез светото причастие с решителност. Църквата се грижи и пази децата, те трябва да пораснат, те са обещание, това нещо съм го изживял. Почувствах как тези 249 деца са бъдещето на България и на Църквата.”

Ето стенограма от разговора на папата с журналистите: 

Папа Франциск: Християнството навлезе в Европа чрез македонците (Стенограма)

Биляна Жеревска, МРТ: Какво ще запомните от двете държави, които посетихте?

Папа Франциск: Християнството навлезе в Европа чрез македонците (Стенограма)

Папата: Това са две съвсем различни държави. България е нация с вековни традиции. Македония, от друга страна, има вековни традиции, но не като държава, а като народ, който определено въстана, за да се превърне в нация. Това е една красива борба!

За нас християните Македония е символ на влизането на християнството на Запад. Християнството проникна на Запад чрез вас всички… тези македонци, които се явиха като сън на свети Павел: „Елате при нас, елате при нас.“ Той тръгваше за Азия, беше мистериозен този повик….

Македонският народ е горд от това, те не пропускат възможността да кажат, че християнството влезе в Европа чрез тях, чрез тяхната врата, защото Павел бе призован от македонец.

България трябваше да се бори толкова много, за да се идентифицира като нация. Само фактът, че през 1800 година мисля, че през 1823 г., повече или по-малко, 200 000 руски войници загинаха, за да се извоюва независимост, от ръцете на турците….. сега да се замислим какво означава 200 000. Толкова битки за независимост, толкова кръв, толкова мистика, за да се консолидира идентичността.

Македония получи идентитет и сега трябва да се консолидира като народ със своите малки и големи проблеми, като името. И двете държави имат християнски, католически и православни, и мюсюлмански общности. Процентът на православните е доста силен и в двете страни с малък брой мюсюлмани и още по-малко католици – в Македония са повече отколкото в България.

Видях и в двете страни добрите взаимоотношения между различните вери. В България го наблюдавах по време на молитвата за мир. Това е нормално и красиво нещо за българите, защото там имат добри взаимоотношения, всеки има правото да изразява своята религия и правото да бъде уважаван. Това ме развълнува. След това разговорът с патриарх Неофит беше…. красота.

Той е човек на Господа, велик човек на Господа.

В Македония бях поразен от думите на президента: „Тук нямаме религиозна толерантност, а уважение.“ Те имат уважение. В днешния свят много ни липсва уважението. Уважение към човешките права, въобще липсва ни уважение към толкова много неща, към децата, към възрастните, това, че мистерията на една държава е уважението.

Peter Nanev, BTV: Откъде намирате сили?

Папата: Ами не от вещици, хахаха! Това ми е дар от Господа!…

Друго екстремно мое преживяване бе първото причастие в България. Бях развълнуван, защото спомените ми се върнаха към 8 октомври 1944 година, към моето първо причастие, когато децата запяха химна 'O santo altare custodito dagli angeli“. Тука някой знае ли го? В този момент усетих, че тези 249 деца са бъдещето на църквата, те са бъдещето на България. Много ви благодаря, молете се за мен. Не искам да си тръгна от тези държави, без да споделя това. Това са моите рози от България, един малък спомен за това стотно пътуване.

Сега ми казват, че ще сервират уиски.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мъж загина, затрупан в изкоп в кюстендилското село Блажиево. 59-годишният работник е отстранявал авария във водопровода. Багер изкопал ров около 1,80 метра, за да достигне до спукалата се преди 3-4 дни тръба. При смяната й изкопът се свлича и затрупва намиращия се в него мъж. Колегите му се притичат на помощ, успяват да го разкопаят и извадят,

Шофьор на градския транспорт в София подарява бонбон при закупен билет от него. За милия жест разказва пътничка, която остава приятно изненадана. "Купувайки си билетче от автобус 72, шофьорът ме посреща с усмивка, казва ми "Добър вечер!" и с билетчето ми дава бонбонче!Трогната съм от този човек, защото повечето в сферата са намръщени,

Каръкът не спира да преследва Годжи. Музикантът счупи ръката си, стана ясно от поредното предаване на Слави Трифонов. Годжи се появи със шина на десния си крайник. Дългия го попита какво се е случило с ръката на един от най-доверените му хора, но китарисът не пожела да отговори. Само преди година Годжи отново претърпя сериозно нараняване.