Екатерина зарежда с търпение и любов суперучителите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7445647 www.24chasa.bg
20 истории, подкрепени от Фондация “Америка за България” и разказани от “24 часа”

20 истории, подкрепени от Фондация “Америка за България” и разказани от “24 часа”

В този проект ви разказваме истории на българи, които събираме в Клуба на модерните оптимисти, защото трендът днес е да вярваш, че ще успееш. И да има кой да те подкрепи.

Представяме ви Екатерина Граменова и нейната Академия НИКЕ, която обучава учителите на нови техники в преподаването. Ако и вие искате да станете суперучител, запишете се в академия НИКЕ на интернет адрес: www.akademianike.eu.

Търпение и любов към децата. Това са качества, задължителни за суперучителя според Екатерина Граменова. Преди 3 години тя основава Академия НИКЕ, която помага на учителите да са по-успешни.

Млада и амбициозна, вярва, че ако искаш децата да учат, ще намериш начин да ги мотивираш - дали с ролеви игри, или като им осигуриш преживяване.

Екатерина става част от системата на образованието, след като години инвестира в собственото си обучение. Родена е в Москва, расте в София. Бакалавърската ѝ степен по бизнес администрация е в Corvinus University в Будапеща, а магистратура завършва мениджмънт със специализация маркетинг в Cass Business School в Лондон.

Присъединява се към програмата “Заедно в час” и учи педагогика в Софийския университет и английска филология в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”.

Прави ѝ впечатление обаче, че през двете години, прекарани в едно училище, получената продължаваща квалификация е неприложима и непрактична. Затова с колеги създават академията, за да дават работещи решения на проблемите в класната стая.

“Осъзнах, че ми харесва да преподавам. Но по-късно, като видях какво се случва в образованието и как има деца, които в 8-и клас не могат да напишат думата училище, а това е сградата, в която влизат всеки ден, бях провокирана да направя нещо”, казва Граменова. Убедена е, че да имаш качествено образование е привилегия, но и право на всеки да го получи.

На учители и директори в академията Граменова и нейни колеги преподават т.нар. проектобазирано обучение. Това е метод, при който децата не усвояват материала на части, а чрез голям проект.

“Това е изследователски проект в образованието. Децата решават какво трябва да научат, за да постигнат отговора на задачата. Ако типичният подход е да имаме учебник и материал, който трябва да се вземе, в другия вариант имаме ученици, които нещо не знаят и искат да научат. Това е много по-мотивиращо”, смята Екатерина. При обучението показват на преподавателите какви стъпки да следват, за да се изпълни този проект. Подходът слага край на клишето учениците да направят табло и да го закачат в училищния коридор, без да са научили нещо, което ги интересува.

Две години Екатерина преподава английски в София в 153-о спортно училище “Неофит Рилски”. Тя е класен на футболисти, джудисти и едно момиче, което тренирало тенис на маса.

“За тях животът е спорт. Казваха ми: Г-жо, ние, като станем известни футболисти, ще имаме преводач”, разказва Граменова. Въпреки че им е преподавала само 2 години, и досега общува със своите ученици.

“Много е трудно да усетиш дали един ученик е в добро настроение, или има някакви проблеми. Лесно е да влезеш и да кажеш: “Отворете учебниците и всички напишете упражнението”, казва Екатерина. Затова целта ѝ е да промени нагласата у учителите. Вярва, че ако прилагат по-модерни методи, самите те ще се почувстват важни за децата и ще възстановят позагубеното в последните години уважение към професията.

В Академия НИКЕ преподават и образование на характера.

“Как всъщност след 5-и клас възпитаваш характер у учениците? Това е много трудно. Да бъдеш учител е призвание и отнема адски много време”, казва Екатерина и добавя, че въпреки недобрите условия в училищата и агресията учителите продължават да дават най-доброто от себе си за децата.

Според младата жена едно от големите предизвикателства пред новите преподаватели е как да общуват с децата в началото и как в практиката си да са наясно какво вълнува учениците.

“Моите възпитаници се интересуваха от футбол и сме гледали интервюта на Кристиано Роналдо и Меси. Включвайки техните интереси, те забравят, че занятията са задължителни, и започват покрай това, което им е интересно, да учат”, убедена е Екатерина. Дава пример с ученици, които обичат изобразителното изкуство - могат да нарисуват клетка в час по биология и така да научат за нея.

В академията Екатерина е виждала учители, които са точно като ученици - сядат на последните чинове и си приказват: “Възрастта за преподавателите няма никакво значение. Срещала съм страхотни учители в пенсионна възраст, които се справят по-добре с технологиите от децата и общуват с тях по фейсбук”.

 

Академия НИКЕ обучи над 1700 души за 3 години

Над 1700 учители минават обучение за 3 години в Академия НИКЕ, която предлага квалификация и за директори. 4-ма души основават академията, в момента тя се ръководи от двама - Екатерина Граменова и партньорката ѝ Кристина Николова.

“За всяко обучение даваме кредити за професионално развитие, както е според закона за образованието”, обяснява основателката на школата. Всеки учител трябва да има 3 кредита в рамките на 4 години. Те са по 16 часа, 8 от които са присъствени, а през останалите учителите изготвят план за обучение, който прилагат. Последните 2 часа преминават под формата на работилница, в която се обсъжда постигнатото.

Сега в академията се фокусират върху проектобазирано обучение - модел, познат в много други държави. В академията показват на учителите различни технологии, които могат да бъдат включени в час. 

Обучението за директори пък преминава през лидерски теми.

Включете се към академията :

- На 19 юни 2019 г. темата е “Интерактивни дейности в начален етап”;

- На 27 май и 21 юни 2019 г. : “Проектобазирано обучение”.

Ако и вие искате да станете суперучител, запишете се в академия НИКЕ на интернет адрес: www.akademianike.eu 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Молех се да стигна до родината, прокуратурата не ми даваше документ, че съм българин, казва екстрадираният от Сърбия Боцев Още една присъда записа в биографията си известният крими герой, сочен за наркодилър, Виктор Боцев-Джуката! Преди дни апелативният спецсъд потвърди на втора инстанция присъдата му от 9 г. като тартор на наркобанда.

Никак не го харесвам, фен съм на ЦСКА, казва актьорът Христо Пъдев "Не харесвам футболиста Козмин Моци!" Това заяви пред "България Днес" определяният за негов абсолютен двойник актьор Христо Пъдев. Той играе изключително успешно една от главните роли в хитовия сериал "Господин Х и морето" по Нова телевизия.

Кой е той Нападателят на "Левски" Станислав Костов прави най-силния сезон в кариерата си. Той е лидер сред голмайсторите в Първа лига с 24 попадения. Това е почти толкова, колкото имаше в цялата си кариера досега - 27. С добрите си игри той намери място в националния отбор и попадна в полезрението на редица чужди клубове.