Петкова: Протестът на представителите на малките ВЕИ-та е необоснован

https://www.24chasa.bg/novini/article/7454115 www.24chasa.bg
Теменужка Петкова Снимка: Десислава Кулелиева

Протестът на представителите на малките ВЕИ-та е необоснован, смята енергийният министър Теменужка Петкова.

В Министерския съвет тя коментира протестът, който се провежда пред сградата. Той е от ВЕИ-та с инсталирана мощност до 200 киловата заради „неправилното прилагане“ на текст от Закона за енергетиката. Според тях има двоен стандарт, който облагодетелства големите производители и води до многократно завишена цена на електроенергията.

"Те имат претенции към една промяна в Закона за енергетиката, направена през юли 2015 г., с която беше решен един въпрос за финансирането на тези производители.

Става въпрос за производители на ВЕИ-та, финансирани по оперативна програма за развитие на селските райони от Държавен фонд "Земеделие". В последствие при определянето на цената от бившата КЕВР тази субсидия не е взета предвид и е определена преференциална цена, въз основа на която те са свръхсубсидирани. Европейската сметна палата е констатирала, че тези производители са двойно финансирани и бяха дадени указания за предприемане на мерки, иначе нямаше как да се верифицират разходите по оперативната програма. Затова е направена промяната в закона през 2015 г. и това неосновано финансиране е преодоляно.

През 2016 г. е нотифицирана и възобновяемата помощ за ВЕИ-тата с тези промени в закона, за да се елиминира двойното финансиране. Тя беше обжалвана пред Конституционния съд, но той излезе с решение, че промяната е законна", обясни Петкова.

По думите й тя многократно се е срещала с тези производители и тези неща са коментирани. "Те се позовават на една промяна на директивата, която беше приета в края на 2018 г. Тя касае действия, които ще бъдат предприети , когато тя се транспонира в националното законодателство – до юни 2021 г. По никакъв начин тя няма връзка със свръхсубсидирането на ВЕИ-тата", категорична беше министърката.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.