Петкова: Протестът на представителите на малките ВЕИ-та е необоснован

https://www.24chasa.bg/novini/article/7454115 www.24chasa.bg
Теменужка Петкова Снимка: Десислава Кулелиева

Протестът на представителите на малките ВЕИ-та е необоснован, смята енергийният министър Теменужка Петкова.

В Министерския съвет тя коментира протестът, който се провежда пред сградата. Той е от ВЕИ-та с инсталирана мощност до 200 киловата заради „неправилното прилагане“ на текст от Закона за енергетиката. Според тях има двоен стандарт, който облагодетелства големите производители и води до многократно завишена цена на електроенергията.

"Те имат претенции към една промяна в Закона за енергетиката, направена през юли 2015 г., с която беше решен един въпрос за финансирането на тези производители.

Всичко, което трябва да знаете за:

Става въпрос за производители на ВЕИ-та, финансирани по оперативна програма за развитие на селските райони от Държавен фонд "Земеделие". В последствие при определянето на цената от бившата КЕВР тази субсидия не е взета предвид и е определена преференциална цена, въз основа на която те са свръхсубсидирани. Европейската сметна палата е констатирала, че тези производители са двойно финансирани и бяха дадени указания за предприемане на мерки, иначе нямаше как да се верифицират разходите по оперативната програма. Затова е направена промяната в закона през 2015 г. и това неосновано финансиране е преодоляно.

През 2016 г. е нотифицирана и възобновяемата помощ за ВЕИ-тата с тези промени в закона, за да се елиминира двойното финансиране. Тя беше обжалвана пред Конституционния съд, но той излезе с решение, че промяната е законна", обясни Петкова.

По думите й тя многократно се е срещала с тези производители и тези неща са коментирани. "Те се позовават на една промяна на директивата, която беше приета в края на 2018 г. Тя касае действия, които ще бъдат предприети , когато тя се транспонира в националното законодателство – до юни 2021 г. По никакъв начин тя няма връзка със свръхсубсидирането на ВЕИ-тата", категорична беше министърката.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Любомир Ковачев е шофьор за пример, видяха папараците на "България Днес". Актьорът бе засечен да паркира колата си в центъра на София, без да направи нито едно нарушение. Нещо повече. Ковачев е категорично против пиенето на алкохол по време на шофиране, затова го кара само на вода. Любо е зареден и със слушалки за телефон,

На полицейска проверка бе подложен Боян Расате, видя "България Днес". Двама униформени служители спряха националиста, който се придвижваше с мощен пистов мотор из централните столични улици. Органите на реда провериха документите на Расате, а по време на инспекцията стана ясно, че униформите на полицейските служители май не са много удобни.

Нападателят на Уелс Даниел Джеймс е преиграл при тежкия сблъсък, който осъществи с хърватския бранител Домагой Вида. Това заяви мениджърът на британците Райън Гигс. Евроквалификацията завърши 1:1. Уелският играч лежа неподвижно на земята в продължение на няколко минути. "Даниел малко преигра при този удар, оставайки толкова дълго на земята.