Съдът: Шефът плаща за болка, а не пести заради болничните

https://www.24chasa.bg/novini/article/7446315 www.24chasa.bg
СНИМКА: Десислава Кулелиева

Мъж получава 11 хил. лв. след трудова злополука

Фирмите нямат право да пестят от обезщетенията за работниците при трудова злополука, като си приспадат от нея платените от Националния осигурителен институт суми за болнични. Това реши състав на Върховния касационен съд (ВКС), след като за първи път тълкува текстове от Кодекса на труда по гражданско дело.

Висшите магистрати поясняват чл. 200, ал. 3 от кодекса, според който работодателят дължи обезщетение за разликата между причинената вреда - неимуществена и имуществена, и обезщетението и/или пенсията.

Според съдиите Симеон Чаначев, Александър Цонев и Филип Владимиров текстовете от КТ, които предвиждат приспадане, за да няма неоснователно обогатяване, са неприложими в случая с трудова злополука. Причината е, че НОИ плаща за загубата на заплата за периода на боледуване, а компенсацията от работодателя е за преживените болки и страдания. Приспадане може да има само ако и двете плащания са за загубените приходи от заплати, обясняват съдиите.

Тълкуването на кодекса от страна на ВКС е заради дело на мъж, който съди работодателя си за 35 хил. лв. обезщетение за неимуществени вреди. В трудова злополука на него му се счупили две кости на десния крак. Бил е опериран три пъти. Сложили му и пирон, освен това мъжът прекарал няколко месеца в гипс. Първо районният, а после и окръжният съд в Смолян му присъждат 11 хил. лева обезщетение. Искът за разликата до 35 хил. лева е отхвърлен, тъй като двете съдебни инстанции приспадат от компенсацията за неимуществени вреди обезщетението за временна нетрудоспособност, което мъжът е получил от НОИ.

След тълкуването ВКС казва, че решението на втората инстанция е неправилно, но не го отменя. Потвърждава го, тъй като приема, че 11 хил. лв. е справедливо обезщетение.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.