Пешеходен подлез свързва Борисовата градина със строителния техникум, пускат атракционно влакче от гара “Пионер”

https://www.24chasa.bg/novini/article/7455333 www.24chasa.bg

През юни започва серия обществени обсъждания на проекта за устройствен

план на най-големия столичен парк

Изграждане на пешеходен подлез под бул. “Драган Цанков”, който да свърже Борисовата градина със зоната около строителния техникум, оформяне на зона за екстремни спортове и детски комплекс с площадки за игра източно от гара “Пионер”, пускане на атракционно влакче по старата жп линия и посетителска площадка за наблюдение на телевизионната кула. Това са част от дейностите, които предвижда проектът за устройствен план на Борисовата градина.

Той е дело на “Ковачев архитекти”, които бяха избрани да изработят проекта след конкурс още през 2015 г. Тогава жури избра тяхната концепция, защото

не разрешава

ново застрояване

в най-големия

столичен парк

и залага основно на възстановяване на градината и традиционните за нея места като къпалнята “Мария Луиза”, Летния театър и др.

Според специфичните правила и норми на плана цветовете, материалите и покривните решения на обектите в парка трябва да са в уеднаквена стилистика – естествени материали, матови – дърво, нехромиран метал, стъкла – неотражаеми, покриви с керемиди, с подходящ наклон. Нови алеи пък може да се правят само с трайни хомогенни материали, щуп или наподобяващи такъв.

В сърцето на Борисовата градина, което е паметник на недвижимото изкуство, се допускат само павилион на детската площадка, лятна читалня, будки за охрана и за билети.

Забраняват се

сергиите,

пазарските

будки,

стрелбища и

рекламни

елементи

Паленето на огън, фойерверките и къмпингуването също не са разрешени. На преместваемите обекти в парка може да се поставят чадъри през лятото, но те трябва да са в неутрални цветове - бежово, пастелнозелено и др.

Проектът за устройствен план предвижда да се възстанови алеята между езерото с лилиите и обелиска и оригиналния архитектурен облик на бюфета бирария на острова в езерото “Ариана” в стил австро-германски барок. Планира се и реставриране на плановата композиция на трите дансинга – 3 кръгли площадки с различен диаметър.

Заложено е и възстановяване на един от спортните обекти в градината - стадион “Юнак”. За другите стадиони - националния “Васил Левски” и “Българска армия”, се допуска реконструкция и покриване на трибуните с козирки. Разрешава се и ремонт на колодрума. Всички дейности обаче трябва да са в рамките на сегашните граници на обектите.

За къпалнята “Мария Луиза” се допуска ремонт, като изрично е посочено, че

функцията на

обекта не може

да бъде

променяна

Столичната община планира серия обществени обсъждания на проекта през юни - на 5-и и 26-и в УАСГ. До 21 юни ще се приемат предложения, които ще се обсъдят на заключителна дискусия на 26 юни.

“Тази концепция е избрана, защото е била най-консервативната на конкурса и намесите, които се допускат в парка, са изключително малко. Идеята е максимално придържане към автентичния образ на градината с премахване на наслоенията, натрупани през годините, като преместваеми съоръжения и несвойствени за градината обекти”, обясни пред “24 часа” главният архитект на София Здравко Здравков.

Според него заради големия интерес - обществен и на собственици на обекти в парка, вероятно ще постъпят много предложения и възражения по проекта. Затова в края на юни ще стане ясно дали ще се наложи нова преработка на проекта. Ако това се случи, първият устройствен план на Борисовата градина може да влезе за разглеждане в СОС чак след Нова година, ако не се налага преработка - това ще стане наесен.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гледачите в столичния зоопарк вземат дезинфекциращ душ преди влизане при прасетата. Мярката е заради разпространяващата се африканска чума на територията на нашата страна. Въпреки че заразата все още не е достигнала Софийско, в зоологическата градина вземат мерки, за да опазят здравето на животните.

Дениз и Елица са секси морските патрули на "България Днес" Снимки: Ивайло ПЕТРОВ www.ivaylopetrovphotography.eu Черната и русата! Не една, а две горещи спасителки на плажа бдят за спокойствието на народа. И особено за мъжката част. Дениз Хайрула и Елица Младенова са секси морските патрули на "България Днес",

10 лева броят фетишисти, за да си купят носени и непрани дамски гащи. Ароматният бизнес набира популярност в платформите за онлайн търговия, а скандалните обяви зачестяват през последните месеци. "Гащичките ми са напоени със соковете ми и са с неустоимо възбуждащ аромат", гласи една от най-провокативните реклами,