Прибират Търновската конституция за реставрация

https://www.24chasa.bg/novini/article/7453128 www.24chasa.bg
Шефът на Държавна агенция "Архиви" доц. Михаил Груев показва държавния печат на Княжество България на проф. Николай Овчаров. СНИМКА: Лиляна Клисурова

Оригиналът на Търновската конституция ще бъде прибран в архивите за известно време заради необходимостта от реставрация. Уникалното издание може да бъде видяно за последно в изложбената зала на Държавна агенция "Архиви" до 19 май.

В последните месеци Търновската конституция обиколи страната като част от изложбата по повод 140-ата годишнина от приемането й. Тя се организира съвместно от Народното събрание и Държавния архив и стартира от сградата на парламента, а след това бе във всички 28 областни града.

Според специалистите конституцията не трябва да се излага на осветяване повече от 60 часа годишно, а сега се натрупаха доста повече, затова има нужда да бъде реставрирана, обясни шефът на ДА "Архиви" доц. Михаил Груев.

Освежаване ще бъде направено и на Сребърната конституция от 1911 г. В архивите е съхранен екземплярът, поръчан лично за цар Фердинанд, който е обкован специална със сребро и има позлатен герб.

Изложбата показва още уникати и реликви на българската държавност. Сред тях и оригиналите на протоколите на Учредителното събрание. Това са оригинални документи, с които да акцентираме на огромното дело на основателите на модерната българска държава, обясни доц. Груев.

За първи път може да се види държавният печат на Княжество България, чиито пазител е бил министърът на правосъдието. След 1908 г. той е прибран в архивите, тъй като е изработен друг за новото Царство България.

Сигурен съм, че в днешните времена имаме нужда от позитивни примери, а процесът на градежа на държавността е именно такъв пример, който всички ние носим със себе си и имаме пред себе си, каза доц. Груев.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата