На матурата: черна химикалка и 1 час не се мърда от мястото

https://www.24chasa.bg/novini/article/7455339 www.24chasa.bg
Квесторите следят работата на учениците, добре е абитуриентите внимателно да изслушат инструктажа им. СНИМКА: Николай Литов

- Утре е последният ден абитуриентите да си вземат служебни бележки за изпита

- Да проучат маршрута - случвало се да се лутат по пътя към непознато училище, да закъснеят и да не ги допуснат, съветват експертите

- Може да се влезе и с шофьорска книжка

17 май (петък) е последният ден, в който абитуриентите могат да получат служебна бележка за явяване на матура. Без такава те няма да бъдат допускани до изпита. В нея са вписани входящият номер и информация за училището, сградата и залата, където ще държат матура.

52 650 абитуриенти са подали заявления да държат първата задължителна матура по български език и литература на 21 май. Това е 23-ата поредна зрелостна сесия от 8 години насам.

Английският е най-желаният за втората задължителна матура по предмет по избор от общо 13, като тази година е изпреварил биологията. Тя ще е на 23 май. Английски са посочили 14 612 младежи, а биология - 11 076.

Като цяло обаче отново четирите предмета - английски, биология, география и философски цикъл, остават сред най-предпочитаните за втория изпит. Най-малък брой подадени заявления пък има за полагане на матура по италиански език.

Абитуриентите

се разпределят

на случаен

принцип

по различните училища за полагане на матурата. “Бих препоръчала на всички зрелостници предварително да се поинтересуват къде се намира училището. Добре е да отидат да го видят, ако за тях е ново и непознато, и да преценят кой е оптималният маршрут, по който ще се придвижат в деня на съответната матура. Случвало се е в годините, макар и не толкова често, абитуриентите да не са преценили предварително времето си и да не са допуснати до явяване, защото са закъснели”, обясни шефката на дирекция “Съдържание на предучилищното и училищното образование” в МОН Евгения Костадинова.

12-класниците трябва

да са заели

местата си

най-късно

до 7,30 ч

Влизането в училището става срещу документ за самоличност - лична карта, паспорт или шофьорска книжка. Трябва да се носи и служебната бележка за допускане на матура.

Следва инструктаж от квестор какво може да прави и какво - не. Квесторите ще изискат от учениците да изключат мобилните си телефони и да ги поставят на видно място. “Квесторите са опитни. Нека всички зрелостници стриктно да спазват изискванията на квесторите”, съветва Костадинова.

Преди да започне изпитът, всеки ще получи изпитен комплект и пликове, в които да поставя отделните модули.

Изпитният комплект се състои от няколко листа, скрепени в едно цяло. На първия лист има указание, което напомня на учениците как трябва да отбелязват верните според тях отговори и как трябва да реагират, ако, след като са отбелязали отговор, се откажат от него. В долната част на първия лист има прикрепена с перфорация идентификационна бланка. Първата работа на зрелостниците ще бъде да попълнят тази бланка. Трябва да впишат с печатни букви трите си имена, ЕГН и входящия си номер от служебната бележка, след това трябва да се подпишат.

Изключително важно е

да не отделят

идентифика-

ционната

бланка от листа

за отговори

След това получават последователно изпитния материал за всеки модул.

На зрелостните изпити се ползва само химикалка с черен цвят.

Матурите по български език, по чужд език и всички обществени науки се състоят от 3 модула. Максималното време за работа по първия модул е 60 минути. Вторият също е 60 минути, а третият - 120. Общо са 4 часа. Учениците със специални образователни потребности работят в отделни зали и се ползват с удължено време.

За математика и природни науки модулите са 2. Първият е от 90 минути, а вторият - оставащите 150 минути.

Много важно е абитуриентите

да не пишат само

върху самия

тест, забравяйки

да нанесат

всичко върху

свитъка

за свободни

отговори

и листа за отговори - тогава ще им се намалят точки. Проверяващите всъщност четат това. Изпитният тест не се слага в пликовете.

След приключване на всеки от модулите учениците трябва да преустановят работа и да запечатат както теста, така и листа за отговори от този модул. След това повече нямат право да се връщат към него.

Кога може

да се напуска

изпитната зала

Независимо дали първият модул е с продължителност 60, или 90 минути, зрелостникът може да напусне изпитната зала, ако е приключил работата си по него и е запечатал плика. Ако е бил обаче много бърз, трябва да изчака да минат 60 минути. Работи по първия модул, приключва работа, запечатва в плик и тогава може да излезе до тоалетна - няма как да се върне и да продължи работата по модула, обясняват експертите.

По-различно е на втория модул по природни науки и математика, който трае 150 минути, и на третия модул по чуждите езици, български език и литература и обществени науки, за който са отредени 120 минути. Това е твърде дълго време, затова е преценено, че ученикът може да излезе от изпитната зала, без да запечата модула, след изтичане на първите 90 минути.

Зрелостникът няма право да си тръгне от изпита до 60 минути след началото на първия модул. Веднъж напуснал, не може да се връща.

Попълнената идентификационна бланка се откъсва чак след приключване на работа и по последния модул и след като квесторът се е подписал. Тя се поставя в малко пликче и заедно с всички пликове с модулите ще се запечатат в индивидуален плик, който се предава на квестора.

Абитуриентът се отстранява, в случай че преписва от хартиен пищов, използва електронни устройства, преписва от работата на друг ученик и ако изнася извън залата изпитни материали. Работа на отстранен ученик се анулира и не се оценява, предупреждава Евгения Костадинова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Президентът на "Царско село" Стойне Манолов оправдава пътуването със служебни ангажименти Полуфиналът в Шампионската лига между "Ливърпул" и "Барселона" свали забраната на подсъдимия за убийство футболист Борислав Балджийски да напуска страната! В края на април Върховният касационен съд отменя за месец забраната на играча да пътува в чужбина,

Големият Ути Бъчваров се пусна по лятному на пазар в центъра на София, видя "България Днес". Любимият тв водещ и кулинар се движеше с бърза крачка, съчетавайки спорт и изпълнение на ангажиментите си. За да не губи време с непредвидени контузии, Ути бе стегнал коляното си с наколенка, а спортното му облекло и маратонки му помагаха да хвърчи по

Легендарният италиански вратар Джанлуиджи Буфон ще стане баща за четвърти път, гърмят медиите на Апенините. Според най-горещия слух на Ботуша половинката на стража Илария д'Амико отново е бременна. Спортната журналистка и водеща от "Скай Италия" бе изловена от папараци по време на разходка в Милано. Тя бе облечена с модна рокля с висока талия.