Нов тренд при инвеститорите на имоти са общежитията за студенти и работници

https://www.24chasa.bg/novini/article/7448622 www.24chasa.bg
В София за последната година са издадени 4 разрешителни за строеж на общежития, като и четирите са за Студентски град.

След две десетилетия, в които модата сред инвеститорите и строителните предприемачи бе да вдигат молове, тази тенденция е на път да се пречупи.

Според проучване на глобалната консултантска компания Cushman & Wakefield през 2018 г. в Европа са открити общо едва 2,6 млн. кв. метра нови търговски площи в молове.

В същото време от скорошно проучване на друга глобална компания - Colliers International, съвместно с международната правна кантора CMS става ясно, че в държавите от Централна и Източна Европа се задава

недостиг от

общежития,

който ще трае

поне през

следващите

10 години

В доклада се говори само за студентски общежития. Там, където ги има, в повечето случаи са наследени от миналото и са в лошо състояние.

Проверка на “24 часа” показа, че тази тенденция не е подминала и България - само в столичния район “Студентски” от началото на 2018 г. досега са издадени 4 разрешителни за строеж на общежития.

Според източници на “24 часа” у нас има нужда и от работнически общежития. В миналото те са строени там, където днес вече няма нужда от тях, а в същото време има много нови индустриални зони, в които се откриват заводи, но понякога работниците и служителите в тях трябва да пътуват всеки ден от много далеч.

“Просто пазарът на търговски площи в България навлиза в по-зряла фаза, големите градове вече са наситени като площи. Аз

не очаквам нови

проекти за

класически

търговски

центрове,

а по-скоро гъвкави концепции, съобразени с електронната търговия и все по-ключовата роля на площите за хранене и развлечения”, каза за “24 часа” Иван Граматиков, мениджър “Търговски площи” в Cushman & Wakefield/ Forton.

Става дума за смесени проекти – няколко жилищни сгради с малък търговски център или съчетаване между малка или средна офис сграда с жилищни около нея, както и на хотел с други видове сгради.

Това не означава, че големите молове губят привлекателност, дори напротив. Преди около 4-5 г. доходността от инвестицията в мол достигаше и дори надминаваше 10%. Според последни проучвания възвръщаемостта в България от такива сгради сега е около 6,5 до 7,25%, което пак е

много по-високо

и от най-високата

доходност

от депозит

Но между 5 и 6,5% на годишна база вече се печели и от жилищни проекти, особено от по-луксозните. При това инвестицията и рискът при тях са далеч по-малки.

В доклада на Colliers International се говори за стабилна възвръщаемост от 5-7% в частни студентски общежития и гарантирано търсене на такива жилища в няколко държави от Централна и Източна Европа.

От проучване сред инвеститори е установено, че 32% от тях вече са стартирали или поне планират да почнат такива проекти, като предпочитанията им са насочени, на първо място, към Полша, след това Чехия, Унгария и накрая Румъния.

В региона вече има осем частни студентски общежития в процес на изграждане. Сред тях е LivinnX на Golub GetHouse – модерен проект, включващ 290 жилищни единици, намиращ се в Краков.

Griffin Real Estate, собственик на Student Depot, първокласна верига частни студентски общежития под наем в Познан, Лодз, Люблин и Вроцлав, също дава заявка за намеренията си до 2021 г. да инвестира в повече проекти в Краков и Вроцлав, увеличавайки легловата база до 2700 места.

Според доклада към 2028 г. в повечето големи градове в региона ще има значителен недостиг на евтини студентски жилища. Най-голям е той във Варшава, където не достигат жилища за 8399 студенти, следват Будапеща, Краков, Прага, Братислава и Букурещ.

България изобщо не е проучвана в доклада, но според мнозина и у нас

има

възможности

за инвестиции

в този

клас имоти,

защото възможностите за придобиване на качествен продукт на разумна цена в областта на търговските и офис площите, които бяха хит допреди две години, вече са изчерпани.

“Демографските тенденции са такива, че има концентрация на население в големите градове и качествените проекти в сферата на образованието, здравеопазването, грижата за възрастни хора може да са не само успешен бизнес, но и добра инвестиция”, смята Михаела Лашова, управляващ партньор във Forton.

Особеност на българския пазар е, че платежоспособните студенти у нас са предимно чуждите, а техният брой

не е достатъчно

голям, за да

предизвика

масов интерес

у инвеститорите

По-големи възможности дава изграждането на работнически общежития. Които обаче трябва да са обезпечени от устойчив приток на работници и служители и задължително трябва да са свързани с конкретно предприятие.

Често заплатите, които плащат фирмите на служителите си, са високи, но не чак толкова, че да им позволяват да си купят жилище в района. Другото предимство на общежитието е, че инвеститорът може да има договорка с предприятието и то да поеме плащането на наема и режийните разходи или поне на част от тях.

Четири са проектите само в София, всичките - в Студентски град 

Четири разрешителни за строеж на общежития е издало общинското направление по архитектура и градоустройство в София от началото на 2018 г. до момента. Всички те ще се строят в район “Студентски”, сочи справка по искане на “24 часа”.

Най-голямото от тях ще се простира на 20 209 кв. м, като бъдещата сграда ще е със смесени функции. Там освен общежития се предвиждат и офиси, както и подземни гаражи.

Всъщност и четирите обекта няма да са само общежития. Инвеститорите залагат на мнофункционални сгради, като ги комбинират или с офис площи, или с търговски обекти.

Магазини предвиждат да има в другите два обекта - единият ще е на площ 14 280 кв. м, а другият - 8 448 кв. м.

На офиси, гаражи, общежитие с апартаменти и ресторант градина залага четвъртият проект. Той е за 7325 кв. м.

Иначе самата Столична община ще ремонтира едно от старите и недействащи общежития на автотранспорта в квартал “Дружба”. Сградата е 4-етажна и с отварянето на общежитието кметството се надява да привлече шофьори от страната за градския транспорт, като им предложи и квартира.

Минимализъм: Една стая може да се превърне и в апартамент

Роден интериорен дизайнер прави стая от 21 квадрата пълноценна като голямо жилище с всички удобства

Много ефектен начин за превръщането само на една стая от 21 квадратни метра в цял апартамент е показало в последния си брой списание “Идеален дом”. Студиото се намира в нова сграда в Студентски град, където размерът на една стая в общежитията е горе-долу толкова, като също се състои от стая, антре и баня с тоалетна.

Дизайнерката Михаела Стайкова е превърнала тази малка стая в истински апартамент само чрез преразпределянето на пространствата и подбора на мебелите. Тя е разделила стаята на две зони: за хранене и за спане и всекидневна, като границата се състои от декоративна преграда - етажерка, която в същото време побира и предмети за съхранение.

Едната зона е напълно оборудвана кухня и трапезария, в която ролята на маса се изпълнява от падащ плот, а бойлерът е скрит в кухненските шкафове над мивката. В другата зона има две легла, които лесно се трансформират в спалня или в ъглов диван. Телевизорът е закачен на стената, а в помещението е останало и място за работен плот с две работни места за работа с компютър.

В “апартамента” е намерил място и гардероб, както и кътче от антрето с портманто и шкаф за обувки, дори огледало в цял ръст.

В банята също е оползотворен всеки сантиметър, като в шкафа под мивката е вградена пералня със сушилня и дори има място за кош за пране. Студиото се намира в Студентски град и целта на собственика е да го отдава под наем - дългосрочно или за кратко време.