КНСБ: Трябва ни качествен скок в дигиталните умения на работната сила

https://www.24chasa.bg/novini/article/7445364 www.24chasa.bg
Пламен Димитров Снимка: Николай Литов (Архив)

Според президента на КНСБ България трябва да направи час по-скоро качествен скок в дигиталните умения на работната сила.

Димитров каза по време на национален дискусионен форум "Бъдещето на труда и младите хора" в КНСБ, че "България свети в червено" по отношение на дигиталните умения - според Европейския семестър това е една от петте ключови области, в които сме в критично състояние, предаде БТА.

Решението, според Димитров, е създаване и институционализиране на секторните фондове за квалификация и преквалификация, пилотното им въвеждане чрез пари от ОПРЧР и след това развитието им като основен финансов инструмент, който финансира ученето през целия живот.

Той припомни и друго основно искане на синдиката в контекста на предстоящите евроизбори - национална програма за базови дигитални умения за всички около 3 милиона и 300 хиляди работещи българи, която да се реализира чрез европейско финансиране. За това са необходими около милиард евро за следващите пет - седем години. "Казахме вчера на Мария Габриел, ще кажем и на Елена Йончева, на всички, които ще ходят в европарламента - да не ходят на разходка, а да отидат, за да доведат един милиард евро - по 300 евро за всеки работещ за базови дигитални умения", посочи Димитров.

Той говори за бъдещето на труда и за това какъв тип работници ще се търсят занапред в световен, а и в национален мащаб. Според него ще се търсят изключително квалифицирани работници, които да управляват цялата система на машините, както и такива с ниска и почти никаква квалификация, които да "натискат пет копчета", както вече се случва в едно предприятие в Пловдивската икономическа зона, в което заетите са 80 процента роми, които са с ниска квалификация.

В същото време средносрочните прогнози на нашето министерство на труда и социалната политика показват, че ще се търсят все повече следващите десет години работници със средно и средно техническо образование, с което, по думите на Пламен Димитров, означава допускане, че ние се примиряваме, че оставаме в технологичния заден двор на Европа. Той изрази надежда прогнозата да бъде драматично променена, ако у нас влезе завод на "Фолксваген".

В момента 3,5 млрд. души по света имат достъп до интернет услуги. До 2021 година всички мобилни устройства се очаква да имат биометрична технология. Към края на 2018 година 20 процента от глобалното бизнес съдържание се създава от машини, допълни Пламен Димитров. Той посочи още, че до 2020 година ботове с изкуствен интелект ще захранват 85 процента от всички действия за обслужване на клиенти. Китай, САЩ и Канада вече имат изградени стратегии за развитие на изкуствен интелект и са лидери в глобалната надпревара, а в същото време едва 4 на сто от световните данни се съхраняват в ЕС и само 25 на сто от големите предприятия в ЕС са използвали анализ на голям обем данни, посочи Пламен Димитров.

Според него промените идват със светкавична скорост, като изкуственият интелект ще добави 1,3 трилиона долара към световния брутен продукт до 2030 година.

Пламен Димитров отбеляза, че пред синдикатите стои и друг въпрос - ако производителността започва да се развива все повече от технологиите, а не от труда, как точно трябва да се формулира искането работникът да получава повече .

На фона на всички промени сериозен проблем става и регулацията на нестандартните форми на заетост. Регулацията ще има сериозен тласък от декларацията от 100 годишнината на МОТ, каза Пламен Димитров.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова припомни, че прогнозите са, че 65 процента от децата, които сега почват образование, ще работят напълно нови професии, които не познаваме.

Тя също подчерта, че предстои мащабно заместване на работните места с нови поколения компютри и роботи, което изисква нов подход на политиките - непрекъснато инвестиране в уменията на работната сила възможност за учене във всеки етап и преход в кариерата. По програма на МТСП ще бъдат обучени 5000 души в дигитални умения, каза Петрова в отговор на въпрос, зададен от младежите, присъстващи на форума.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Като с мечи капан е спипан търсеният беглец Георги Станоев - Малката Бирма от спецагенти в Дубай! Хитрите разследващи заложили клопка на издирвания от година плейбой, научи "България Днес". С публикации в родни медии ченгетата накарали Бирмата да се раздвижи, като му дали да разбере, че е засечен в арабска страна.

Едно от "златните момичета" на България Християна Тодорова отново е сама. Чаровната бивша гимнастичка от ансамбъла се е разделила с гаджето си Мишо, научи "България Днес". Двамата не са заедно от пролетта. Основната причина за края на връзката им най-вероятно е разстоянието. Мишо е от Варна, но работи в Ню Йорк. Преди това е завършил "Харвард".

"Левски" може да остане без Станислав Костов до Нова година! Голмайсторът на "сините" и Първа лига за миналия сезон ще бъде опериран. Това стана ясно след медицинските прегледи в Мюнхен. Нападателят има леко разкъсване на сухожилието на аддуктора. Това означава, че няма как да мине без хирургическа интервенция.