Бисер Петков: Няма направени законодателни промени с цел отнемане на деца

https://www.24chasa.bg/novini/article/7455117 www.24chasa.bg
Бисер Петков СНИМКА: Архив

Няма направени законодателни промени с цел отнемане на деца и никой не е имал намерение да прави такива. Направените изменения в някои закони са с цел предотвратяване на изоставянето на деца. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, който даде брифинг във връзка с направените промени в законодателството, свързани със системата за закрила на детето, предаде БТА.

Брифингът е във връзка с това, че след като категорично от страна на министър Петков, както и на премиера Бойко Борисов беше заявено, че не се работи по проекта на стратегия за детето, в публичното пространство се появиха тези, че през законодателството вече са направени промени, които да прокарват някои положения в проекта.

Законодателството в областта на закрилата на детето почива на разбирането, че отговорността за възпитанието и отглеждането на децата е на техните родители и държавата има ролята да подпомага родителите в изпълнение на това задължение, отбеляза министър Бисер Петков. Действащата рамка не се отклонява от това положение и не дава допълнителни права на социалните работници да се намесват в семейството, посочи Бисер Петков.

Той припомни, че с приетия през март Закон за социалните услуги с преходните и заключителните разпоредби бяха променен 26 закона, тъй като със закона за социалните услуги изцяло се промени разбирането за социална услуга. Направените промени в Закона за закрила на детето целят да се усъвършенства механизма и мерките за координиране на институциите за превенция на изоставянето на деца и тяхната реинтеграция в биологичните семейства.

Разписано е как се реагира при риск от изоставяне на дете в родилен дом, като началникът на родилния дом и другите медицински специалисти имат задължението да сигнализират при риск. Само през миналата година 441 деца са изоставени в родилния дом, каза министър Бисер Петков. Разписани са и действия за превенция на изоставяне на деца с увреждания - как медицинските работници да консултират родителите да поемат тежкия кръст с отглеждането на дете с увреждане.

По повод твърденията, че 260 милиона лева отиват за финансиране на неправителствени организации, които работят с деца, министър Бисер Петков обясни, че тези 260 милиона лева са за социални услуги, които чрез държавния бюджет се насочват към общинските бюджети за държавно делегирани дейности. Бенефициент са общините, които са доставчик на социалните услуги, като само 15,6 процента от всички социални услуги през 2018 са възложени от общините на частни доставчици. Над 1100 са социалните услуги, като преобладаващата част са за възрастни. Тезата, че с 260 милиона се финансират НПО е несъстоятелна , заяви Бисер Петков. Той подчерта, че някои от критикуваните действащи норми са от 15 и повече години - като тази за режима за съдействие, когато дете се нуждае от закрила.

Председателят на ДАЗД Елеонора Лилова посочи, че отчита притесненията на хората, но всички експерти, които са разписали проекта на стратегия за детето са също хора, които се вълнуват и притесняват за настоящето и бъдещето на децата. "Нито един от тези експерти не е разписвал документ и няма намерение да разписва такъв, в който да се отнемат децата от родителите", каза тя. Лилова потърси причините за неуспеха на проекта на стратегия както в предизборната обстановка, така и в липсата на доверие в институциите.

Тя обясни, че вчера е имало случай на опит за изоставяне на дете в приемната на министерството, като благодарение на навременната реакция на ДАЗД детето към този момент е с майка си в социална услуга. Седемнадесетгодишната майка е дошла в София да потърси помощ от своя баща, който живее на квартира в столицата, но когато не е получила подкрепа, тя е заявила, че изоставя детето си. ДАЗД е задействала механизмите за подкрепа на непълнолетната и в момента детето е с майка си в социална услуга.

Лилова разказа и друг случай за раждане на наша сънародничка във Великобритания. Тя изоставя своето бебе на следващия ден . Седем месеца ДАЗД и министерства са работили по това детето да се завърне в България, случаят е приключил с това, че детето е вече при своята майка.

През миналата година 1773 деца са останали в своите семейства благодарение на успешно приложените мерките за превенция на изоставянето. Случаите, по които се работи по реинтеграция- по възможността детето да се върне в биологичното си семейство, към края на 2018, са 1235. Случаите, приключили с връщане на детето, са 915, броят на деца, настанени при роднини, близки, изведените деца са 731. Тази мярка се реализира чрез заповед и потвърждаване със съдебно решение. Общият брой деца, настанени в социални услуги от резидентен тип, към края на 2018 са 895.

"Без съмнение системата за закрила на детето не е съвършена, сигурно има случаи, в които преценките на социалните работници не са най-адекватните, но категорично възразявам с опитите да се стигматизират социалните работници като хора, които обикалят по домовете да вземат деца", заяви Бисер Петков. В отговор на въпрос кой според него стои в основата на протестите, Бисер Петков каза, че МТСП няма инструментариум да установи това. Той посочи, че част от различни движения и асоциации чува за първи път, но вероятно има отношение и родителското чувство, което се самовъзприема като застрашено.

Експертите призоваха за критичност, за проверяване на фалшиви новини, независимо дали идват от медиите или от социалните мрежи.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бизнесмен и приятелката му оковани с железа и изхвърлени живи в река Камчия заради дълг към Краля на скрапа Невърнат дълг от едва 30 хиляди лева става причина за отвличане и последвало жестоко убийство в стила на италианската мафия на бизнесмена Венцислав Евтимов и неговата секретарка и интимна приятелка Димитринка Пекова.

Убитите нямат роднинска връзка Откритите дрехи в бидоните са евтини, произведени са преди 4-5 години Шивашки цехове и пазари са на мушката на криминалисти, разследващи двата разчленени трупа край Негован, научи "България Днес". Вече седмица от полицията не могат да разкрият самоличността на телата, намерени натъпкани в бидони край водоема на

Тирове със стоки минавали границата само на хартия заради схеми с ДДС Дело за митнически далавери през ГКПП "Кардам" от 2009 г. изискано от спецобвинението Далавери с фиктивен износ на зърно и брашно през ГКПП "Кардам" отпреди 10 години се нищят по делото срещу Миню Стайков! Към разследването срещу алкохолния бос за данъчни престъпления е изискан