Български и румънски роми шокират Хаген - ползват градинки за тоалетни

https://www.24chasa.bg/novini/article/7456271 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

В германския град Хаген са разтревожени от прилива на български и румънски мигранти. Местните се оплакват от хигиенните навици на новодошлите и се опасяват от още по-голям приток след Брекзита.

Deutschlandfunk пише, че българските и румънските граждани, заселващи се в Хаген, са близо 5000.

За един град със 190-хилядно население това не е малко число. А тези мигранти се заселват главно в един хагенски квартал, наречен от местните „пояс на бедността", коментира "Дойче веле".

Факсимиле: Deutsche Rundfruk

Там над 50% от българските и румънските граждани получават социалните помощи Harz 4, а децата им често пъти не са записани на детска градина и не ходят редовно на училище.

Габриеле Шванке отговаря в общината за жилищното настаняване на мигрантите. Тя казва пред германското радио: „Тъжно е, но понякога във вестниците ще прочетеш, че ромските деца ходят по нужда в къщичките на площадките за игри. Това е вярно. Само че във вестника не пише, че в техните жилища отдавна няма вода, макар наемателите да са си платили (…) И веднага трябва да се запитаме дали е редно да повтаряме „ромите не са по чистотата", или трябва да признаем, че те правят това, което би направил всеки друг в тяхното положение“.

В репортажа на радиото става дума и за възрастен човек, който доброволно участва в почистването на едно площадче в проблемния квартал. „Те изхвърлят боклук от прозорците, хвърлят по земята. При тях си - в Югоизточна Европа, сигурно е така", казва той.

Райнхард Голдбах е друг представител на общината, който добре познава проблемите. Той знае още, че градът финансово не е добре, че липсват милиони за детски градини и училища. А мигрантите допълнително усложняват нещата.

Сега в града се тревожат, че след Брекзита от Великобритания към Хаген ще поемат още българи и румънци, пишат два регионални вестника.

Смята се, че ще се завърнат онези хора, които вече прекарали известно време в Хаген, но в периода 2016-2017 година са заминали за Обединеното кралство. И че ще дойдат нови, които обикновено се насочват именно към градове, където вече има солидни техни общности.

Общинските власти официално не споделят тези опасения, но представители на администрацията неофициално ги потвърждават пред журналисти от вестник Westfalenpost.

Вестникът припомня, че във Великобритания живеят около 400 000 граждани на двете балкански държави. Какво ще стане с тях след Брекзита? В отговор на този въпрос говорителят на министерството за Брекзита Сам Кокс казва пред германския вестник, че всички граждани на ЕС, които в деня на излизането на Великобритания от ЕС живеят на нейна територия, ще получат право на престой – независимо от това дали Лондон е сключил договор с ЕС.

Германското правителство не разполага със сведения за плановете на тези мигранти след Брекзита. Същият отговор идва и от Министерството на интеграцията в Северен Рейн-Вестфалия. Hоворителка на Еврокомисията казва: „Ситуацията с Брекзита е неясна, затова нека не спекулираме."

Засега никой не може да отговори на общинските власти в Хаген дали ще получат допълнителни средства от Берлин или от Брюксел, ако обратната миграция на българи и румънци от Великобритания им наложи допълнителни разходи, коментира "Дойче веле".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бизнесмен и приятелката му оковани с железа и изхвърлени живи в река Камчия заради дълг към Краля на скрапа Невърнат дълг от едва 30 хиляди лева става причина за отвличане и последвало жестоко убийство в стила на италианската мафия на бизнесмена Венцислав Евтимов и неговата секретарка и интимна приятелка Димитринка Пекова.

Убитите нямат роднинска връзка Откритите дрехи в бидоните са евтини, произведени са преди 4-5 години Шивашки цехове и пазари са на мушката на криминалисти, разследващи двата разчленени трупа край Негован, научи "България Днес". Вече седмица от полицията не могат да разкрият самоличността на телата, намерени натъпкани в бидони край водоема на

Тирове със стоки минавали границата само на хартия заради схеми с ДДС Дело за митнически далавери през ГКПП "Кардам" от 2009 г. изискано от спецобвинението Далавери с фиктивен износ на зърно и брашно през ГКПП "Кардам" отпреди 10 години се нищят по делото срещу Миню Стайков! Към разследването срещу алкохолния бос за данъчни престъпления е изискан