Face to Face на New Bloom Winery спечели голям златен медал от Световното по вино

https://www.24chasa.bg/novini/article/7457183 www.24chasa.bg

Родната изба е единствената, която отглежда немските сортове Дорнфелдер и Регент в тероара на Тракийска низина

България спечели 45 медала на Световното по вино. Така експертите наричат Concours Mondial de Bruxelles – единствения пътуващ винен конкурс в Европа и единствения международен конкурс, в който се прави допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството.

Четири от родните вина постигнаха най-висок резултат за т.нар. голям златен медал (над 92 точки).

Едно от вината с такава оценка е Face to Face (F2F) от немския сорт Дорнфледер. Произвежда се от модерната изба в Съединение New Bloom Winery. Избата успя да спечели още четири отличия: два златни медала за серията PIXELS от немския сорт Регент, за PIXELS Каберне Совиньон и два сребърни медала за F2F Каберне Совиньон, Сира и Регент и F2F Розе. През миналата година New Bloom Winery, чието име буквално означава нов разцвет, цъфтеж, също спечели пет отличия, но нямаше голям златен медал.

Винарната е единствената у нас, която работи с немските Дорнфелдер и Регент. Дори германските партньори са учудени от резултатите, които постигат у нас тези винени разновидности. New Bloom Winery залага на иновациите, на особеностите на тероара и строгия контрол на всеки етап от производство – от лозовия масив до бутилирането и съхранението на бутилките.

Експертите от Concours Mondial de Bruxelles са останали очаровани от тъмно рубинения, наситен цвят с нюанс на арония на Face to Face (F2F) Дорнфелдер. На нос се открива интензивен букет с покоряваща плодовост – череша, черна стафида, сладки подправки. Има много добър енотечен потенциал, описват виното професионалните дегустатори.

Серията Face to Face е кръстена на комуникацията „лице в лице“ и две стилизирани лица, обърнати едно към друго, са изобразени на етикетите. Бутилките се запечатват ръчно с восък.

Двата златни медала са за червените вина в серията PIXELS, при които е приложена друга иновация - затварят се с уникалната трипластова тапа Ardea Seal. Тя позволява съхранение на напитката след отваряне за по-дълго време и се състои от три пласта. Подобна тапа се използва за скъпите френски вина от най-висококачествените лозя на Кот д'Ор и Шабли в Бургундия, в категорията гранд крю.

Над 9000 проби от цял свят се борят за отличия

В тазгодишното издание на конкурса Mondial de Bruxelles бяха изпратени 9150 проби от 46 държави. Медали взеха 43 страни. Испания е с най-много отличия – 626, Франция е втора с 614.

Традиционните италиански сортове изстрелват Италия напред – трето място по брой награди, общо 383. Португалия печели 365, Швейцария - 152 медала. За първи път в историята на конкурса Мексико влиза в топ 10 по брой медали.

През 2019 г. най-награждавани са червените сортове – Мерло (262), Каберне Совиньон (221) и Сира (135). От белите с най-голям успех е Совиньон блан – 102 отличия, следвано от Шардоне с 91.

Само 1% от наградените вина успяват да покрият критериите за голям златен медал на Concours Mondial de Bruxelles.

Над 50% от всички медалисти се продават на цена под 8,5 евро, което потвърждава отличното съотношение цена-качество.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.