Изборите за ректор на ВТУ под въпрос, политически натиск може да ги отложи

https://www.24chasa.bg/novini/article/7457243 www.24chasa.bg
проф. Бонджолов

Ще има ли избор на ректор във Великотърновския университет в понеделник и ще сложи ли това край на скандалите, които тресат висшето училище?

Това се питат търновци, загрижени за случващото се в авторитетното висше училище, подложено на политически натиск от ВМРО. За 20 май е насрочено Общото събрание на ВТУ, но двама от кандидатите за ректор обявиха, че ще го бойкотират. Професорите Венка Кутева и Мирослав Гълъбов, кандидат за общински съветник от “Патриотите ВМРО” през 2015 г., не оттеглиха кандидатурите си, но призоваха преподавателите и студентите да не участват в събранието. Според тях то е незаконно свикано и конституирано заради проблем със студентската квота и неспазени срокове.

В понеделник е насрочено общо събрание на Великотърновския университет. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Според настоящия ректор и кандидат за втори мандат проф. Христо Бонджолов няма незаконни действия, а случващото се е опит ВМРО да овладее университета. Не е тайна конфликтът на ректора с двама отстранени от вуза членове на патриотите - предишния помощник-ректор доц. Милен Михов, сега депутат, и зам.-министъра на правосъдието проф. Николай Проданов.

Всичко започна с отказа на ръководството на Студентския съвет, контролиран от ВМРО, да организира избори за представители в събранието. В крайна сметка квотата на студентите и докторантите бе попълнена с избори, организирани от Инициативен комитет от Студентския съвет.

“Защо е големият спор - тези хора от самото начало бяха тръгнали да събарят изборите в университета и да назначават служебен ректор. Очакват Милен Михов, който е зам.-председател на комисията по образование в НС, чрез зам.-министъра си Петър Николов да издейства да бъде назначен служебен ректор, който да съсипе университета. Това е групичката, която преди 4 г. основно създаде проблемите на нашия университет, допълни ректорът.

Той пое университета от бившето ръководство с рекорден дълг от 6 млн. лв. за неразплатени ремонти и строителство към фирми. Държавата му помогна финансово за излизане от фактическия фалит, но делата продължават. Преди Коледа русенската фирма “Скални материали” ООД запорира сметките на вуза, а преподаватели и студенти бяха заплашени да останат без заплати и стипендии. Преди това Милен Михов натопи ВТУ в скандал с незаконни дипломи на италиански учители.

Сега целта на политическия натиск е Общото събрание да се провали. “Много се надявам нашите колеги да дойдат на това събрание, защото в крайна сметка всичко е в нашите ръце. Ако ние успеем да премахнем партийната намеса в университета, ще е много по-добре за мен, отколкото да съм ректор в следващия мандат. Това ще бъде най-важното нещо, което ще успея да направя”, каза проф. Бонджолов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.