Майка не дочака присъда за убития си син от БМВ на тротоар

https://www.24chasa.bg/novini/article/7448565 www.24chasa.bg
Подсъдимият Бисер Андреев работи като съдебен охранител.

Вече 15 заседания не стигат на апелативния съд в София да приключи делото срещу Бисер Андреев - син на прокурор от ВКП. Процесът се превърна в нарицателно за бавно правосъдие

Една майка, чийто син бе убит от беемве на тротоар на столичния бул. “България”, няма да чуе ще има ли окончателно осъден за смъртта на 34-годишния Николай Спасов. Видка Илиева е починала наскоро, чакайки 8 г. делото за катастрофата да приключи.

Подсъдим за трагедията е Бисер Андреев – син на прокурора от Върховната касационна прокуратура Венцислав Андреев. През 2017 г. на първа инстанция

младият мъж

получи 3 г.

условно за

причиняване на

смърт по

непредпазливост

на Николай и неговата любима Паола Тодорова, на 39 г. Двамата издъхнаха на 5 август 2011 г., пометени от колата на Андреев на тротоар край спирка пл. “Ручей”.

Дали от безсилие, че трябва да чуе всяка една подробност за катастрофата, или заради нещо друго майката на Николай не идваше на заседанията в съда. От близките му присъства сестра му Десислава. “Ако бяха в средната лента на пътя, а не на тротоара, сигурно щяха да ги заобиколят”, казва тя след катастрофата през 2011 г. Бащата на Паола Банко Друмев продължава да вярва, че и втората съдебна инстанция ще потвърди присъдата на Андреев, макар да му изглежда несправедлива. “Банко обаче взе много често да боледува и ако не е в съда, е в болница”, обясни адвокатът му Христо Ботев. Близките на Паола и Николай продължават да таят надежда, че войната по пътищата ще затихне. Те се събират с други жертви на катастрофи и освен в съда могат да бъдат забелязани и на протести за по-тежки наказания за убийци на пътя.

От другата страна – Андреев и семейството му, се борят с подозренията, че младият мъж няма да бъде съден според доказателствата и закона, тъй като баща му е прокурор.

Всъщност делото срещу Бисер Андреев, който по професия е съдебен охранител, е емблематичен пример за бавно правосъдие. То за втори път се решава в Софийския апелативен съд. Преди това въззивни магистрати

отмениха

3-годишната му

условна присъда

и върнаха делото

за ново разглеждане на друг състав на Софийския градски съд. На 10 януари 2017 г. съдия Вера Чочкова пак осъди Андреев на 3 г. условно с 5-годишен изпитателен срок. Освен това той няма право 6 г. да шофира. Преди делото да влезе в съда през 2013 г., по време на разследването също имаше ходене по мъките. Валяха порои от отводи на прокурори от София заради познанството им с Венцислав Андреев. Обвинението поддържаше пернишки прокурор. Накрая новото разследване по случая се водеше във Варна.

Какви са фактите според Софийския градски съд, който осъди Андреев? На 5 август 2011 г. около 1 ч след полунощ Людмил Славов карал аудито си по бул. “Акад. Иван Гешов”, след което завил надясно и продължил по бул. “България”. Заел средната лента. По същото време зад Славов Андреев шофирал беемвето си. Нормално за този час почти нямало движение. Пътят бил мокър.

На кръстовището на бул. “България” с бул. “Акад. Иван Гешов” имало

знак В 26, който

разрешавал

максимална

скорост от 70

км/ч

На около 430 м оттам е бензиностанция “Шел”. Преди спирка пл. “Ручей”на булеварда, наближавайки бензиностанцията, Славов забелязал зад себе си светлини. Те постепенно се преместили вляво. Това било беемвето на Андреев, който тръгнал да го изпреварва, като се престроил от дясната в лявата лента, установява съдът. На Славов му предстояло да завие леко вляво. Направил маневрата и продължил напред. Автомобилът на Андреев се движел попътно на аудито в лявата лента с 97,13 км/ч. При достигане на спирката

беемвето на

подсъдимия

започнало да

губи странична

устойчивост

Лявата му задна част започнала да изпреварва предната и колата навлязла в съседната лента.Това занасяне завъртяло беемвето по посока на часовниковата стрелка. Тогава предната лява част на аудито на Славов, който карал с 96,84 км/ч, се ударила с предната дясна врата на автомобила на Андреев. От сблъсъка двете коли загубили устойчивостта си и излезли от шосето. Достигнали до десния тротоар в зоната на автобусната спирка, преминали през бордюра и след движение по самия тротоар навлезли в тревата. По пътя си помели кошчета, тръби, дървета.

Преди да спре, Андреев прегазил пешеходците Паола и Николай. Двамата били с гръб към колите. Били на гости и решили да се приберат пеша, тъй като живеели наблизо, в кв. “Борово”.

Скоростта, с

която Андреев, ги

е блъснал, била

76,5 км/ч,

приема съдът. Заради нея телата на двамата влюбени били подхвърлени на капака на беемвето, удряйки се в предното стъкло. След автомелето те изхвърчали в градинката между тротоара и блок 1 в кв. “Белите брези”. На мястото на катастрофата се събрали много хора, но никой не преместил Паола и Николай заради тежкото им състояние. Двамата мърдали и стенели.

След катастрофата Андреев се обадил на приятел, който пристигнал на бул. “България” заедно с баща си. През това време се появил и неустановен по делото човек, който започнал да снима с любителска видеокамера катастрофата. За да не бъде злепоставен Андреев, приятелят му свалил предния номер на беемвето. Задния не успял.

След сигнал на тел. 112 първо дошли полицаи и пожарникари. 30-40 минути след катастрофата пристигнали и две линейки. След няколко операции във ВМА Николай издъхнал в 3,10 ч. А смъртта на Паола била констатирана в “Пирогов”.

Тест с дрегер отхвърлил Андреев и Славов да са пили.

Вече 15 заседания от 2017 г. досега не стигат на Софийския апелативен съд да приключи делото на втора инстанция. Магистратите уважават почти всяко искане на защитата за нови и нови експертизи. Следващото заседание е обявено за 10 юни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Не съм доволен нито от резултата, нито от играта, казва треньорът на "сините" Петър Хубчев "Левски" ще зимува на втората позиция във временното класиране, след като завърши 0:0 с прекия си преследвач "Локомотив" насред Пловдив. "Сините" играха половин час с човек повече, но така и не успяха да стигнат до трите точки.

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на