Минималната заплата да стигне 450 евро след 3 г., иска КНСБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/7443044 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

2442 лева са нужни за нормален живот на семейство с две деца

Минималната заплата да стане 450 евро, а средната да достигне 1000 евро в края на 2022г. За да стане това, заплатите трябва да растат всяка година между 12 и 15 %. Това поиска президентът на КНСБ Пламен Димитров, който представи четвъртия годишен доклад за резултатите от колективното договаряне на заплатите през 2018 г.

Доходът на едно лице от домакинство е стигнал 3336 лв. през миналата година. Средната работна заплата според предварителните данни е 1135 лв.

Най-високата заплата се получава от специалистите по информационни технологии, където средната работна заплата е 3567 лв. Летците и хората, които работят във въздушния транспорт, получават около 3181 лв.

Най-малки пък са заплатите при персоналните услуги и ресторантьорството, където заплатата е около 618 лв. Охранителите взимат средно около 641 лв.

Хората, които работят на минимална заплата, в края на 2018г. са били 442 392 лв. и представляват 19,3% от всички наети лица, отчете главният икономист на КНСБ Любен Томев.

Проблемът със силната регионална диференциация в заетостта и заплащането на труда остава нерешен. Той се обуславя от липсата на инвестиции, ниския размер на трудовите възнаграждения и големия обхват на нископлатени работници в някои от областите, отбелязват от КНСБ. Така средната заплата във Видин е била 746 лв., докато във София е два пъти по-висока - 1536 лв.

Средната нетна работна заплата у нас е два пъти по-ниска от страните в старите държави членки на ЕС - Италия, Ирландия, Великобритания и Германия. С 1,2-1,7 пъти пък е по-ниска от тази в Латвия, Литва, Естония, Словакия, Чешка Република, Унгария и Полша.

От КНСБ искат адекватна правна рамка за колективно договаряне в Кодекса на труда. Настояват и за разработване на модели на "заплата на издръжка" на база отраслови и териториални специфики, надграждащи минималната заплата за страната и осигуряващи издръжка в рамките на семейството.

От началото на годината издръжката на четиричленно семейство се е вдигнала с 32 лв., и достига 2442 лв. Парите стигат за храна, поддръжка на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка. Издръжката на 1 човек е 610, 53 лв.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова - Професор Касчиев, мнозина сякаш разбраха мащаба на трагедията от аварията преди 33г. едва след сериала "Чернобил". Има ли някой интерес все още да не се говори много по тази тема? - Сериалът "Чернобил" се опира на действителни факти и показва отлично съветската действителност и ядрената индустрия.

Двама футболисти на "Левски" повториха звездата на "Барселона" Лионел Меси. Халфът Мартин Райнов и бразилецът Паулиньо повърнаха на терена по време на контролата със "Зенит" (0:1). Полузащитникът имаше неразположение в средата на първото полувреме. При Паулиньо то се прояви през втората част. И двамата повърнаха след прекъсвания за пиене на вода

Чудовищният сом се заплел в мрежи, атракция е на борсата в Тутракан Най-чудовищният сом в река Дунав е уловен! Рибари измъкнаха с мрежа воден гигант с тегло 125 кг в района на Русе, научи "България Днес". Сладководният хищник е истинско страшилище. Той е по-дълъг от човек, а огромната му паст може да погълне всичко, което мърда в реката.