Бисер Петков: На около 17 000 семейства са спрени месечните помощи за деца

https://www.24chasa.bg/novini/article/7454633 www.24chasa.bg
Социалният министър Бисер Петков СНИМКА: Румяна Тонева/Архив

Социалният министър Бисер Петков съобщи пред журналисти в МС, че сега не се работи по проекта за Национална стратегия за детето и изрази надежда да има ситуация, при която да може да се води нормален диалог с аргументи и конкретика. Той коментира това след участието си в заседанието на Координационното звено по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст, предаде БТА.

Бисер Петков напомни, че наличието на актуална национална стратегия за детето се изисква от ресорния закон и това е базата за осъществяване на държавна политика в тази област. Затова, след края на май, когато надявам се обстановката да бъде по-нормална за диалог, да можем да продължим работата в посока на преработка на предложения проект на Национална стратегия за детето, каза министърът. Той изтъкна, че проектът й, който е бил на обществени консултации, явно е предизвикал страхове и опасения. Основателни или не, за нас това е важно, че трябва да се преработи, да се успокоят страстите, да се разсеят опасенията, каза министърът и изрази съжаление за наличието на доста спекулативни по думите му интерпретации и неверни, фалшиви новини, свързани с проекта на стратегия. Той изтъкна, че това е важен документ, по който ще се търси максимално съгласие.

В отговор на въпрос Бисер Петков съобщи, че на около 17 000 семейства са спрени месечните помощите за деца, заради непосещение на децата им на училище. Социалният министър напомни и за предложени промени в Наредбата за целевите помощи за отопление, които вече са на обществено обсъждане, с които се предлага по-ограничен достъп до целевите помощи за отопление за родители на деца на възраст от пет до 16 години, ако децата не посещават училище, без да се лишават от тях.

До вчерашна дата 2030 граждани на трети държави са получили регистрация като сезонно заети, ръстът спрямо същия период на миналата година е два пъти, съобщи министърът. През миналата година регистрираните за сезонна заетост до 90 дни за същия период са били 1175. Преобладават гражданите от Украйна - те са 1470 от регистрираните 2300.

Министърът подчерта, че в началото на активния туристически сезон нуждата от сезонна работна ръка е очевидна. Още миналата година пролича сериозно търсене на вносна работна ръка , като близо 8000 бяха регистрираните сезонни работници, посочи Бисер Петков.

В Агенцията по заетостта е създадена организация за бърза обработка на заявленията, които постъпват от работодателите за регистриране на сезонни работници, както и за другия режим за разрешение за сезонна заетост между три и девет месеца. По втория режим има около 340 издадени разрешения към вчерашна дата.

Министърът припомни, че от 14 март вече се прилага спогодбата за регулиране на трудовата миграция между България и Молдова, като Агенцията по заетостта е направила необходимото да популяризира възможностите, които дава за наемане на работна ръка от Молдова. Има значителен брой заявки за близо 400 молдовски работници по спогодбата, като те се изпращат на обществения посредник от молдовска страна.

Очаква се скоро да влезе в сила и спогодбата с Армения, а в началото на юни да почнат преговорите с Украйна за подписване на спогодба за регулиране на трудовата миграция.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бизнесмен и приятелката му оковани с железа и изхвърлени живи в река Камчия заради дълг към Краля на скрапа Невърнат дълг от едва 30 хиляди лева става причина за отвличане и последвало жестоко убийство в стила на италианската мафия на бизнесмена Венцислав Евтимов и неговата секретарка и интимна приятелка Димитринка Пекова.

Убитите нямат роднинска връзка Откритите дрехи в бидоните са евтини, произведени са преди 4-5 години Шивашки цехове и пазари са на мушката на криминалисти, разследващи двата разчленени трупа край Негован, научи "България Днес". Вече седмица от полицията не могат да разкрият самоличността на телата, намерени натъпкани в бидони край водоема на

Тирове със стоки минавали границата само на хартия заради схеми с ДДС Дело за митнически далавери през ГКПП "Кардам" от 2009 г. изискано от спецобвинението Далавери с фиктивен износ на зърно и брашно през ГКПП "Кардам" отпреди 10 години се нищят по делото срещу Миню Стайков! Към разследването срещу алкохолния бос за данъчни престъпления е изискан