България сподели опита си на кръгла маса в Черна гора (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7455192 www.24chasa.bg
Снимки: Българското посолство в Подгорица.

На 15 май 2019 г. в Информационния център на ЕС в Подгорица се проведе кръгла маса на тема „Черна гора по пътя към ЕС. България споделя своя опит – предимства, предизвикателства и перспективи“, организирана от посолството в партньорство с делегацията на ЕС в Черна гора, Информационния център на ЕС и Черногорския паневропейски съюз. Събитието бе вписано в програмата на делегацията на ЕС за месец май, посветена на отбелязването на 9 май – Деня на Европа, съобщиха от пресцентъра на Българското посолство в Подгорица.

В кръглата маса като лектори участваха проф. Харалан Александров, социален антрополог, публицист, проф. Татяна Буруджиева, преподавател по политически науки, проф. Пламен Павлов, историк и публицист, Проф. Джордана Джурович, преподавател във Факултета по икономика на Черногорския университет, бивш министър-председател за европейската интеграция и министър за европейската интеграция и проф. Драган Перович, публицист, автор на книги, бивш лектор по сръбско-хърватски език в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

На кръглата маса присъстваха представители на черногорските институции, посланици и представители на дипломатическия корпус, на НПО, медии и много студенти. Събитието предизвика голям интерес, за което говореше и препълнената зала. То бе заснето от телевизии „Първа ТВ“ и „Нова М“. На него и присъства и известната черногорска журналистка Оливера Лакич, удостоена през тази година във Вашингтон с престижната международна награда „Жени на куража“ за приноса й към разследващата журналистика.

Форумът бе открит от посланика на България в Черна Гора д-р Меглена Плугчиева, която подчерта в приветственото си слово, че в продължение на изключително успешното Председателство на България на Съвета на ЕС през 2018г. европейската интеграция на страните от ЗБ остава важен приоритет на външната ни политика и България продължава да се ангажира активно с конкретни проекти и инициативи за реализация на този приоритет и постигане на общо европейско бъдеще“ . Тя завърши словото си с апела:„ Най-добрият начин да предскажем бъдещето е, като се включим в неговото създаване“.

Зам. посланикът на ЕС в Черна Гора Пламена Халачева сподели вълнуващи лични спомени от периода на присъединяването на България към ЕС.

Изключително интересната презентация на доц.Харалан Александров за предизвикателствата и процесите на интеграция, развили се в българското общество, дадоха база за истинска дискусия с аудиторията.

Доц. Татяна Буруджиева говори открито за проблемите и кризите, с които се сблъсква ЕС в последните години, както и за предстоящите избори за Европейски парламент и апелира към черногорското общество да бъде активно не само преди , но и след присъединяването на страната към ЕС.

Проф.Пламен Павлов заедно с колегата си Драган Перович коментираха на културно-историческия аспект на двустранните ни отношения и изнесоха нови и малко познати исторически факти.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.