Шефът на НЕК: Изтича ли информация от енергийната борса?

https://www.24chasa.bg/novini/article/7445744 www.24chasa.bg
Изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев пита откъде работодателите знаят какви количества електроенергия е предложила НЕК на борсата.

Изтича ли информация от енергийната борса? Това попита шефът на НЕК Петър Илиев на пресконференция по повод писмото на работодателите за високите цени на борсата в последните дни и поиска да се разследва откъде те знаят какви количества е предложила компанията на БНЕБ. 

Дали някой не получава информация какво предлага НЕК и в зависимост от данните си купува евтин ток. 

Илиев заяви, че извън задължението на НЕК по делото "БЕХ-електричество" на ЕК да се включва в осигуряването на между 500 и 700 мегавата на борсата с начална цена от 44,10 лв. за мвтч, компанията няма никакви други задължения към свободния пазар на ток. Има задължения към регулирания пазар и в никакъв случай няма да бъде причина за недостиг на ток за бита, каза той.

Шефът на НЕК: Изтича ли информация от енергийната борса?

Шефът на националната компания заяви още, че прогнозата на ерепетата за необходимите количества се е оказала по-ниска и НЕК е задължена да осигури 2,1 млн. мегаватчаса повече електроенергия за регулирания пазар. Оттам идва и намалението на енергията, която тя продава на свободния пазар. 

Втората причина компанията да намали присъствието си на борсата е, че не се е сбъднала  метеорологичната прогноза за дъждове, язовирите са 23% по-празни от миналата година и затова НЕК  е спряла да търгува ток от вецовете на борсата.  

Илиев отговори на въпрос на "24 часа" спрени ли са и блокове в американските "Марици". Той заяви, че квотата за изкупуване на тока им е изпълнена и ако НЕК продължи да купува, то това ще доведе до поскъпване на тока, тъй като ще се наложи да се увеличи таксата "задължения към обществото". 

Защо питате само за държавните централи, заяви той и уточни, че не работят тецовете в Русе, "Свилоза", блок в "Бобов дол", ТЕЦ "Варна", "Биовет". Защо на някой трябва да му е евтино, а да губи държавната енергетика, реагира още Илиев. 

Той направи преглед на цените на борсата от  19 април до 10 май и коментира, че на 8 и 9 май цените са били 164,6 и 130,56 лв. за мвтч, но тези цени са били само два дни. Откъде се е получило по-голямото търсене с 4000 мвтч, за да се увеличат цените в тези дни, реагира той.  В цитираните дни извън двата, цените са били по-ниски от тези в региона.

За утре, 11 май,  цената е 74 лв. за мегаватчас, заяви той.   

В същото време от КЕВР съобщиха, че председателят на регулатора Иван Иванов 

е провел среща с шефа на БНЕБ Константин Константинов.

В съобщението се казва:

Във връзка с резките изменения през последните дни на цените на електроенергията на свободния пазар председателят на КЕВР доц. Иван Иванов днес проведе среща с изпълнителния директор на Българската независима енергийна борса ЕАД Константин Константинов.

В изпълнение на законовите правомощия на КЕВР за мониторинг и контрол на пазара на електроенергия на едро, по искане на енергийния регулатор ръководството на БНЕБ ще предостави подробна информация за сключените сделки през този период във всички сегменти на борсовата търговия. 

Какви са цените в Европа за 11 май - виж графиката.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С условни присъди се разминаха шестима граничари, обвинени, че са прибирали подкупи, за да пропускат безпрепятствено камиони и автобуси през ГКПП Малко Търново. Като виновни за участие в престъпна банда за взимане на рушвети са признати Кирил Костов, Благой Димитров, Сергей Атанасов, Петко Грудов, Георги Ташев и Денис Юсеин

Невърнат дълг на сръбския кримитип Дарко Таминджич е най-вероятната причина за разстрела на столичния бизнесмен Любомир Пенев. В това са убедени хора, близки до разследването на кървавата трагедия от далечната 1999 г. Както повечето поръчкови покушения в годините на прехода и това до ден днешен не е разкрито

Личният живот на аржентинската футболна легенда Диего Армандо Марадона е изпъстрен с куп скандали. Затова не е никак чудно, че името му отново е замесено в дело за бащинство. Към днешна дата Марадона има припознати двама синове и три дъщери от четири различни жени. Сред тях са бившите му съпруга и годеница - Клаудия Вилафане и Вероника Охеда