Посланикът на Словения у нас: Вие представлявате най-древната култура в Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/7456386 www.24chasa.bg
Българският патриарх Неофит се срещна с посланика на Словения Анжей Франгеш СНИМКА: bg-patriarshia.bg

Патриарх Неофит се срещна днес с посланика на Словения у нас Анжей Франгеш, съобщиха от Българската патриаршия. Срещата се е състояла в сградата на Софийската митрополия и в нея са участвали Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарх Неофит, архимандрит Василий - протосингел на Софийската митрополия, и иконом Николай Георгиев - началник на отдела "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ.

По време на приема Анжей Франгеш е споделил, че е изключително важно за Словения и за посолството на страната у нас да има добри отношения с Българската православна църква. "Вие представлявате най-древната култура в Европа и за мен е особено важно това как обществото ви приема и какви са вашите взаимоотношения с останалите християнски изповедания в страната", е казал посланик Франгеш. Той е отбелязал, че за Словения е било изключително важно да открие посолство в България, защото българският и словенския народ са братски народи и имат общо минало.

"За мен БПЦ е най-важният пазител на ценностите. Всички славянски нации са се учили и въз основа на вашето знание. Без Светите братя Кирил и Методий ние нямаше да се намираме тук и сега, а и нещата нямаше да са поставени по този начин. Заради това ще сме ви винаги признателни. Имаме голямо желание да си съдействаме, в която и да е област. Имаме огромно уважение към това, което прави БПЦ за България. Изразяваме нашата готовност да помогнем на Българската църква в служението й", е казал посланикът на Словения. Анжей Франгеш е изразил готовността на Словения да помогне във всяка една област от служението на Българската църква, както и на нейното желание за подпомагане на българската общност в неговата страна.

Патриарх Неофит е споделил, че Българската православна църква се старае да поддържа добри контакти с останалите християнски изповедания и с Поместните православни църкви.

На срещата е бил поставен и въпросът с посещението на папа Франциск у нас. "Смятаме, че тези контакти помагат много да бъдем едно общество, което е изповядвало добрите взаимоотношения с другите. Стараем се този процес да бъде поддържан за обща полза", е казал патриархът. Той е добавил, че се надява Словения да помогне в това дело - "да поддържаме Светото Православие и всички, които желаят да служат на миротворческото служение".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Софиянец стигна до крайност като постави камери за видеонаблюдение на балкона си в желанието си да опази ценната зимнина от посегателствата на недоброжелатели. Снимка:

В пласьор на комунистически календари за идващата 2020 г. се е превърнал подземният бос Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". Календарът, който Демби предлага, е дело на Българската комунистическа партия, която заедно с още няколко подобни организации се бори за честта да бъде единствен представител на автентичната лява идея у

Скоро няма да има нужда от тях на терена, всичко ще се решава пред екрана Системата за видеоасистент арбитри (ВАР) е вредна за футбола! Такова мнение изрази един от най-успешните български съдии Атанас Узунов. В последните дни се води дискусия на най-високо държавно ниво дали системата трябва да бъде въведена в българския футбол.