България е 16-та в Европа по водноелектрически капацитет

https://www.24chasa.bg/novini/article/7454302 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

България е на 16-то място в Европа по капацитет на водноелектрическа енергия с 3,129 MW, според най-новия доклад на Международната асоциация за хидроенергетика (IHA) „Хидроенергиен статус - 2019 г.“, предаде БГНЕС. Страната обаче не присъства в доклада сред 48-те страни, генерирали нова водноелектрическа мощност през изминалата година.

Прибавяйки 1,085 мегавата (MW) към енергийния си микс през изминалата година, Турция запазва лидерството си в Европа и се изкачва на четвърто място в световен мащаб по отношение на ново генериране на водноелектрически мощности (ВЕЦ) с 592 MW.

Според доклада хидроенергията представлява 15,9% от световното потребление на енергия през миналата година.

По време на този период, общо 48 страни са генерирали нова водноелектрическа мощност от 21,800 MW и в резултат на това инсталациите в световен мащаб за водноелектрическа мощност са достигнали 1,3 милиона MW. Най-голямото увеличение на капацитета се наблюдава сред азиатските и тихоокеанските страни - на 13,131 MW, следвани от Америка с 5,475 MW, Европа с 2,202 MW и 1,009 MW в Африка.

Китай е на първо място сред страните с най-голям капацитет на водноелектрически мощности с общо 8,540 MW, следван от Бразилия с 3,866 MW и Индия с 2,487 MW.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.