IT специалистите вземат 3567 лв., сервитьорите - 5 пъти по-малко (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7444426 www.24chasa.bg

Компютърните специалисти са с най-големите заплати у нас, като средно те получават 3567 лв. Пет пъти по-малко - около 618 лв., пък взема персоналът в хотелите и ресторантите. Това показва годишният доклад за доходите на КНСБ. 70% от българите получават около или под средната заплата - 1135 лв. Сред най-добре платените професии са летците - 3181 лв. средно. В топ 3 са и хората, които работят в производството на кокс и рафинирани продукти, със заплати от по 2853 лв.

На противоположния полюс са охранителите (641 лв.), озеленителите (659 лв.), шивачки, обущари, кожари, дърводелци и ветеринари.

Проблемът със силната регионална диференциация в заетостта и заплащането на труда остава нерешен. Така във Видин средната заплата е 746 лв., докато в София е два пъти по-висока - 1536 лв.

Под 790 лв.

вземат и в

Благоевград,

Кюстендил

и Силистра

Сред нископлатените сектори са и “Медико-социалните грижи” и “Търговията на дребно”, отчете главният икономист на КНСБ Любен Томев.

442 392 души са работили на минимална заплата - 510 лв., през миналата година, или общо 19,3% от всички наети лица. Всеки 3-и от тях е в преработващата промишленост. Два пъти повече са на минимална заплата в сектор “Транспорт, складиране и пощи”.

Минималната заплата у нас е най-ниската в ЕС. През януари тази година стига 286,33 евро. В Латвия е 430 евро, а в Гърция - 758. Най-висока е в Люксембург - 2071 евро. В топ 3 са Ирландия с 1656 и Великобритания с 1602 евро. Малко над 1500 евро е минималното заплащане в Германия, Франция, Белгия и Холандия.

България попада

сред 8-те страни

с най-висока

данъчно-

осигурителна

тежест

на годишния доход от минималната заплата, отчетоха още от КНСБ.

Минималната заплата да стане 450 евро, а средната да достигне 1000 в края на 2022 г., което значи ръст от 12-15% всяка година. Това поиска президентът на КНСБ Пламен Димитров. Силното потребление м.г. доведе до допълнително търсене на работна сила, като около 35% от предприятията в индустрията заявяват, че имат недостиг. Това доведе и до нарастване на доходите, анализира той. Професиите, които са покрити с колективни договори, получават бруто с 12% повече спрямо колегите си от съпоставими отрасли, където няма синдикати, отчете Димитров.

Средно

с около 32 лв.

се е увеличила

издръжката на

4-членно

семейство

заради по-високите цени на природния газ, тока и парното през първото тримесечие на 2019 г. Увеличението на водата е довело до нарастване на разходите за поддръжка на жилището с 6%. По-високите цени на храните също са дали отражение - само зеленчуците са вдигнали издръжката на живот с 12,8%, плодовете - с 2,2%, а захарта с 4,3%.

Синдикатите пресметнаха, че брутната заплата на всеки от двамата работещи родители с 2 деца трябва да е 1574 лв. Тези пари стигат за покриване на основните нужди на домакинството - храна, здравеопазване, образование и сметки.

10% пък са работещите бедни. “Тревожна е ситуацията при доходите на пенсионерите. Средното увеличение на пенсиите с 3,8% от средата на 2018 г. почти се заличава от инфлацията. Така реалните

доходи на

пенсионерите

нарастват

реално с 1%

Очакваното увеличение с 5,7% от 1 юли 2019 г. в известна степен ще компенсира нарастването на цените, но недостатъчно, защото всеки трети над 65 г. живее в бедност, отчетоха синдикатите. Разликата в доходите на богатите и бедните е 7,7 пъти. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.