Да се успокоим! Борисов: Национална стратегия за детето няма, мразя лъжите (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7455314 www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов бе категоричен, че няма Национална стратегия за детето 2019 -2030 г. СНИМКА: Йордан Симeонов

Пратил социалния министър “сутрин, обед и вечер” да разяснява това на хората. Омбудсманката също се включи в кампанията срещу вече спрения стратегически документ

“Мразя лъжите! Няма Национална стратегия за детето 2019-2030 г.” С тези думи премиерът Бойко Борисов за пореден път се обърна към родителите в началото на заседанието на правителството в сряда.

На социалния министър Бисер Петков възложи: “Сутрин, като стане, на обед и вечер да прави брифинг и да казва, че такава стратегия няма!”

И обясни, че във фейсбук се готвят протести срещу стратегия, която не съществува. Припомни, че лично е разпоредил документът да се замрази и да се направят дълги обществени обсъждания и консултации, за да може да се приеме консенсусен документ, който защитава децата. Защо продължават да лъжат, не знам, каза още гневен Борисов.

Трябва

да се спре спекулацията,

че ще ти вземат детето

и ще го дадат на някоя

друга брачна двойка

от трети род

или нещо подобно, настоя той.

Вицепремиерът Томислав Дончев също обясни, че се правят спекулации, че социалните щели да извежда деца от семействата против волята на родителите им.

“Имаме ужасни случаи на деца, жертва на сексуално насилие, имаме деца, които са жертва на насилие в семейството. Има ли нормален човек, който да смята, че при такава ситуация правилното решение е детето да се остави в семейството?”, попита обаче Дончев.

Законът за закрила на детето изисква да се приеме актуална Национална стратегия за детето, поясни Бисер Петков. След края на май, когато ще са минали изборите, ще продължим работа в посока преработка на документа, уточни социалният министър след заседанието на МС. Надявал се след евровота обстановката да бъде по-нормална и да може да се води диалог, така че предложеният проект да бъде преработен. Вариантът, предложен в началото на годината, е спрян, подчерта дебело и той.

Според Петков в момента лозунгите са повече от предложенията, а в публичното пространство има доста спекулации и фалшиви новини, свързани с текстовете на стратегията. “Подчертавам, че протестите, които продължават да се генерират в социалните мрежи срещу тази стратегия, нямат основания”, каза социалният министър.

Само шест часа след заръката на Борисов да повтаря това сутрин, обед и вечер, социалният министър даде брифинг за стратегията. Аз категорично

ще възразя на опитите

да се сатанизират

социалните работници

като хора, които ходят по домовете и крадат деца, каза Петков. И повтори, че няма законодателни промени с цел отнемане на деца и никой не е имал намерение да прави такива.

Омбудсманът Мая Манолова вчера също се включи с искане проектът на стратегията да бъде изцяло оттеглен от правителството и обсъждането да бъде прекратено. “Мълчанието на всички отговорни институции и неглижирането на недоволството срещу документа доведе до противопоставяне на граждани срещу граждани, родители срещу родители, организации срещу организации. Този документ, който трябваше да ни обедини в името на децата ни, изведе на улицата протестиращи родители и ни раздели като общество”, заявява Манолова.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Забързано всекидневие има журналистката Маргарита Михнева, видя зоркото око на "България Днес". Телевизионерката е забелязана да чака тролей на столичния булевард "Г.С. Раковски". Заради липсата на достатъчно време, докато седи на спирката, Михнева похапва храна, която вади от чантата си. Веднага след като пристига тролеят

Драмата с изчезването на дупничанина Янек Миланов излезе извън пределите на България. За най-вероятното отвличане на 43-годишния мъж подробно разказа френският в. "Льо Монд". Материалът за часове е разпространен в десетки чужди сайтове, включително в бивши френски колонии, сред които Мадагаскар. Текстът със заглавие "В България брат е изправен

С електронна гривна за проследяване е закичена Маринела Арабаджиева, научи "България Днес"! По разпореждане на шефа на апелативния спецсъд, съдия Георги Ушев, бизнес дамата остава вкъщи под домашен арест, но със специалното устройство, за да е сигурно, че няма да се укрие. Темида се смилява над нежната половина от милионерското семейство заради