Румен Радев за завода "Фолксваген": Аз поканих германския президент (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7448093 www.24chasa.bg
Президентът Румен Радев говори на празника на Асеновград.

Диалогът ми с изпълнителната власт е труден и то е поради безконтролното управление и безнаказаната корупция. Това каза пред журналисти в Асеновград президентът Румен Радев.

Румен Радев бе в Асеновград по повод на празника на града. Той прие строя на почетните роти на Четвърти артилерийски полк и поздрави асеновградчани.

Държавният глава уточни, че има важни теми, по които съгласието е наложително, и като пример посочи привличането на стратегически инвеститор в областта на автомобилостроенето, посочи БТА.

Специално за завода на "Фолксваген" аз поканих германския президент, имах много ползотворни разговори с него и с водената от него делегация, подчерта държавният глава.

"Изрично по мое настояване посетихме водещо немско предприятие в района на Пловдив, за да може чрез немските медии да стигне до широката немска общественост посланието, че нашият модел на икономическо сътрудничество е успешен, че България е надеждна и перспективна дестинация", добави той.

Преди два дни получих много ласкаво и обнадеждаващо писмо от президента Франк-Валтер Щайнмайер и всичко това е изцяло в подкрепа на българското правителство, уточни държавният глава и добави, че ще бъде първият, който ще подкрепи кабинета, когато сключи договор със стратегически инвеститор. Румен Радев отбеляза, че от своя страна премиерът е поел личен ангажимент към него за възстановяването на Висшето военновъздушно училище, който, по думите му, е изпълнил в кратък срок, за което му благодари. Според президента обаче такива неща трябва да стават по убеждение на самото правителство, а не в резултат на негова намеса.

Има и диалог, има и взаимодействие по стратегически важни теми, но разкриването на ВВВУ не може да бъде цената на моето мълчание, подчерта Радев. "Вече ясно заявих, че "Апартаментгейт" е само началото и вододел накъде ще вървим. Не можем да градим модерна България, ако оставим нещата постарому - да се вихри безнаказаност и беззаконие. Трябват разкрития, трябват присъди, конфискация, връщане на пари. Аз напълно съзнавам, че премиерът е в много трудна ситуация, и не си мислете, че искам България да затъва в корупционни скандали, да бъде синоним на корупция. На това нещо трябва да се сложи край, но този край няма да стане с мълчание, със спиране на говоренето по тези теми, а с разнищване и прочистване", коментира още държавният глава.

Радев призова управляващите "както се ровят в кофите за боклук за контрабандни цигари, е време да се заровят и в задграничните офшорни сметки, в имотите и фирмите на политици чрез подставени лица". Иначе, добави той, ако и сега бъдат изпреварени от медиите, няма да могат да мотивират своето бездействие. Според него проблемът на министър-председателя не е в липсата на домашни визити у негови министри и партийци, не е дори и във факта, че назначеният от управляващите антикорупционен орган не хваща необяснимото богатство на някои политици, и дори да го правеше, той щеше да констатира само крайната фаза на корупционния акт и малка част от откраднатото. Истинският проблем на премиера е, смята Румен Радев, че безконтролността на управление генерира корупция в големи размери и това не може да се лекува с медийно осветяване на прегрешилите и с оставки.

"Затова трябват две важни неща - въвеждане на прозрачен и отговорен стил на управление с ясни механизми за контрол, които да пресекат корупционните потоци, и, разбира се, затвор за прегрешилите. Защото възстановяването на държавността минава през възмездието", каза още държавният глава.

На въпрос как ще коментира изказването на турския посланик за обучения по турски език в училищата и ще вземе ли някакво отношение като държавен глава, Румен Радев каза: "Аз вече взех - вчера, докато мнозина дебатираха кой какво е казал и какво е искал да каже, с подкрепата на президентската институция сдружението на моята съпруга проведе финалната част на състезанието "Пазим езика си" - говорим за българския език. В него взеха участие хиляди български деца от всички етноси". И добави, че всеки опит за намеса отвън в българската образователна система, в българското семейство, за нашата история, за нашия език, за това как да възпитаваме децата си, трябва да бъде пресичан решително и безкомпромисно.

"Благодаря за поканата и възможността да споделя вашия празник. И мога да ви кажа, че винаги с огромно удоволствие посещавам асеновградския край, който се е превърнал в символ на древна история и славни традиции. На животворна природа и незабравимо вино". Това каза в приветствието си президентът Румен Радев в Асеновград по повод на празника на града.

В словото си държавният глава спомена част от историческите и природните дадености на града, които по думите му "ни връщат в епохата на траките, на славата на цар Иван Асен Втори, на Съединението".

И в днешния ден вашият роден край има какво да предложи на своите многобройни гости и приятели, и с какво да се гордее, каза още Радев. По думите му Асеновград се превръща във все по-притегателен център за инвестиции и за развитие на индустрия, лека промишленост, винарство и туризъм. Почти всеки българин, който планира сватба, се сеща първо за Асеновград и това се дължи на всички вас, на вашето трудолюбие, предприемчивост и упоритост, добави президентът.

Кметът на общината Емил Караиванов в словото си подчерта, че днес Асеновград празнува шанса, късмета и орисията да живеем заедно на това място. Празнуваме с емоции, с красотата на таланти, почитта към историята, с богатството на спомени и сантименти, добави кметът. Той изброи всички асеновградчани, които с таланта и уменията си са прославили града и региона.

Празникът в Асеновград започна със Света литургия в църквата "Св. Николай Чудотворец", след което на пл. "Акад. Николай Хайтов" президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили прие строя на почетните роти на Четвърти артилерийски полк; с тържествен ритуал бе издигнато националното знаме. Пред паметника на цар Иван Асен Втори бяха положени цветя.

Румен Радев прие строя на почетните роти на Четвърти артилерийски полк и поздрави асеновградчани за празника.

Празникът продължава с народно веселие.