Росен Желязков: Големите такси в толсистемата са за много тежките автомобили

https://www.24chasa.bg/novini/article/7454282 www.24chasa.bg
Министър Росен Желязков СНИМКА: Авторката

"Отражението от въвеждането на таксите върху бизнеса далеч няма да бъде в апокалиптичните размери, които се коментират в момента. Хубавото е, че системата ще бъде експериментално тествана, няма как да заработи още от деня на пускането й, такъв преходен период ще даде възможност за набиране на данни за анализи. Големите ставки в толсистемата ще се отнасят за много тежките автомобили, над 12 тона, с повече от три оси, каквито всъщност не се ползват за превоз на хранителни стоки и продукти." Това каза във Варна министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

Министър Желязков е втори ден в морската столица. Той участва в кръгла маса по транспортната свързаност в Черноморския регион. "Развитието на регионалната транспортна инфраструктура е приоритет за Организацията на Черноморското икономическо сътрудничество, но за да постигнем оптимална интеграция в транспортните мрежи, трябва да обърнем внимание на проектите в рамките на Трансевропейските и Евроазиатските коридори, които преминават през нашите държави. За да се постигне устойчива мобилност и висока ефективност, страните трябва да се фокусират върху основните предизвикателства като модернизацията на инфраструктурата, внедряването на интелигентни транспортни системи, подобряването на конкурентоспособността на транспортните предприятия и намаляването на вредното въздействие върху околната среда", обясни Желязков.

По-късно посети полигона на Българския морски квалификационен център /БМКЦ/, за да се запознае с новоизградените съоръжения за обучение на моряци. По думите му до момента инвестициите са близо 1 милион лева, като ще има ново вложение на същата стойност. В най-модерния квалификационен център у нас се обучават не по-малко от 3 хиляди български и чуждестранни моряци годишно.

Министър Желязков допълни, че има сключен договор за разработването на целия генерален план на пристанище Варна, който се разглежда от Междуведомствен съвет. "Върви голям проект, свързан с удълбочаването на каналите и развитието на "Варна Запад". Източната част на порта е и ще бъде зона за обществен достъп и круизен туризъм, а целта е след 6-о корабно място да се осигури възможност за поемането на по-голям обем товари, включително чрез удълбочаването на кейовата стена", обясни министърът. Той допълни, че за развитието на пристанището в морската столица трябва да се работи мащабно, като едно цяло, а не на парче, а решенията трябва да се вземат след обсъждане с местната власт, синдикатите и цялата варненска общественост.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.