Българите в Хамбург вече имат своя църква

https://www.24chasa.bg/novini/article/7447480 www.24chasa.bg
Българската общност, която в Хамбург и съседните градове е от над 30 хиляди души, вече има своя църква. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Митрополит Антоний освети храма “Свети Кирил и Методий” на празника на двамата братя

Българите в Хамбург и Северна Германия вече имат собствен православен храм. На 11 май, деня на светите братя Кирил и Методий, митрополитът на Средна и Западна Европа Антоний освети църквата, която носи тяхното име.

Над сто вярващи българи от Хамбург и околните градове присъстваха на тържествената литургия. В празника след нея се включиха и децата от българското училище в града, които са над 150. Храмът е отстъпен на българската православна общност от протестантската църква. Дълги години митрополит Антоний и отците Юлиан Ангелов и Антони Найденов работят за това и българите в Хамбург да имат храм. Това е

втората църква на

Българската православна

църква след берлинската,

с която миряните ще разполагат. Преди това хамбургският отец Кръстин Апостолов служи в различни храмове, които позволяват на сънародниците ни да проведат своите литургии само за определени часове.

Да има своя църква българската общност, която в Хамбург и съседните градове е от над 30 хиляди души, се застъпи и почетният консул на България в града професор Герд-Винанд Имайер. Две години траят преговорите за отпускане на храма.

Българското правителство

отпуска 30 000 евро

за превръщане на протестантската черква в православна, българите в града даряват останалата част от сумата, за да започне работата по храма.

Борбата за своя църква българите в региона подемат още през 2003 година. Тогава две жени - Мария Щурм и Слава Янкова, започват подписка за храма в Хамбург. С помощта на консул Имайер 4 години по-късно е създадена единствената българска православна община в Северна Германия. Първите свещенослужения се отслужват от берлинските отци Юлиан Ангелов и Любомир Леонтинов, които пътуват между Берлин и Хамбург. През 2010 г. общината получава и свой свещеник – Кръстин Апостолов. Близо 100 души присъстват редовно на службите му. Не само българи посещават храма – в него се черкуват и много руснаци, украинци, гърци. От 10 години българската православна общност събира пари за закупуване на свой храм и това успя да стане факт през ноември 2018 г. 

Църквата си има свой хор и неделно училище, което е посещавано от десетки деца на българи. На откриването пристигнаха хора от целия регион и нощуваха дори на палатки, за да участват и във вечерната литургия.

“Това е вашият дом,

идвайте тук, причестявайте

се, благодарете,

кръщавайте децата си”, призова отец Кръстин.

На литургията присъстваха и монасите от единствения български православен манастир в Германия. Четирима германци, приели православието и постригали се за монаси, създават манастира “Свето Триединство” в Буххаген, Долна Саксония, през 1993 г. Игуменът Йоан първо се замонашва на Атон и след това създава манастир и в Германия.  

Митрополит Антоний: Стратегията ни е да открием още храмове, които да са дом за българите

“Чувството на духовна радост не може да се опише с няколко думи. Радостни и щастливи сме, благодарни на Бога, че имаме възможността да открием наш дом Божи, в който нашите сънародници да изповядват своята вяра, да пазят своите традиции, да съхраняват своя език и култура и да помнят своята история”, заяви митрополит Антоний пред “24 часа”. 

“За нас е голяма духовна радост, че вече втори наш храм отваря врати на територията на Германия. Това е и стратегията на нашата епархия и на нашата държава - колкото се може повече храмове да открием за нашите сънародници, които да бъдат дом за всеки един от тях.” 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него