IT специалистите вземат 3567 лв., сервитьорите - 5 пъти по-малко (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7444426 www.24chasa.bg

Компютърните специалисти са с най-големите заплати у нас, като средно те получават 3567 лв. Пет пъти по-малко - около 618 лв., пък взема персоналът в хотелите и ресторантите. Това показва годишният доклад за доходите на КНСБ. 70% от българите получават около или под средната заплата - 1135 лв. Сред най-добре платените професии са летците - 3181 лв. средно. В топ 3 са и хората, които работят в производството на кокс и рафинирани продукти, със заплати от по 2853 лв.

На противоположния полюс са охранителите (641 лв.), озеленителите (659 лв.), шивачки, обущари, кожари, дърводелци и ветеринари.

Проблемът със силната регионална диференциация в заетостта и заплащането на труда остава нерешен. Така във Видин средната заплата е 746 лв., докато в София е два пъти по-висока - 1536 лв.

Под 790 лв.

вземат и в

Благоевград,

Кюстендил

и Силистра

Сред нископлатените сектори са и “Медико-социалните грижи” и “Търговията на дребно”, отчете главният икономист на КНСБ Любен Томев.

442 392 души са работили на минимална заплата - 510 лв., през миналата година, или общо 19,3% от всички наети лица. Всеки 3-и от тях е в преработващата промишленост. Два пъти повече са на минимална заплата в сектор “Транспорт, складиране и пощи”.

Минималната заплата у нас е най-ниската в ЕС. През януари тази година стига 286,33 евро. В Латвия е 430 евро, а в Гърция - 758. Най-висока е в Люксембург - 2071 евро. В топ 3 са Ирландия с 1656 и Великобритания с 1602 евро. Малко над 1500 евро е минималното заплащане в Германия, Франция, Белгия и Холандия.

България попада

сред 8-те страни

с най-висока

данъчно-

осигурителна

тежест

на годишния доход от минималната заплата, отчетоха още от КНСБ.

Минималната заплата да стане 450 евро, а средната да достигне 1000 в края на 2022 г., което значи ръст от 12-15% всяка година. Това поиска президентът на КНСБ Пламен Димитров. Силното потребление м.г. доведе до допълнително търсене на работна сила, като около 35% от предприятията в индустрията заявяват, че имат недостиг. Това доведе и до нарастване на доходите, анализира той. Професиите, които са покрити с колективни договори, получават бруто с 12% повече спрямо колегите си от съпоставими отрасли, където няма синдикати, отчете Димитров.

Средно

с около 32 лв.

се е увеличила

издръжката на

4-членно

семейство

заради по-високите цени на природния газ, тока и парното през първото тримесечие на 2019 г. Увеличението на водата е довело до нарастване на разходите за поддръжка на жилището с 6%. По-високите цени на храните също са дали отражение - само зеленчуците са вдигнали издръжката на живот с 12,8%, плодовете - с 2,2%, а захарта с 4,3%.

Синдикатите пресметнаха, че брутната заплата на всеки от двамата работещи родители с 2 деца трябва да е 1574 лв. Тези пари стигат за покриване на основните нужди на домакинството - храна, здравеопазване, образование и сметки.

10% пък са работещите бедни. “Тревожна е ситуацията при доходите на пенсионерите. Средното увеличение на пенсиите с 3,8% от средата на 2018 г. почти се заличава от инфлацията. Така реалните

доходи на

пенсионерите

нарастват

реално с 1%

Очакваното увеличение с 5,7% от 1 юли 2019 г. в известна степен ще компенсира нарастването на цените, но недостатъчно, защото всеки трети над 65 г. живее в бедност, отчетоха синдикатите. Разликата в доходите на богатите и бедните е 7,7 пъти. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вратарят на "Аталанта" Пиерлуиджи Голини бе зарязан от сексапилната си половинка. Джулия Проведи сама обяви края на връзката им. "Предпочитам да го кажа аз - написа тя в инстаграм. - Двамата с Пиерлуиджи скъсахме днес. Причините са лични. Със сигурност всеки вестник и сайт ще ви съобщават защо, но истината знаем само аз и Пиерлуиджи.

Четирикратният шампион в най-голямата колоездачна обиколка "Тур дьо Франс" Крис Фрум се потроши при катастрофа по време на подготовката си за надпреварата, която започва на 6 юли. Британецът се блъсна нелепо в стена на къща. Той пусна кормилото, за да си издуха носа. Сблъсъкът е станал с 60 км/ч. Фрум бе опериран над осем часа,

Националът Галин Иванов може да се завърне в "Левски". Юношата на "сините" попада в плановете на новия треньор Петър Хубчев за лятна селекция, научи "България Днес". Атакуващият полузащитник в момента е свободен агент. Договорът му с унгарския "Халадаш" бе прекратен след изпадането на тима във втория ешелон на местния футбол.