Какво казаха 6-имата кандидати за наследник на Юнкер на дебата си

https://www.24chasa.bg/novini/article/7455341 www.24chasa.bg

След като европейските политически партии номинираха своите водещи кандидати за поста председател на Европейската комисия, 6-имата претенденти за поста на Жан-Клод Юнкер дебатираха тази вечер в продължение на 90 минути в пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел.

Кандидатът на ЕНП Манфред Вебер, на Партията на европейските социалисти Франс Тимерманс, на Европейските консерватори и реформисти Ян Захрадил, на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) Маргрете Вестегер, на Европейската зелена партия Ска Келер и на Европейската левица Нико Куе сблъскаха визиите си по темите миграция, екология, международни отношения, и т.н. Европа може да издържи на натиска на САЩ и Китай само, ако е единна, но сред лидерите на ЕС има приятели на Тръмп и на Путин - такъв бе един от изводите в дебата.

Той бе организиран от Европейският съюз за радиоразпръскване (EBU) и бе излъчен от Eurovision чрез мрежата на EBU на европейските излъчващи оператори. "24 часа" предаде на живо целия дебат.

За да бъдат поканени за участие в него, кандидатите за председател на Европейската комисия трябваше да отговарят на следните критерии, установени от Европейския съюз за радиоразпръскване:

Водещият кандидат за председателството на Европейската комисия трябва да бъде номиниран от една от европейските политически партии, представени в Европейския парламент и правно признати от Органа за Европейските политически партии и европейските политически фондации;

Политическата партия, която е номинирала кандидата, трябва да бъде представена в една от официално признатите политически групи в Европейския парламент, чийто мандат изтича;

ЕСР има екип на място, който отразява на живо участието на публика чрез множеството канали в социалните медии, най-вече в Туитър, по време на дебата, с цел стимулиране на трансграничния диалог около аактуалните въпроси покрай предстоящите европейски избори #TellEurope @eudebate

Европейската народна партия (ЕНП) - група ЕНП

Европейската народна партия (ЕНП) избра Манфред Вебер (ХДС, Германия) за свой „водещ кандидат“ за европейските избори на 8 ноември 2018 г, по време на конгреса в Хелзинки. Вебер, 46 г., започна своята политическа кариера в регионалния парламент през 2002 г. и бе избран в Европейския парламент през 2004 г. От 2014 г. той е председател на групата ЕНП. Кандидатът е завършил физика в Мюнхенския университет за приложни науки.

@ManfredWeber

Като единствен "Spitzenkandidat" (водещ кандидат) на Партията на европейските социалисти (ПЕС), Франс Тимерманс 57 г., беше официално обявен по време на конгреса на нейните членове в Лисабон на 7-8 декември 2018 г. Франс Тимерманс (Партия на труда, Нидерландия) е първи зам. председател на Европейската комисия. Той бе първо избран във втората камара на Нидерландския парламент през 1998 г. От 2007 г. до 2010 г. той e държавен секретар на външните работи, а от 2012 г. до 2014 г. министър на външните работи в кабинета на Марк Рюте. Г-н Тимерманс е завършил френска филология и литература в Радбоудския университет в Неймеген.

@timmermansEU

Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) - група ЕКР в ЕП

Ян Захрадил (Гражданска демократична партия, Чехия) беше избран за водещ кандидат на неговата партия на 14 ноември. Захрадил, 55 г., е член на Европейския парламент и на групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) от 2004 г. Той също e председател на Алианса на европейски консерватори и реформисти. Преди да започне кариерата си в Европейския парламент, той бе член на Камарата на депутатите в Чехия. Г-н Захрадил е изследовател по професия и се дипломира като инженер от Университета в Прага.

@zahradilJan

Алианс на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ)- група АЛДЕ

По време на срещата на партията на 21 март в Брюксел, Алиансът на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) номинира екипа си от седем водещи кандидати (Отбор Европа) в кампанията за европейските избори.

Маргрете Вестегер, 51 (Radikale Venstre, Дания), европейски комисар от 2014 г., отговарящ за конкуренцията. Била е министър на икономиката и на вътрешните работи (2011 г.) и министър на образованието (1998 г.) в Дания. Кандидатът в завършил икономика в Университета на Копенхаген (1993 г.) @vestager.

Никола Беер, 49 (FDP, Германия), член на германския парламент от 2017 г. @nicolabeerfdp

Ема Бонино, 71 (Piu Europa, Италия), сенатор на Рим @emmabonino

Виолета Булц, 55 (SMC, Словения), европейски комисар, отговарящ за транспорта от 2014 г. @Bulc_EU

Каталин Че, 30 (Momentum Mozgalom, Унгария), акушер-гинеколог, основател и бивш лидер на партията Momentum Mozgalom @momentumhu

Луис Гаритано, 52 (Ciudadanos, Испания), зам.-председател на партията АЛДЕ @lugaricano

Ги Верхофстад, 66 (Open VLD, Белгия), председател на АЛДЕ групата в Европейския парламент от 2009 г. @guyverhofstadt

Била е министър на икономиката и на вътрешните работи (2011 г.) и министър на образованието (1998 г.) в Дания. Кандидатът в завършил икономика в Университета на Копенхаген (1993 г.) @vestager.

Европейска зелена партия (ЕЗП) - група Зелените/ЕСА

Ска Келер, 37 г., и Бас Ейкхаут, 42 г., са двамата водещи кандидати на Европейската зелена партия, обявени по време на партийния конгрес на 23-25 ноември в Берлин.

Ска Келер (Съюз 90/Зелени, Германия) е завършила ислямски науки, турска филология и еврейски науки в Берлинския свободен университет и университета Сабанджъ в Истанбул. Тя е избрана в Европейския парламент за пръв път през 2009 г. и е била водещ кандидат на ЕЗП по време на европейските избори през 2014 г. Келер е съпредседател на Групата на Зелените в ЕП.

@SkaKeller

Бас Ейкхаут

Бас Ейкхаут (Зелените Леви, Нидерландия) е следвал химия и науки за околната среда в Радбоудския университет в Неймеген. Той по-късно става изследовател в Нидерландската агенция за оценка на околната среда. Ейкхаут е член на ЕП от 2009 г.

@BasEickhout

Европейски свободен алианс (ЕСА) - група Зелените/ЕСА

Европейският свободен алианс (ЕСА) избра Уриол Жункерас (ERC, Испания) за свой водещ кандидат за европейските избори по време на генералната асамблея на ЕСА в Брюксел на 7 март 2019 г.

Уриол Жункерас, 49, е бил зам.-председател на правителството на автономната област Каталуния от януари 2016 г. до октомври 2017 г. и е бил член на Европейския парламент от 2009 г. до 2012 г. Той е бивш професор по история и кмет. @junqueras

Партия на европейската левица - група ЕОЛ/СЗЛ

Партията на европейската левица избра Виолета Томич, 56 г., и Нико Куе, 62 г., за водещи кандидати.

Нико Куе (Лиеж, Белгия) е водеща фигура във Валония и в международните профсъюзни движения. Бил е генерален секретар на стоманодобивните работници на FGTB ( Генерална федерация на труда в Белгия) в продължение на 12 години. @AvecNico

Виолета Томич (Levica, Словения) е член на словенския парламент от 2014 г. и зам.-координатор на националната партия Levica.

@tomicvioleta                                                                                                                

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане