Рязали с лозарски ножици Вълчитрънското съкровище да правят златни зъби (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7449715 www.24chasa.bg
Вълчитрънското съкровище заблестя в Пловдив с още 4 други. Най-вляво се виждат повредените предмети, рязани с лозарски ножици. Снимки: Евгени Цветков

Находки отпреди 5 хилядолетия смайват в Пловдив

13-те безценни съда от най-старото съкровище в Европа - Вълчитрънското, за малко да се превърнат в златни коронки за зъби, ако не е била намесата на тогавашната плевенска полиция преди 95 г.  Затова и част от предметите са повредени.

 След случайното откриване на съкровището  през 1924 г. от двама братя находките били захвърлени в мазето. След като се разбрало, че са от чисто злато, някои от малките дискове са били нарязани с лозарски ножици.

"Зъболекари от Плевенско започнали да купуват ценния метал, за да правят коронки. Тогава обаче полицията бързо си е свършила работата и е спасила униката", разказа директорът на Националния археологически музей с институт при БАН доц. Христо Попов.

13-те оригинални златни предмета от Вълчитрън са в центъра на емблематичната изложба "Преоткритият свят на стара Европа" в Пловдив. Редом с тях са наредени още четири съкровища. Сред тях е и Панагюрското. То обаче е изложено на оригиналното си място, а останалите са обособени в отделна зала за праистория в археологическия музей.

"Златото за изработката на сервиза от Вълчитрън е добивано от три различни находища. Предмените са били притежание на влиятелен човек от бронзовата епоха. Най-много се спори за тройния съд, който на две места е пробит. Вероятно за него е имало и горна част, която не е запазена", разказа доц. Попов. Прелюбопитна е историята и за най-големия съд, тежащ близо 4,5 кг. Понеже е бил зацапан с кал, първоначално откривателите са го ползвали за корито, в което хранели прасето. Шопарът дълго време се търкал в съда и той започнал да блести. В световната археологическа наука случаят е известен като "Златното прасе".

"Това, което е запазено от златния сервиз, не е малко. Да не забравяме, че той е на 3500 години", посочи доц. Попов.

"Толкова съкровища на едно място е наистина впечатляващо. Градът се позлатява", отбеляза кметът Иван Тотев. И напомни, че последния ден от изложбата съвпада с неговия рожден ден - 28 октомври. Хората могат да видят и съкровището от Хотница, Великотърновско. Съдържа 44 златни предмета - 39 халки, 4 апликации и 1 сипрала. Открито е в селища, а не в некропол, което го прави безценно за периода на късния халколит (4550 - 3900 г. пр. Хр.). Във витрините блестят и златни съкровища от Дъбене и Рупите. "В тази зала са представени предмети отпреди 5 хилядолетия", обобщи директорът на музея доц. д-р Костадин Кисьов, с чиито усилия изложбата е факт.

"Неговата мечта се осъществи. Още през 2014 г. той се зарече, че ще направи в Пловдив най-хубавата археологическа експозиция в годината на Европейската столица на културата", отбеляза зам.-министъра на културата Амелия Гешева.

Кисьов обясни, че изложбата включва 250 експоната от най-ранната история на Пловдив и страната. Те показват, че българските земи са една от люлките на цивилизацията.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата