Шефът на НЕК: Изтича ли информация от енергийната борса?

https://www.24chasa.bg/novini/article/7445744 www.24chasa.bg
Изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев пита откъде работодателите знаят какви количества електроенергия е предложила НЕК на борсата.

Изтича ли информация от енергийната борса? Това попита шефът на НЕК Петър Илиев на пресконференция по повод писмото на работодателите за високите цени на борсата в последните дни и поиска да се разследва откъде те знаят какви количества е предложила компанията на БНЕБ. 

Дали някой не получава информация какво предлага НЕК и в зависимост от данните си купува евтин ток. 

Илиев заяви, че извън задължението на НЕК по делото "БЕХ-електричество" на ЕК да се включва в осигуряването на между 500 и 700 мегавата на борсата с начална цена от 44,10 лв. за мвтч, компанията няма никакви други задължения към свободния пазар на ток. Има задължения към регулирания пазар и в никакъв случай няма да бъде причина за недостиг на ток за бита, каза той.

Шефът на националната компания заяви още, че прогнозата на ерепетата за необходимите количества се е оказала по-ниска и НЕК е задължена да осигури 2,1 млн. мегаватчаса повече електроенергия за регулирания пазар. Оттам идва и намалението на енергията, която тя продава на свободния пазар. 

Втората причина компанията да намали присъствието си на борсата е, че не се е сбъднала  метеорологичната прогноза за дъждове, язовирите са 23% по-празни от миналата година и затова НЕК  е спряла да търгува ток от вецовете на борсата.  

Илиев отговори на въпрос на "24 часа" спрени ли са и блокове в американските "Марици". Той заяви, че квотата за изкупуване на тока им е изпълнена и ако НЕК продължи да купува, то това ще доведе до поскъпване на тока, тъй като ще се наложи да се увеличи таксата "задължения към обществото". 

Защо питате само за държавните централи, заяви той и уточни, че не работят тецовете в Русе, "Свилоза", блок в "Бобов дол", ТЕЦ "Варна", "Биовет". Защо на някой трябва да му е евтино, а да губи държавната енергетика, реагира още Илиев. 

Той направи преглед на цените на борсата от  19 април до 10 май и коментира, че на 8 и 9 май цените са били 164,6 и 130,56 лв. за мвтч, но тези цени са били само два дни. Откъде се е получило по-голямото търсене с 4000 мвтч, за да се увеличат цените в тези дни, реагира той.  В цитираните дни извън двата, цените са били по-ниски от тези в региона.

За утре, 11 май,  цената е 74 лв. за мегаватчас, заяви той.   

В същото време от КЕВР съобщиха, че председателят на регулатора Иван Иванов 

е провел среща с шефа на БНЕБ Константин Константинов.

В съобщението се казва:

Във връзка с резките изменения през последните дни на цените на електроенергията на свободния пазар председателят на КЕВР доц. Иван Иванов днес проведе среща с изпълнителния директор на Българската независима енергийна борса ЕАД Константин Константинов.

В изпълнение на законовите правомощия на КЕВР за мониторинг и контрол на пазара на електроенергия на едро, по искане на енергийния регулатор ръководството на БНЕБ ще предостави подробна информация за сключените сделки през този период във всички сегменти на борсовата търговия. 

Какви са цените в Европа за 11 май - виж графиката.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,