Томислав Дончев: За последните 2 г. са върнати общо 40 029 деца в училищата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7454347 www.24chasa.bg
Томислав Дончев СНИМКА: Архив

За последните две години, откакто механизмът за обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици е започнал да се прилага, учители, социални работници, полицаи, общински служители са върнали общо 40 029 деца и ученици в образователната система, съобщи пред журналисти в МС вицепремиерът Томислав Дончев, предаде БТА.

За учебната 2018/ 2019 г. нови 19 077 деца и ученици са записани за първи път или са върнати в детска градина или в клас, като 18 255 са останали там и до момента, допълни Дончев. Той съобщи, че броят на новоотпадналите за тази учебна година към 30 април, който е 5200 деца и ученици , е намалял три пъти и за първи път бележи значителен спад. За учебната 2017/2018 г. броят на отпадналите е бил 14 058, а за учебната 2016 /2017 г. е бил 20 092, което означава, че спрямо този период броят на отпадналите е намалял четири пъти.

Вицепремиерът Томислав Дончев направи коментара след края на заседанието на Координационното звено по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

Томислав Дончев изтъкна необходимостта от това основното образование да стане задължително по Конституция, както е било в Търновската конституция. Мисля, че като минимум в нашата Конституция, специално в чл.53, текстът трябва да бъде променен и образованието - задължително до 16-годишна възраст, този текст трябва да бъде редактиран и задължително да е основното образование, посочи вицепремиерът и допълни, че подобно послание на ниво Конституция би дало по-голяма сила и на законодателството, и на всички институции, които го прилагат.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бизнесмен и приятелката му оковани с железа и изхвърлени живи в река Камчия заради дълг към Краля на скрапа Невърнат дълг от едва 30 хиляди лева става причина за отвличане и последвало жестоко убийство в стила на италианската мафия на бизнесмена Венцислав Евтимов и неговата секретарка и интимна приятелка Димитринка Пекова.

Убитите нямат роднинска връзка Откритите дрехи в бидоните са евтини, произведени са преди 4-5 години Шивашки цехове и пазари са на мушката на криминалисти, разследващи двата разчленени трупа край Негован, научи "България Днес". Вече седмица от полицията не могат да разкрият самоличността на телата, намерени натъпкани в бидони край водоема на

Тирове със стоки минавали границата само на хартия заради схеми с ДДС Дело за митнически далавери през ГКПП "Кардам" от 2009 г. изискано от спецобвинението Далавери с фиктивен износ на зърно и брашно през ГКПП "Кардам" отпреди 10 години се нищят по делото срещу Миню Стайков! Към разследването срещу алкохолния бос за данъчни престъпления е изискан