Нов ред за климатиците в София - ето защо е нужен

https://www.24chasa.bg/novini/article/7459164 www.24chasa.bg
Сграда на ул. "Раковски" в идеалния център на София е накичена с десетки климатици. СНИМКА: Йордан Симеонов, Николай Литов

Пълна еклектика цари при поставянето на климатиците по фасадите в центъра на София в момента. Това улови и обективът на “24 часа” ден след като главният архитект на столицата обяви предстоящото въвеждане на правила.

Пилотно проектът, заимстващ стандарти в градове като Лондон, ще тръгне от зоните около ул. “Граф Игнатиев”, “Шишман” и “6 септември”. За всяка сграда има досие с възможната палитра за фасадите, места за климатиците, осветление, вида на партерите и пр.

48 от сградите там са паметници на културата. Климатиците по техните фасади ще се премахнат.

Елементите на дизайна ще се въвеждат поетапно с новата наредба за градската среда. Първо ще се направят обществени обсъждания, после ще я гласува Столичният общински съвет.

“Местата на монтажа на климатиците и поставянето на специални решетки пред тях имат за цел да уеднаквят визията на фасадите. Предлага се премахване на климатиците единствено от сгради, паметници на културата”, уточниха вчера архитектите на общината. Всеки такъв имот ще получи задължително изискване за възстановяване, а собствениците ще имат 3 г. срок да го изпълнят.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.