Жалби за отчуждавания няма да спират големи проекти (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7442330 www.24chasa.bg
Зам-шефът на регионалната комисия Александър Ненков е сред вносителите на законопроекта.

Жалби за отчуждаване няма да спират изграждането на обекти с национално значение. Това решиха депутатите с промени в Закона за държавната собственост, приети на първо четене.

Предвижда се в 7-дневен срок от постъпване на искане за отчуждаване съдът да може да разпореди предварително изпълнение, сега срокът е 30 дни. Инвеститорът ще дължи и парична гаранция - до една трета от внесеното обезщетение.

Когато бъде внесена гаранцията, инвеститорът ще може да влезе във владение и да получи разрешение за строеж.

“По Южната дъга от 220 имота, подлежащи на обезщетение, 50% са с влезли в сила решения, останалите чакат. За “Хемус” трябва да се отчуждят 310 имота, в момента имаме 124, които чакат решение”, заяви един от вносителите - Александър Ненков, при представяне на проекта.

Парламентът прие и промени, според които при принудително отчуждаване на имоти в земеделски или горски територии, когато са собственост на едно лице и имат площ над 50 декара, да може да се заменят. Така собствениците, които искат да се занимават със земеделие, щели да получат равностойни имоти.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Държавата ще покрие таксите за детски градини на децата на 3 и 4 години от социално слаби семейства. За целта са предвидени 22 милиона лева европейско финансиране. Средствата ще бъдат допълнени към обещаните вчера суми, плащани за обхващане на децата с такъв статус. Парите ще се дават на детските градини за покриване на таксите, а не на родителите,

С печалба от 100 долара Сашо Кадиев почти успя да разгроми казино в Лас Вегас. Артистът от седмица е на турне в САЩ, на което представя хитовото представление "Горката Франция". През свободното си време Кадиев и останалите артисти от постановката, включително и майка му Катето Евро, обикалят забележителностите в градове из Америка.

3-годишно дете почина на 14 ноевмри в София. Назначени са спешни проверки в болниците "проф. Иван Митев", "Лозенец" и "Пирогов", които са имали отношение към случая. До сряда лечебниците ще бъдат проверени, съобщават от здравното министерство. Детето постъпва в детска болница, след това е изпратено в болница "Лозенец",