Сергей Станишев: Искаме Европа на солидарността

https://www.24chasa.bg/novini/article/7447562 www.24chasa.bg

„Нашата цел е да спечелим тези избори, защото искаме една Европа на солидарността – единна и социална. Имаме много ясен план, който включва повишаване на доходите на хората, което е изключително важно. Знаете последните данни на статистическия институт – почти половината българи едва свързват двата края. Всички хвалби с магистрали и други обекти не могат да решат базисните проблеми на хората. Затова големият ни приоритет са доходите и битката с неравенствата, които са зейнали като огромна пропаст.” Това каза при посещението си във Варна лидерът на ПЕС и кандидат за евродепутат Сергей Станишев.

По думите му в момента се развива една кампания, от която зависи много. Главният въпрос, на който всички хора трябва да си отговорят, е дали им харесва статуквото и искат ли промяна. „Силата, която иска да промени нещата, е ПЕС, неслучайно общият ни манифест се нарича нов социален договор за България. Това е същността на промяната, към която се стремим. Само социалната промяна може да накара всеки човек да се чувства незабравен. Може да върне оптимизма и доверието в Европейския съюз. Ние постигнахме немалко в тази посока в парламента, но не е достатъчно. Нашата амбиция е да спечелим изборите в Европа, за да имаме силата да поемем ръководството на европейската комисия като политическо семейство”, допълни Станишев.

Лидерът на ПЕС смята, че е крайно необходимо да се преодолее пропастта, която зее между страниците от Централна Европа и тези от периферията. „ С пакета „Мобилност 2” видяхме какво означава Европа на нациите. Когато големите централни страни отстояващи своите позиции, просто спряха диалога, не търсиха компромис и наложиха силово своята воля на страните от географската периферия на Европа, сред тях и България. И всички усещаме това като огромна несправедливост. Силата, която може да се противопостави на всичко това – са социалистите. А ЕНП, в името на запазването на властта си, са готови и на съюз с дявола. Така постъпиха в Австрия, в Андалусия в Испания.

Ние няма да го направим.”, твърди Станишев. По думите му друга огромна несправедливост е, че Комисията, доминирана от ЕНП, е орязвала България за това, че е управлявана от социалисти, както се случвало и в други страни в Европа. Затова големият политически залог пред ПЕС е спечелването на изборите.

„Зная много добре, че евроизборите са далечни на хората у нас, от бита им. От битките на всяко семейство за доходи, здравеопазване и образование на децата им. Но мисля, че все повече хора разбират, че това, което се решава в Европа, касае и живота ни”, обясни Станишев.

 Европейски избори 2019 г. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова - Професор Касчиев, мнозина сякаш разбраха мащаба на трагедията от аварията преди 33г. едва след сериала "Чернобил". Има ли някой интерес все още да не се говори много по тази тема? - Сериалът "Чернобил" се опира на действителни факти и показва отлично съветската действителност и ядрената индустрия.

Двама футболисти на "Левски" повториха звездата на "Барселона" Лионел Меси. Халфът Мартин Райнов и бразилецът Паулиньо повърнаха на терена по време на контролата със "Зенит" (0:1). Полузащитникът имаше неразположение в средата на първото полувреме. При Паулиньо то се прояви през втората част. И двамата повърнаха след прекъсвания за пиене на вода

Чудовищният сом се заплел в мрежи, атракция е на борсата в Тутракан Най-чудовищният сом в река Дунав е уловен! Рибари измъкнаха с мрежа воден гигант с тегло 125 кг в района на Русе, научи "България Днес". Сладководният хищник е истинско страшилище. Той е по-дълъг от човек, а огромната му паст може да погълне всичко, което мърда в реката.