Дайте "Път на младите" в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/7458798 www.24chasa.bg
"Път на младите" участва в евроизборите под номер 2 и с най-младата листа.

Млади българи, неучаствали в политиката, поискаха промяна на политическия модел

"Път на младите" влезе в надпреварата за евроизборите с бюлетина №2

Символът им е кокичето, а девизът им - „Ние сме тук“. Самите те са седемнадесет млади амбициозни професионалисти от различни сфери на възраст под 35 години с нетипична биография и живот, разпрострян в различни часови пояси, но сега са тук и настояват за промяна в управлението. Те са уверени - България е Европа. Те са „Път на младите“ – най-младата листа за предстоящите избори за Европейски парламент на 26 май. Основните цели на коалицията с бюлетина номер 2 са дългоочакваната промяна на политическия модел в България, началото на края на обществената апатия и задълбочаването на интеграцията на страната ни към Съюза на демократичните и правови държави на Стария континент.

Лицата от листата „Път на младите“ никога не са участвали досега в политиката и точно тази необремененост от връзки с политическото статукво проличава в тяхната програма под формата на решителна воля за реформи както в България, така и на европейско ниво.

Програмата им от 20 точки акцентира върху реформи в организационната структура на ЕС, като предлага пряк избор на общ европейски президент, както и промени в законодателния процес на съюза чрез въвеждане на правомощия на Европейския парламент пряко да изготвя и гласува законопроекти. Това автоматично би довело до разширяване на влиянието на пряко избраните европейски представители върху законодателния процес. Младежите от листата изразяват увереност, че много от проблемите на България имат европейски решения: ниския стандарт на живот, сигурността, върховенството на закона и справедливостта.

Конкретните им предложения в тези насоки са влизането на България в еврозоната, стимулиране на науката, иновациите и новите технологии, обща европейска армия и разширяване на правомощията на европейската прокуратура. Младите залагат и на приоритизиране на образованието, радикална реформа в здравеопазването и опазване на околната среда.

Водач на листата е Румен Чолаков, на 28 години – адвокат. Завършил история в Университета в Кеймбридж и право в University of Law и Kaplan Law School. Работил е като юрист в реномираните кантори - Kirkland & Ellis International и Davis Polk & Wardwell в Лондон.

 2. Никола Апостолов, на 28 г., бизнес консултант. Завършил е икономика в Университета в Амстердам, международен мениджмънт в ESADE Business School и международна бизнес администрация в HEC Париж.

 3. Цветелина Панчелиeва, 29 г., психолог. Завършила е трудова и организационна психология. Работи в департамент "Психология" на БАН, има опит от KPMG, департамент "Култура" към испанското посолство у нас.

4. Цветелина Кузманова, 30 г., експерт по международни отношения. Завършила е дипломация в Южна Корея и развитие в "Кеймбридж". Работи в Комисията за финансов надзор и има опит в чужди неправителствени организации и компании като Европейската климатична фондация.

5. Теодор Кралев, 27 г., гл. мениджър проекти. Завършил мениджмънт и маркетинг, както и управление на вериги за доставка във Университета Льо-авър във Франция.

6. Любослава Кирилова, 29 г., консултант. Завършила е икономика в Durham University и след това и в Университета в Кеймбридж. Работила е в международни консултантски компании - Ayming, Efficio Consulting.

7. Данко Калапиш, 35 г., директор на училище. Завършил е теология и начална и предучилищна педагогика - СУ “Св. Климент Охридски”. Работил е в 22-о СУ „Г. С. Раковски“, 52-о ОУ „Ц. Церковски“, 107-о ОУ „Хан Крум“.

8. Димитър Георгиев, 26 г., бизнес анализатор. Завършил е университета "Астън" в Бирмингам. Има опит в международни IT компании, включително Microsoft.

 9. Петър Ангов, 24 г., юрист. Завършил с отличие Софийския университет. Работи в адвокатскотото дружество „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков”.

10. Ана Вилфан, 26 г., медиатор. Магистър по европейско и международно право от Университета в Уестминстър.

11. Лъчезар Ценков, 31 г., адвокат. Завършил е право в Нов български университет. Работи като адвокат в София.

12. Кристина Велкова, 27 г., предприемач. Завършила е Модния институт в Ню Йорк. Развива собствен международен бизнес.

13. Антония Ненчева, 22 г., софтуерен инженер. Завършила е Малтийския колеж за изкуства, науки и технологии.

14. Владислав Йотов, 33 г., софтуерен инженер. Завършил е информатика в Бременския университет и управление на иновациите и технологиите във виенския Техникум за приложни науки.

15. Димитър Христов, 30 г., специалист морски транспорт. Завършил е Института за чартърни корабни брокери в Лондон и логистика и управление на вериги за доставки в Париж.

16. Антон Марчев, 21 г., студент по международни отношения в университета „Католика дел Сакро Куоре” в Милано.

17. Пламен Трифонов, 24 г., телекомуникационен инженер. Завършил е архитектура в ЮАР.

Това са лицата в листата на „Път на младите“. Политическите “дебютанти” вече срещат съпротива в лицето на довода, че младостта не гарантира алтернатива на наложилия се политически модел. Въпреки това от видяното от телевизионните им участия в дебати, както и от публикациите и програмата им, става ясно, че истинското преимущество на „Път на младите“ не е възрастта им, а идентификацията на проблемите и прилагането на интелигентни решения.

От „Път на младите“ смятат, че сегашният несправедлив политически модел може да бъде разчупен чрез най-висшия инструмент на демокрацията – правото на глас. След 30 години преход може би е време да признаем, че кокичето, „Път на младите“, е образът на надеждата на тези избори.

 Европейски избори 2019 г. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.