Съдът: Шефът плаща за болка, а не пести заради болничните

https://www.24chasa.bg/novini/article/7446315 www.24chasa.bg
СНИМКА: Десислава Кулелиева

Мъж получава 11 хил. лв. след трудова злополука

Фирмите нямат право да пестят от обезщетенията за работниците при трудова злополука, като си приспадат от нея платените от Националния осигурителен институт суми за болнични. Това реши състав на Върховния касационен съд (ВКС), след като за първи път тълкува текстове от Кодекса на труда по гражданско дело.

Висшите магистрати поясняват чл. 200, ал. 3 от кодекса, според който работодателят дължи обезщетение за разликата между причинената вреда - неимуществена и имуществена, и обезщетението и/или пенсията.

Според съдиите Симеон Чаначев, Александър Цонев и Филип Владимиров текстовете от КТ, които предвиждат приспадане, за да няма неоснователно обогатяване, са неприложими в случая с трудова злополука. Причината е, че НОИ плаща за загубата на заплата за периода на боледуване, а компенсацията от работодателя е за преживените болки и страдания. Приспадане може да има само ако и двете плащания са за загубените приходи от заплати, обясняват съдиите.

Тълкуването на кодекса от страна на ВКС е заради дело на мъж, който съди работодателя си за 35 хил. лв. обезщетение за неимуществени вреди. В трудова злополука на него му се счупили две кости на десния крак. Бил е опериран три пъти. Сложили му и пирон, освен това мъжът прекарал няколко месеца в гипс. Първо районният, а после и окръжният съд в Смолян му присъждат 11 хил. лева обезщетение. Искът за разликата до 35 хил. лева е отхвърлен, тъй като двете съдебни инстанции приспадат от компенсацията за неимуществени вреди обезщетението за временна нетрудоспособност, което мъжът е получил от НОИ.

След тълкуването ВКС казва, че решението на втората инстанция е неправилно, но не го отменя. Потвърждава го, тъй като приема, че 11 хил. лв. е справедливо обезщетение.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нито студ, нито минусови температури могат да изплашат артистът Александър Кадиев. Вечно усмихнат и зареден с настроение и шеги, водещият на "Преди обед" излезе да изпуши цигара пред сградата на БТВ. Добре екипиран и отнесен в разговор с колега, Сашо дръпна фаса и с бърза крачка се отправи обратно в пределите на телевизията

Боряна Миткова се похвали с нови, двойно по-големи гърди Еротичен модел с огромен бюст влиза в хитовия сериал "Откраднат живот". Това е Мис Силикон 2016 Боряна Миткова. Сексапилната брюнетка за първи път се снима във филмова лента. Боряна ще играе бившата любовница на богат мъж. Появата й ще бъде във втори епизод на новия сезон

Дори и на години, българките са най-красиви Лили АНГЕЛОВА Най-красивите баби в света са българки! Това са Силвия Домозетска и Стефи Стаменова. Силвия е журналист, продуцент и водещ на радио- и тв програми в Благоевград, на 51 години, а Стефи се окичи с лентата Мисис Баба на Балканите. "Щастлива съм с титлата