Борисов: При нередност бих махнал Порожанов, но жилището си е взел 5 г. преди властта

https://www.24chasa.bg/novini/article/7441837 www.24chasa.bg
Бойко Борисов. Кадър Би Ти Ви

Щом и на папата намерихме кусур, и Господ да слезе, нещо ще измислим, каза премиерът

С тези посещения на папа Франциск, а преди това - и на папа Йоан Павел Втори, се изчиства негативният образ, който ни бяха създали, без да има България вина.

Това заяви премиерът Бойко Борисов в предаването "Лице в лице" на bTV.

"Щом и на папата намерихме кусур, и Господ да слезе, нещо ще измислим", възмути се министър-председателят. И добави по отношение на папата: "Той нарича нашия патриарх брат, свят човек. Отиде, поклони се, целуна кръста и иконата. И тръгвайки си, отново подчерта това, което прави България за единението, за присъединяването на Западните Балкани към ЕС. Изрично каза, че да се строят мостове, пътища и свързаност е много важна, включително и културната ни свързаност."

Премиерът коментира подозренията, че страната ни ще приюти повече бежанци след посещението на папата: "Няма добър човек по природа, защото има всякакви гадове, който на бягащия от война и от природно бедствие, с какъвто и цвят на кожата или с каквато и религия да е, да не го подслониш. Говорим за гонения, за болния, за този, на когото близките му са избити, а къщата му е разрушена - тях да подслоним. ЕС ме послуша за изнесените центрове за бежанци. В момента в Турция има 4 милиона бежанци." С папа Франциск въобще нямало разговор за целево приютяване на бежанци. "Това е лъжа, жълта новина, измама, гадост", категоричен е министър-председателят.

"Папата и на малко име ме знае, но ме надценяват, ако смятат, че идването му е наше предизборно мероприятие", вметна той по повод обвиненията на БСП, че използва активностите си като премиер, за да агитира за партията си из страната.

В едно предизборно мероприятие не съм участвал, увери Борисов.

"БСП с недовършеното строителство са абсолютен световен шампион. От 40 години БКП не са направили болница на Ямбол, днес 27 милиона отпуснахме за нея", учуди се защо го критикуват Борисов. И добави: "20 милиона днес дадохме за нови училищни автобуси, но те са нужни, защото всички искаме те да са нови, здрави и сигурни."

Борисов напомни, че премиерът на Бавария, който е бил най-остър към нас, вече е признал, че България заслужава да влезе в Шенген.

Премиерът коментира и евтиното жилище, с което се е сдобил земеделският министър Румен Порожанов. "През 2004 г. си е купил апартамента. От 2009 г. е шеф на кабинета на Дянков и оттогава подава декларация. Готов е да си даде оставката, ако му я искам. Вече се обърках. Порожанов успя към днешна дата да се справи много добре със задачите", защити премиерът земеделския си министър. "Сега явно той е на прицел и всички се съсредоточаваме върху него. При най-малката нередност ще го отстраня, но през 2004 г. той въобще не е бил във властта", подчерта премиерът.

Проверява се от общините колко туристическа такса са внасяли обявените като къщи за гости, съобщи Борисов.

"Дори най-тежкият престъпник заслужава защита на достойнството на личността. След като на тази крехка жена й сложиха белезници на краката и на ръцете, а до нея вървят двама гиганти от съдебна полиция, не е удобна гледка", каза Борисов по повод ареста и извеждането за медицински преглед на бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева. И призна, че това е от изключенията, в които се е обадил на МВР, за да изкаже критика.

Над 2 милиарда е спестила КПКОНПИ на държавата, не ГЕРБ е избрала Пламен Георгиев, а парламентът, подчерта премиерът.

"В председателя на ВКС нямам доверие, защото се изявява като политическа фигура, прави коментари на политически теми", каза премиерът по адрес на Лозан Панов.

Бойко Борисов изрази оптимизъм, че е възможно до края на този мандат на Европейската комисия да ни свалят механизма за оценка и проверка.

И вчера премиерът говорил с президента Румен Радев, че продължават "с пълна мощ" да подпомагат Висшето военно-въздушно училище в Долна Митрополия.

"Когато си изпратиш шефа на пресцентъра за водач на листата на БСП, а шефа на кабинета - четвърти там, значи имаш политическо отношение", изтъкна той по адрес на държавния глава.