Президентът: Българският народ показа на целия свят устойчивата си култура на толерантност

https://www.24chasa.bg/novini/article/7442319 www.24chasa.bg

Румен Радев призова държавните институции и вероизповеданията да пазят изграждания с векове модел на разбирателство

Историята е показала, че не различията са проблемът на човечеството, а разделението, което, умишлено насаждано, радикализира и експлоатира страховете от различията. Ролята на държавните институции и ръководителите на вероизповеданията е да не допускаме външни, чужди за нашите традиции влияния, които да застрашават изграждания с векове модел на разбирателство и единство. Това заяви президентът Румен Радев в началото на тържествената вечеря ифтар по случай началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Българският държавен глава е домакин на празничната вечеря в знак на уважение към религиозните празници и традиции на българските граждани с мюсюлманско вероизповедание. На нея присъстват представители на традиционното вероизповедание в страната - източното православие, представители на основните религиозни общности в България, представители на дипломатическия корпус, учени, културни дейци.

Президентът: Българският народ показа на целия свят устойчивата си култура на толерантност

„Вечерята ифтар е символ на опрощението и толерантността, тази вечер се вписва по особен начин в цялата поредица от знакови събития, които се случиха в нашата страна с посещението на папа Франциск. Българският народ в лицето на всички негови граждани, изповядващи различни религии, показа на целия свят, че е изградил устойчива култура на толерантност“, заяви държавният глава. Всички ние отправихме към света важно послание за мир и човешка съпричастност, но още по-важно е посланието за мъдрост, необходима за отстояването и изграждането им, допълни президентът.

Държавният глава подчерта, че с историята си българският народ е доказал, че винаги е бил гостоприемен към дошлия с мир и състрадателен към бедстващия и страдащия. „Това отношение не просто сме го запазили, а днес сме модел за подражание като народ, изградил религиозна, етническа и човешка толерантност и съпричастност“, допълни държавният глава и призова да се полагат усилия към младите българи, които имат нужда от духовна подкрепа и насърчаване. „Те искат по-добра среда, в която да се развиват, учат и да останат в нашата страна“, допълни Румен Радев.

Президентът посочи, че възпитанието и образованието на нашите млади хора са обща задача и споделена цел не само на държавните, но и на духовните институции. „Ние трябва да научим младежите, че бъдещето на нашето общество е във взаимното уважение, толерантността и солидарността“, заяви Румен Радев. По думите му, само ако младежите бъдат горди със своята идентичност, но и същевременно уважават различията на другите, няма да издигат прегради, а ще ги рушат.

Вечерята ифтар в този месец сближава хората, независимо каква религия изповядват и от какъв етнос са, каза в приветствието си главният мюфтия Мустафа Хаджи и изрази благодарност към президентската институция за домакинството на вечерята. Ще станем по-силни и щастливи само ако заменим омразата, завистта и желанието за мъст с обич, любов и разбирателство, заяви още главният мюфтия, като подчерта, че Рамазан е време за пречистване. „Ако последователите на всички религии се опитат да преосмислят посланията на техните писания, голяма част от проблемите ще бъдат решени“, посочи Мустафа Хаджи.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Диян Мачев стана неузнаваем, видяха папараците на "България Днес". Джобносантиметровият комик пусна такава брада, че дори най-големите му почитатели трудно го разпознават на улицата. Дидо стана популярен като водещ на забавната тв игра "Семейни войни" и бе обявен за българския Дани де Вито, заради приликата си с американския актьор.

Расистки скандал беляза дербито между "Манчестър Сити" и "Манчестър Юнайтед" от Висшата лига. Феновете на "гражданите" са отправяли обиди към халфа на "червените дяволи" Фред . Инцидентът стана, когато той се опитваше да изпълни ъглов удар през второто полувреме. Към него освен обиди полетяха и предмети. Един от тях го удари

 Притежава цяла серия банкноти с цар Борис III        Българин пази уникална колекция от над 1000 български монети, сред които от 1879 г. до наши дни. Сред тях е и първата монета, на която пише "България". Притежател на безценната колекция е Костадин Везьов, който от близо две десетилетия живее в САЩ. Той е и човекът, който през 2016 г.