Еволюцията създала два пъти един и същ вид безкрили птици през десетки хиляди години

https://www.24chasa.bg/novini/article/7449723 www.24chasa.bg

Еволюцията е създала два пъти един и същ вид безкрили птици, като между първата и втората му поява са изминали десетки хиляди години, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА.

Става въпрос за птици от семейство дърдавцови.

Ново изследване показва, че въпросният вид два пъти се е установил на изолирания атол Алдабра край Сейшелските острови, като птицата е загубила способността си да лети след хиляди години на острова. След като климатичните промени и покачването на нивото на водата в Индийския океан са предизвикали изчезването й, птицата се "завърнала" хиляди години по-късно и отново станала безкрила.

Двата вида са еволюирали от един и същ прародител, срещащата се в Мадагаскар птица Dryolimnas cuvieri, която е голяма колкото кокошка.

Палеонтолози са изследвали фосили от тези птици в седименти, формирали се преди атолът да бъде залят от океана и след това. Получените резултати разкрили промени в крилата и костите на глезена, свързани с неспособност на птицата да лети.

Тъй като на Алдабра няма сухоземни хищници, тези птици бързо се лишили от възможността да летят, без това да ги застраши. Безкрили птици от вида и днес се срещат на атола.

"Откритите уникални фосили предоставят неоспорими доказателства, че представители на семейство дърдавцови са колонизирали Алдабра, след като вероятно са дошли от Мадагаскар, като и в двата случая са станали безкрили", заяви палеонтологът Джулиън Хюм от Лондонския природонаучен музей.

Резултатите от изследването са публикувани в Zoological Journal of the Linnean Society. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.