Суша и диви прасета съсипали нивата на млад фермер, ще връща 50 хил. лв. по европрограма

https://www.24chasa.bg/novini/article/7443136 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Суша и набези на диви прасета съсипали картофите и краставиците на земеделец от благоевградското с. Церово. Б. Ч. получил по Програмата за развитие на селските райони, по мярката за млад фермер, 48 892 лв. В договора с фонд "Земеделие" трябвало да отглежда в стопанството си 6 дка градински краставици и 2 дка картофи. На два транша му били изплатени парите. Последвали две проверки на място, които показали, че нивата е запусната, част от културите били презасаждани и непоникнали, при засадените картофи имало краставици. Измерената площ показала, че краставиците са на площ 2 дка, а картофите - 1 дка. Заради това му била наложена финансова корекция и трябва да върне цялата получена сума.

Земеделецът обаче обжалвал в съда в Благоевград решението на шефа на фонда. Пред магистратите той и жена му обяснили, че не са се справили добре с отглеждането на краставиците и картофите заради сушата и режима на водата в селото, както и дивите прасета, които няколко пъти събаряли оградата, влизали в имота и изравяли посаденото.

Съдът прие, че лошите метеорологични условия, както и унищожаването на културите от животни, не са форсмажорни обстоятелства, за да се отмени наказанието. Ако такива все пак е имало, земеделецът е трябвало в 10-дневен срок да информира фонд "Земеделие", но и това не било направено. Младият фермер ще трябва да върне парите, заедно с лихвите, постанови съдът.

Решението не е окончателно и може да се обжалва.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.