Екатерина зарежда с търпение и любов суперучителите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7445647 www.24chasa.bg
20 истории, подкрепени от Фондация “Америка за България” и разказани от “24 часа”

20 истории, подкрепени от Фондация “Америка за България” и разказани от “24 часа”

В този проект ви разказваме истории на българи, които събираме в Клуба на модерните оптимисти, защото трендът днес е да вярваш, че ще успееш. И да има кой да те подкрепи.

Представяме ви Екатерина Граменова и нейната Академия НИКЕ, която обучава учителите на нови техники в преподаването. Ако и вие искате да станете суперучител, запишете се в академия НИКЕ на интернет адрес: www.akademianike.eu.

Търпение и любов към децата. Това са качества, задължителни за суперучителя според Екатерина Граменова. Преди 3 години тя основава Академия НИКЕ, която помага на учителите да са по-успешни.

Млада и амбициозна, вярва, че ако искаш децата да учат, ще намериш начин да ги мотивираш - дали с ролеви игри, или като им осигуриш преживяване.

Екатерина става част от системата на образованието, след като години инвестира в собственото си обучение. Родена е в Москва, расте в София. Бакалавърската ѝ степен по бизнес администрация е в Corvinus University в Будапеща, а магистратура завършва мениджмънт със специализация маркетинг в Cass Business School в Лондон.

Присъединява се към програмата “Заедно в час” и учи педагогика в Софийския университет и английска филология в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”.

Прави ѝ впечатление обаче, че през двете години, прекарани в едно училище, получената продължаваща квалификация е неприложима и непрактична. Затова с колеги създават академията, за да дават работещи решения на проблемите в класната стая.

“Осъзнах, че ми харесва да преподавам. Но по-късно, като видях какво се случва в образованието и как има деца, които в 8-и клас не могат да напишат думата училище, а това е сградата, в която влизат всеки ден, бях провокирана да направя нещо”, казва Граменова. Убедена е, че да имаш качествено образование е привилегия, но и право на всеки да го получи.

На учители и директори в академията Граменова и нейни колеги преподават т.нар. проектобазирано обучение. Това е метод, при който децата не усвояват материала на части, а чрез голям проект.

“Това е изследователски проект в образованието. Децата решават какво трябва да научат, за да постигнат отговора на задачата. Ако типичният подход е да имаме учебник и материал, който трябва да се вземе, в другия вариант имаме ученици, които нещо не знаят и искат да научат. Това е много по-мотивиращо”, смята Екатерина. При обучението показват на преподавателите какви стъпки да следват, за да се изпълни този проект. Подходът слага край на клишето учениците да направят табло и да го закачат в училищния коридор, без да са научили нещо, което ги интересува.

Две години Екатерина преподава английски в София в 153-о спортно училище “Неофит Рилски”. Тя е класен на футболисти, джудисти и едно момиче, което тренирало тенис на маса.

“За тях животът е спорт. Казваха ми: Г-жо, ние, като станем известни футболисти, ще имаме преводач”, разказва Граменова. Въпреки че им е преподавала само 2 години, и досега общува със своите ученици.

“Много е трудно да усетиш дали един ученик е в добро настроение, или има някакви проблеми. Лесно е да влезеш и да кажеш: “Отворете учебниците и всички напишете упражнението”, казва Екатерина. Затова целта ѝ е да промени нагласата у учителите. Вярва, че ако прилагат по-модерни методи, самите те ще се почувстват важни за децата и ще възстановят позагубеното в последните години уважение към професията.

В Академия НИКЕ преподават и образование на характера.

“Как всъщност след 5-и клас възпитаваш характер у учениците? Това е много трудно. Да бъдеш учител е призвание и отнема адски много време”, казва Екатерина и добавя, че въпреки недобрите условия в училищата и агресията учителите продължават да дават най-доброто от себе си за децата.

Според младата жена едно от големите предизвикателства пред новите преподаватели е как да общуват с децата в началото и как в практиката си да са наясно какво вълнува учениците.

“Моите възпитаници се интересуваха от футбол и сме гледали интервюта на Кристиано Роналдо и Меси. Включвайки техните интереси, те забравят, че занятията са задължителни, и започват покрай това, което им е интересно, да учат”, убедена е Екатерина. Дава пример с ученици, които обичат изобразителното изкуство - могат да нарисуват клетка в час по биология и така да научат за нея.

В академията Екатерина е виждала учители, които са точно като ученици - сядат на последните чинове и си приказват: “Възрастта за преподавателите няма никакво значение. Срещала съм страхотни учители в пенсионна възраст, които се справят по-добре с технологиите от децата и общуват с тях по фейсбук”.

 

Академия НИКЕ обучи над 1700 души за 3 години

Над 1700 учители минават обучение за 3 години в Академия НИКЕ, която предлага квалификация и за директори. 4-ма души основават академията, в момента тя се ръководи от двама - Екатерина Граменова и партньорката ѝ Кристина Николова.

“За всяко обучение даваме кредити за професионално развитие, както е според закона за образованието”, обяснява основателката на школата. Всеки учител трябва да има 3 кредита в рамките на 4 години. Те са по 16 часа, 8 от които са присъствени, а през останалите учителите изготвят план за обучение, който прилагат. Последните 2 часа преминават под формата на работилница, в която се обсъжда постигнатото.

Сега в академията се фокусират върху проектобазирано обучение - модел, познат в много други държави. В академията показват на учителите различни технологии, които могат да бъдат включени в час. 

Обучението за директори пък преминава през лидерски теми.

Включете се към академията :

- На 19 юни 2019 г. темата е “Интерактивни дейности в начален етап”;

- На 27 май и 21 юни 2019 г. : “Проектобазирано обучение”.

Ако и вие искате да станете суперучител, запишете се в академия НИКЕ на интернет адрес: www.akademianike.eu